Conjunt de rellotges de paret de diferents mides
Arribar a un consens europeu pels detalls sobre com abolir el canvi d'hora s'està mostrant més complicat que la decisió d'eliminar-lo (iStock)

Per què seguim canviant l'hora si Europa va votar deixar de fer-ho?

Hi ha un ampli acord sobre la necessitat d'eliminar el canvi d'hora bianual a Europa, però encara no està previst un calendari per treballar en un consens que estableixi una hora definitiva per cada país

Toni Noguera MartínezActualitzat

El 12 de setembre de 2018 es va presentar una proposta al Consell europeu per acabar amb el canvi d'hora que fem dos cops l'any. Així i tot, segueix vigent i aquest cap de setmana passem a l'horari d'hivern.

Al web del Consell Europeu, l'explicació és contundent:

"No s'ha adoptat cap decisió definitiva sobre aquest assumpte i no s'ha establert cap termini per prendre aquesta decisió: segueix vigent el sistema actual"


Europa vota abolir el canvi d'hora

Davant el resultat d'estudis científics que indiquen que el canvi d'hora té efectes negatius sobre la nostra salut i diferents iniciatives ciutadanes que reclamen abandonar la pràctica, obsoleta i amb efectes econòmics pràcticament imperceptibles, el Parlament Europeu va demanar a la Comissió que realitzés "una avaluació exhaustiva" de l'actual directiva sobre l'horari d'estiu i, si cal, "elaborés una proposta per a la seva revisió".

La Comissió va fer una consulta pública el 4 de juliol de 2018 i el resultat va ser diàfan: més del 80% dels 4,5 milions de ciutadans europeus van votar a favor de suprimir el canvi horari bianual

Finalment, el 26 de març de 2019, el Parlament Europeu va aprovar l'abolició del canvi horari a partir del 2021 i el debat va centrar-se en quin dels dos horaris era més adequat per a cada país: horari d'estiu o horari d'hivern?

Cinc anys després, aquest 2024 seguim canviant l'hora. Per què ho fem, si la comunitat científica explica que és perjudicial, el suposat estalvi energètic és irrellevant, la majoria dels europeus no volen el canvi horari i el Parlament Europeu ja ha votat abolir-lo?


Manca d'acord i prioritats... fins al 2026?

Un cop votat en el Parlament Europeu, el 2019, era el torn dels països europeus per decidir els serrells del canvi. Europa dona llibertat als estats membres, que s'han de posar d'acord entre ells per escollir un horari definitiu que s'acomodi a les característiques geogràfiques i culturals de cada país. 

Fins i tot s'havia establert el 2021 com a data límit per tenir més temps per coordinar-se, però l'aparició de diferents crisis consecutives més urgents, com el Brexit, la pandèmia de la covid o la crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna, ha anat relegant la importància del debat final sobre la reforma horària. 

Per poder adoptar la proposta, el Consell d'Europa hauria d'assolir una majoria qualificada, és a dir: el 55% dels estats membres que representin el 65% de la població europea.

Algunes propostes científiques contemplen horaris que s'ajusten als ritmes circadiaris dels ciutadans de cada fus horari.


De moment, no s'ha aconseguit un acord i, tot i que els principals partits europeus s'han adherit a posicions i manifestos com el "Tick-tock Europe", de l'organització internacional amb origen barceloní Time Use Initiative, el primer punt del qual és "formular un full de ruta per eliminar el canvi d'hora el 2026", no hi ha un calendari establert per posar-s'hi.

"Tothom vol acabar amb el canvi d'hora, però la dificultat està en [decidir] quin horari ens quedem", ha explicat Marta Junqué, directora de Time Use Initiative, a "Els matins".

 

El Consell Assessor per a la Reforma Horària de la Generalitat de Catalunya, actualment derogat, es va mostrar a favor d'eliminar el canvi d'horari i mantenir el d'hivern, un horari "que permet una millor adequació entre la llum solar i el ritme d'activitat majoritari de la població".

L'opció ve avalada per experts en descans. Segons Núria Grau, doctora de la Unitat del Son a l'Hospital del Mar, "l'horari que s'adapta més al nostre bioritme és l'horari d'hivern".

Mentrestant, el govern espanyol assumia el final del canvi horari i estava estudiant la possibilitat de deixar l'horari d'estiu, apuntant fins i tot la possibilitat de canviar de fus horari.

"El que hem d'acabar decidint és, a quina hora volem més sol? Al matí, quan ens despertem, o a la nit quan anem a dormir?" Marta Junqué, directora de Time Use Initiative

La decisió, però, no es pot prendre des de Catalunya o l'estat espanyol i, en canvi, s'ha d'establir en consens amb la resta de països europeus.

Aquesta coordinació és necessària per evitar que els països que comparteixin fronteres i meridians acabin hagin de lidiar amb un mosaic impossible de zones horàries i es comparteixi una certa homogeneïtat que faciliti el comerç, amb temes políticament espinosos sobre la taula com el fus horari que adoptaria Irlanda i la decisió que prengués el Regne Unit respecte al d'Irlanda del Nord.

De moment, però, no sembla que el tema sigui una prioritat sobre la taula del Consell d'Europa. Almenys fins al 2026, segons el que apunta el BOE, al territori espanyol se seguirà canviant l'hora dos cops l'any, i la salut dels ciutadans se'n continuarà ressentint.

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuConsell d'Europa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut