Per una vacuna Covid sense patents: "Ha de ser per a la gent, no per guanyar diners"

Cap vacunat encara a molts països en desenvolupament i una dosi cada segon als desenvolupats

Xavier DuranActualitzat

La majoria de països en desenvolupament no han pogut administrar encara ni una sola dosi de vacuna als seus ciutadans, mentre que als països desenvolupats se n'han posat de mitjana, durant el febrer, una cada segon.

És una de les dades que ha proporcionat l'ONG Oxfam en un comunicat publicat aquest dimecres. Hi afegeix que, a aquest ritme, a mitjans d'any aquests països només hauran vacunat un 3% de la població, i a finals d'any, en el millor dels casos, el 20%. Un dels problemes, diu Oxfam, és que molts d'aquests països rics, inclosos la Unió Europea, el Regne Unit i Estats Units, estan bloquejant la possibilitat d'aixecar les patents.

Oxfam forma part, juntament amb altres organitzacions com Frontline AIDS, UNAIDS (Programa de les Nacions Unides per al VIH) i Global Justice Now de l'aliança internacional People's Vaccine. També l'han signat a títol individual més d'un milió de persones.

El seu lema és "Necessitem una vacuna per a la gent, no una vacuna per guanyar diners". Afirma que la millor manera de mantenir-nos tots sans és assegurar que la vacuna de la Covid és assequible per a tothom, com un bé comú:

"Això només serà possible amb la transformació de la manera de produir i distribuir la vacuna –les empreses farmacèutiques han de permetre que les vacunes siguin produïdes de la manera més àmplia possible compartint el seu coneixement lliure de patents."

En canvi, afirma, els països desenvolupats "protegeixen els seus monopolis i posen barreres a la producció i apugen els preus, i ens posen a tots en perill":

"Cap empresa pot produir prou per a tot el món. Mentre les vacunes es mantinguin tancades amb pany i clau, no n'hi haurà suficients per a tothom".

 

La primera càrrega de la vacuna de Johnson arriba a l'aeroport de Johannesburg, Sud-àfrica (Elmond Jiyane per GCIS/via Reuters)

 

Barreres a la producció i la distribució

La primera setmana de març, COVAX (COVID-19 Vaccines Global Access), una iniciativa coliderada per l'OMS, la Coalició per a les Innovacions en Preparació per a Epidèmies (CEPI) i l'Aliança Mundial per a les Vacunes i la Immunització (GAVI), va repartir més de 20 milions de dosis a 20 països. Aquesta setmana, 31 països més han de rebre 14,4 milions de dosis.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS, se'n felicitava, però assenyalava que amb això no n'hi ha prou:

"Actualment fem front a diverses barreres per augmentar la velocitat de producció, des de les prohibicions d'exportacions a mancances en matèries primeres, com vidre, plàstic i taps."

Tedros també va afirmar que la producció s'acceleraria si molts països poguessin produir-les. Per això caldria que es renunciés a les patents.

Això es pot fer en el marc de l'acord TRIPS sobre propietat intel·lectual, adoptat el 1994 pels 194 membres de la WTO, l'Organització Mundial del Comerç.

L'acord es va fer pensant en emergències, i Tedros es pregunta: "Si ara no és moment de fer-lo servir, quan ho serà?"
 

L'Organització Mundial del Comerç té la paraula

Aquest dimecres, la WTO ha de pronunciar-se sobre una proposta perquè els països no apliquin patents i altres drets intel·lectuals a fàrmacs, vacunes, diagnòstics i altres tecnologies relacionades amb la Covid.

La proposta la van fer l'Índia i Sud-àfrica el 2 d'octubre, i ara hi ha 58 països que la promouen oficialment i un total de cent que hi donen suport.

La decisió s'ha anat posposant, en part perquè països com el Canadà, Austràlia i Xile van demanar proves que la renúncia a les patents permetria assolir l'objectiu de facilitar la producció de vacunes i ajudar a resoldre les mancances actuals.

Segons Christos Christou, president internacional de Metges Sense Fronteres, això donaria oportunitat, a tots els governs, de desenvolupar la producció i subministrament d'eines mèdiques contra la Covid, sense que es restringeixin pels interessos de la indústria privada:

"Els països han de deixar d'obstruir i mostrar el lideratge requerit per complir amb la "solidaritat global" que sovint declaren durant aquesta pandèmia. És temps de defensar l'accés a les eines mèdiques per a tothom, visqui on visqui."

Nick Dearden, director de Global Justice Now, ha considerat un ultratge que moltes fàbriques estiguin inactives per produir vacunes de la Covid:

"I això perquè els països rics prioritzen les patents de les empreses farmacèutiques al davant de les vides de la gent arreu del món. Cal una suspensió global de les patents per accelerar la producció d'aquestes vacunes a tot arreu".

L'OMS també ha proposat alternatives com la transferència bilateral de tecnologia, com ha fet AstraZeneca per permetre que SKBio a Corea del Sud i l'Institut Serum a l'Índia produeixin la seva vacuna per a COVAX.

Una tercera opció és la transferència coordinada de tecnologia, en què universitats i fabricants poden llicenciar les seves vacunes a altres empreses amb un mecanisme administrat per l'OMS. És el sistema que es va adoptar amb la pandèmia de grip aviar H5N1 a principis de segle.

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus Comerç
Anar al contingut