La variant òmicron provocaria menys casos greus, però com que hi ha molts més contagis, hi ha risc de tornar a saturar els hospitals
La variant òmicron provocaria menys casos greus, però com que hi ha molts més contagis, hi ha risc de tornar a saturar els hospitals (Reuters/Marko Djurica)

De què serveix vacunar-se? Radiografia de l'impacte de la covid en vacunats i no vacunats

Un any després que comencés la immunització, analitzem quin efecte té vacunar-se o no en les probabilitats de contagiar-se, ser ingressat a l'hospital, entrar a l'UCI o morir a causa de la covid, a partir dels casos de l'últim mes

Elisenda Rovira Olivé/Ximo Blasco GilActualitzat

Ara fa un any, el 27 de desembre de 2020, la Josefa Pérez es va convertir en la primera persona de Catalunya a vacunar-se contra la covid.

En dotze mesos s'ha passat de punxar la gent gran de les residències a tenir més d'un 85% de la població catalana més gran de 12 anys immunitzada amb pauta completa. Però, tot i que la vacunació està molt estesa, el nombre de contagis s'enfila i la incidència acumulada s'ha multiplicat en les últimes setmanes.

Això vol dir que vacunar-se no serveix per a res? La vacuna realment redueix les probabilitats que una persona acabi contagiada, hospitalitzada, ingressada a l'UCI o morta per covid, ara mateix a Catalunya? I si és així, com pot ser que en alguns moments entre els afectats pel coronavirus hi hagi més gent vacunada que no pas que no ho està?
 

Com ha impactat la covid a Catalunya en l'últim mes

Per respondre aquestes preguntes, ens hem fixat en els casos de covid que hi ha hagut a Catalunya l'últim mes, segons si han afectat persones immunitzades o no. Això ens permet saber quin efecte han tingut les vacunes en aquest moment concret.

L'efecte es nota més en algunes franges d'edat que en altres, però en tots els casos i en tots els grups és més efectiu immunitzar-se que no pas no fer-ho.

Tal com han explicat repetidament les autoritats sanitàries, vacunar-se no elimina completament la possibilitat d'agafar el virus o desenvolupar-lo greument. Però sí que en redueix els riscos i fa que, en general, la malaltia evolucioni de manera molt més lleu.

Cal tenir en compte que, a Catalunya, hi ha molta més gent que està vacunada -gairebé sis milions de persones- que no pas que no ho està -poc més d'un milió. Per tant, fins i tot si als hospitals hi hagués el mateix nombre de persones immunitzades que no pas que no ho estan, les probabilitats d'aquests últims d'acabar ingressats serien molt més elevades.

Hem de tenir present que les vacunes s'han creat amb l'objectiu de reduir la gravetat de la malaltia en cas de contagiar-se i no tenen com a objectiu prioritari frenar la transmissió, si bé amb les primeres variants ho aconseguien en bona mesura. Amb tot plegat, la comunitat científica celebra que a hores d'ara i malgrat les noves variants, les vacunes no han perdut l'efectivitat de la missió per a la qual van ser creades: evitar desenvolupar un quadre greu de la covid.
 

No vacunar-se comporta sis vegades més possibilitats d'ingressar a l'UCI per als més grans de 40 anys

Les persones no vacunades més grans de 40 anys tenen gairebé 6 vegades més possibilitats d'ingressar a l'UCI per covid que no pas les immunitzades. O el que és el mateix: per cada persona d'entre la població vacunada que ha acabat a la unitat de crítics l'últim mes, n'hi han acabat 6 d'entre la població no vacunada.

Les no immunitzades també tenen el triple de possibilitats d'acabar hospitalitzades i el doble de morir a causa de la malaltia. Són càlculs fets a partir dels casos registrats a Catalunya entre el 20 de novembre i el 20 de desembre.

En la possibilitat de contagiar-se del virus, però, vacunar-se no suposa cap gran diferència. Per cada contagiat que estava vacunat n'hi va haver 1,17 que no ho estaven. Això s'explica -segons els experts- perquè la vacuna amb el pas del temps perd efectivitat davant la variant òmicron, la més freqüent en els nous contagis.

En canvi, els estudis que es van publicant apunten que aquesta variant provocaria menys casos greus, especialment entre les persones vacunades. Però com que el nombre de contagis és molt més elevat, les persones que poden acabar ingressades són igualment moltes i això suposa un risc real de tornar a saturar els hospitals.

Si mirem les xifres per franges d'edat, la diferència de probabilitats d'acabar a l'UCI si no s'està vacunat són encara més elevades. Per sota dels 50 anys, les persones no vacunades tenen 10 cops més possibilitats d'ingressar a una unitat de crítics. A partir dels 50 i fins als 69, les possibilitats són 6 vegades més, si no s'està vacunat i a partir dels 70 anys, 7 vegades.

Més de sis milions de persones a Catalunya estan vacunades amb la pauta completa
Més de sis milions de persones a Catalunya estan vacunades amb la pauta completa (Europa Press)

Entre els més joves la vacuna redueix més els contagis i les hospitalitzacions

Els més joves fa menys temps que s'han vacunat i per això la immunització té més efecte a prevenir els contagis. Per cada persona d'entre 10 i 29 anys que està vacunada i es contagia, se n'infecten 3 que no estan vacunades de la mateixa edat.

L'efecte en hospitalitzacions i malalts crítics també es nota molt: els que no estan immunitzats tenen 8 vegades més possibilitats d'acabar a l'hospital i 10 vegades més d'acabar a l'UCI.

Entre el 20 de novembre i el 20 de desembre no ha mort cap persona d'entre 10 i 29 anys per covid a Catalunya, per la qual cosa no podem comparar l'efectivitat de la vacuna a prevenir les defuncions en aquest període.

 

 

Entre els 30 i els 49 anys, no vacunar-se multiplica per 10 el risc d'acabar a l'UCI

Com menys edat, més s'accentua l'efecte de la vacuna pel que fa a la complicació de la malaltia. Igual que entre els més joves, en la població de 30 a 49 anys hi va haver 10 cops més ingressos a les UCIs entre les persones no vacunades que no pas entre les vacunades.

Pel que fa a les hospitalitzacions, la diferència entre vacunats i no vacunats és d'1 a 7. També hi va haver tres vegades més morts entre les persones no vacunades que entre les que sí que ho estan.

Cal tenir present que aquests càlculs s'extreuen amb l'observació de només un mes i amb valors petits tant en crítics com en defuncions, amb la qual cosa cal ser prudents amb les proporcions, que indiquen, això sí, una diferència clara entre vacunats i no vacunats.

En canvi, l'efecte de la vacuna sobre el risc de contagi no es nota. Aquesta franja d'edat és la que fa més temps que va rebre l'última dosi, ja que les altres franges o bé estan rebent terceres dosis o bé s'han vacunat més recentment. Per tant, té el nivell d'immunitat més baix i s'està contagiant més.
 

Entre els 50 i els 69 anys, les probabilitats de morir per covid es multipliquen per 5

En aquesta franja d'edat és on la vacuna canvia més el risc de morir per covid. En l'últim mes, per cada persona d'entre 50 i 59 anys entre els vacunats que moria per covid, se'n morien 5 d'entre els no vacunats.

També hi ha molta diferència -tot i que no tanta com en altres franges- en els ingressos a les UCIs: per cada persona a la unitat de crítics d'entre les vacunades n'hi havia 6 d'entre les no vacunades. En les hospitalitzacions, la diferència era d'1 a 4.

En els contagis, però, la vacuna té poc efecte, com hem vist en la franja d'edat anterior. L'efecte de la dosi de reforç encara no es veu en el còmput global de les dades de l'últim mes.
 

En més grans de 70 anys, l'efecte de la tercera dosi marca la diferència

Entre la població d'edat més avançada, els no vacunats tenen el triple de possibilitats de ser hospitalitzats i quatre vegades més de morir. De nou, l'efecte de la vacuna es nota més és en els malalts crítics: per cada persona d'entre els vacunats que arriba a l'UCI, d'entre els no vacunats n'hi arriben 7.

Els més grans de 70 anys fa setmanes que estan rebent les terceres dosis de la vacuna i les dades reflecteixen aquest reforç en la immunització: la gent gran no vacunada es contagia el doble.

Pel que fa a les franges d'edat que fa més temps que van rebre la darrera dosi de la vacuna, en canvi -com hem vist- en l'últim mes no hi ha grans diferències entre vacunats i no vacunats, quant al risc d'agafar el virus, però sí en les possibilitats que la malaltia es compliqui.

Com hem fet els càlculs?

Hem relacionat els casos de coronavirus a Catalunya entre el 20 de novembre i el 20 de desembre, diferenciant les persones que han rebut la pauta completa de la vacuna de les que no l'han rebut o ho han fet de manera parcial, i tenint en compte l'evolució de la vacunació al llarg del període i també de la població diana. Font de les dades: dadescovid.cat.

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut