Perdó reial per a Artur Segarra, condemnat a mort a Tailàndia per matar David Bernat
El canvi de la pena capital per cadena perpètua obre la porta a l'extradició de Segarra a una presó espanyola
El rei de Tailàndia ha commutat la pena de mort a Artur Segarra, condemnat per l'assassinat de David Bernat. El canvi de la pena capital per cadena perpètua obre la porta a l'extradició de Segarra a una presó espanyola un cop hagi complert 8 anys de presó a Tailàndia.
El Departament de Correccionals ha confirmat que el català és un dels reus que es van beneficiar del perdó reial amb motiu del 68 aniversari del rei Vajiralongkorn de Tailàndia, que es va publicar divendres passat.
El condemnat no va admetre mai haver comès l'assassinat fins al desembre passat, quan en una carta va demanar clemència al monarca per evitar l'execució. Els fets van passar el 2016 i, segons va reconèixer Segarra, va matar Bernat després d'una forta discussió.
Bernat, de 39 anys, treballava de consultor en una companyia telefònica iraniana. Era originari de l'Albi, a la comarca de les Garrigues. A mitjans de gener s'hi va perdre el contacte, i a principis de febrer del 2016, es va confirmar que el cos esquarterat que s'havia trobat al riu Chao Phraya, que travessa Bangkok, era el seu.
A Segarra el van detenir al cap d'uns dies a Cambodja i el van lliurar a les autoritats tailandeses.
Assassinat i extorsió
La investigació va concloure que es va desfer del cadàver esquarterant-lo i llençant-lo al riu. I també que Bernat va ser extorsionat amb uns 900.000 euros i que es va detectar que s'havien produït moviments bancaris estranys després de la desaparició de l'enginyer
Durant el judici, Segarra va sostenir sempre que era innocent, i va acusar del crim una ciutadana tailandesa, Pridsana Saen-ubon, que havia estat parella seva. En el moment dels fets tenia 36 anys i és originari de Terrassa, al Vallès Occidental.
El 20 de novembre de 2019 el Tribunal Suprem de Tailàndia va deixar en ferm la sentència i va mantenir la pena de mort contra el català pel segrest, robatori i assassinat premeditat del seu compatriota, entre d'altres delictes.
A més, d'acord amb el dictamen dels jutges, el condemnat haurà de tornar a la família de la víctima uns 20.000 euros que va aconseguir sostreure de la targeta de crèdit de la víctima.
La pena capital a Tailàndia està reglada segons la llei d'aquest país asiàtic, però no es fa servir des de fa 14 anys. L'última execució va tenir lloc l'any 2009, quan dos narcotraficants van ser condemnats a mort per injecció letal. Abans d'aquesta execució, n'hi va haver una altra el 2003.
Des del 2015, Segarra també tenia una ordre de recerca i captura de l'Estat per evadir la justícia espanyola. En concret, una ordre de cerca i captura emesa el maig del 2015 pel jutjat penal número 14 de Barcelona, on té pendent un judici per estafa, tinença il·lícita d'armes i falsificació de documents.
- ARXIVAT A:
- Judicial