La muntanya de Montserrat duarant l'episodi d'aurores boreals d'aquest octubre (ACN/Sergi Boixader)

Per què s'han vist aurores a Catalunya aquest any? El cicle del sol en té la resposta

Al maig hi va haver un episodi per veure aurores en una latitud insòlita i ara s'ha repetit aquest octubre
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ciència

Fem memòria, algú recorda haver vist mai aurores a Catalunya? És un fenomen insòlit en aquestes latituds que enguany s'ha repetit dos cops. Les aurores van arribar al maig i s'han vist ara de nou a l'octubre. Com pot ser?

La resposta és en el cicle solar. Tal com explicava al maig a TV3 el director del Parc Astronòmic del Montsec (PAC), Salvador Ribas: "El sol té un cicle d'11 anys i és en el moment del màxim solar quan poden passar aquests fenòmens".


Com és que es poden veure des de Catalunya?

Aquests dies, una explosió de massa coronal de la taca solar AR3848 ha propiciat una tempesta geomagnètica intensa, de categoria G4. Això ha possibilitat que es vegin les aurores.

L'explosió solar en si i les ejeccions que provoca no són res extraordinari, però el que ha fet que els seus efectes ens arribin de forma tan clara és que, aquest cop, apuntaven directament a la Terra.

El que és més complicat és que es puguin veure en latituds com la nostra, al paral·lel 40. Solen ser observables per sobre del paral·lel 60. No és inèdit que això passi, insisteix el director del PAC: "El que no és normal és que això passi a llocs com el nostre".

"És habitual a regions polars àrtiques i antàrtiques, però no és freqüent, i de fet és molt rar, que ho puguem veure des de Catalunya i fins i tot des de les ciutats, com ha estat el cas."

 El màxim del cicle solar en què ens trobem fa que les explosions siguin més fortes i que es puguin veure des de més punts.

De fet, la setmana passada ja va arribar a la Terra un fenomen semblant. Aquí era de dia i no les vam poder gaudir, però sí que ho van fer des de latituds tan baixes com Califòrnia o Texas, als Estats Units.

Per què s'han vist de color rogenc?

"Quan les partícules que venen del sol interactuen amb el camp magnètic i l'atmosfera terrestre, segons quins elements químics entrin en joc produeixen llum d'un color o d'un altre", explica Ribas.

Com ja va passar al maig, aquest octubre les hem vist amb un acoloriment vermell, en forma de cortines. 

Aurores boreals vistes des del Lluçanès, aquesta matinada (3Cat/Ferran Vila)

Quina diferència hi ha? Respon el director del Parc Astronòmic del Montsec: "Les que són verdes i blavoses es veuen més fàcilment a les regions polars, i les que es veuen a llarga distància tenen colors més rosats o rogencs, que és el que hem vist aquí."

"A latituds baixes predominen els tons rosats o vermellosos"

El director del PAM argumenta que el fet que ara hi hagi més càmeres i sistemes d'anàlisi de la informació que mai, i que "tothom hagi pogut fer una foto espectacular amb el mòbil", ha magnificat el fenomen aquest any.

ARXIVAT A:
Ciència
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut