Persones amb "sang rara": tenir només vuit donants compatibles a Catalunya

Una pacient amb sang VEL ingressada a l'UCI amb Covid ha pogut rebre una transfusió gràcies a la donació d'un jove del mateix grup minoritari: "Podria ser jo"
Redacció
TEMA:
Salut

Actualment hi ha identificats al món fins a 343 grups sanguinis diferents. 

Es calcula que 1 de cada 10.000 persones tenen el que s'anomena "sang rara", un tipus de sang molt poc habitual que no tenen el 99,99% de la població. Dit d'una altra manera, entre el 0,01 i el 0,1 per cent de la ciutadania té sang "especial" i no pot rebre transfusions de la majoria de donants. 

Què passa, doncs, si una persona d'un grup sanguini poc freqüent té un accident o una malaltia i necessita sang de manera urgent? Doncs que cal tenir-ne reserves sempre o el contacte d'un donant compatible que pugui arribar a temps.

I això és el que ha passat aquest estiu amb una pacient del grup sanguini VEL ingressada per Covid a Catalunya. En un primer moment, l'hospital va poder fer servir l'estoc que tenia, i després va contactar amb donants amb el mateix grup sanguini (n'hi ha menys d'una desena a Catalunya) per poder ampliar les reserves.

L'Andrés Rodríguez és un d'aquests donants, i no s'ho va pensar dues vegades: "Podria ser jo, i si fos jo, m'agradaria que d'altres persones es bolquessin d'alguna manera i em donessin sang."

La sang de l'Andrés i la d'altres donants de tipologies poc freqüents permetrà reomplir les reserves, com explica Eduardo Muñiz, cap d'Immunohematologia del Banc de Sang i Teixits:

"Ens dona molta tranquil·litat perquè tindrem sang a l'abast, líquida, que si no es transfon la podrem congelar. Poques vegades es parla d'aquesta sang especial i hi ha moltes persones a casa nostra que tenen aquests grups que fan necessària la donació d'aquests donants molt concrets."


Més enllà els grups ABO i Rh

El grup sanguini és un sistema de classificació de la sang humana. Al voltant dels glòbuls vermells hi ha unes substàncies adherides, els antígens, que defineixen aquests grups sanguinis i que són les responsables que un donant i un receptor siguin compatibles en una transfusió de sang. 

Aquests antígens (més de 300 identificats a dia d'avui) reaccionen quan entren en contacte amb una sang que és diferent i que no té els mateixos antígens. Llavors es defensen i estimulen la formació d'anticossos contra el que identifiquen com una agressió. Per això, només els grups compatibles entre ells poden compartir sang.

A dia d'avui s'han identificat 343 grups sanguinis diferents

Els grups sanguinis més habituals són A, B, AB, O i RH, que són els que tenen la majoria de la població mundial. Però n'hi ha centenars més que tenen molt poca gent, i que depenen de donants minoritaris com ells per a la seva supervivència.

El Banc de Sang i Teixits, que necessita mil donacions diàries, s'ha sumat a la Setmana Europea de la Mobilitat, i a més dels punts habituals de donació de sang (com ara hospitals i unitats mòbils), també en posarà de nous a la xarxa de transports de Barcelona (al TRAM i als FGC), i també en carpes en diversos punts de la ciutat.

També necessita donació de plasma de pacients que hagin superat la Covid-19. Durant els mesos de juliol i agost, en què baixen les donacions, el Banc de Sang va calcular que feien falta 40.000 donants per poder atendre les necessitats dels malalts als hospitals a l'estiu.

L'any 2020, més de 7.000 pacients amb Covid van rebre sang a Catalunya.

Un programa pioner a la Vall d'Hebron

A l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona tenen un programa pioner des de l'any 2009 per detectar donants de sang de grups minoritaris o poc freqüents. Per exemple, donants de plaquetes del grup HP1a negatiu.

Els donants d'aquest grup, una trentena a Catalunya, estan sempre localitzables per a casos d'emergència. La seva sang pot salvar la vida de nadons que neixen amb trombocitopènia neonatal al·loimmune, una malaltia provocada per la incompatibilitat entre la sang de la mare i el fetus que els pot provocar problemes neurològics greus i fins i tot la mort.

El Banc de Sang i Teixits de Catalunya forma part d'una xarxa internacional coordinada des de Bristol, al Regne Unit, que compta amb tots els registres d'unitats rares congelades i de donants d'aquests grups que hi ha al món, per poder fer arribar (o rebre) a temps la sang que faci falta on faci falta.

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut