Persones sense lloc fix on dormir dues setmanes després de la dana al País Valencià
A Picanya, una residència de gent gran reconvertida en alberg i ambulatori, acull persones que s'han quedat sense llar
Sense un lloc per dormir quinze dies després del devastador temporal al País Valencià. Aquest dimarts fa dues setmanes de les inundacions causades per la dana, i encara hi ha famílies que es van quedar sense casa o està molt malmesa i no tenen un punt fix on instal·lar-se i passar la nit.
Davant aquesta situació, a Picanya, un dels municipis més afectats per les inundacions, han reconvertit una residència de gent gran que s'havia d'inaugurar a principis de mes en un alberg temporal i ambulatori.
Alguns dels veïns que viuen temporalment en aquesta residència han explicat a TV3 que se senten afortunats de poder tenir un sostre:
Felipe Walliño Fernández: "Ens van portar dos dies després del diluvi"
Constanze Walliño Fernández: "Aquí estem molt ben atesos, amb treballadors socials i psicòlegs. Estem molt adolorits, però ens donen esperança per al futur"
Paqui Pasamontes: "Els nostres pares i una germana nostra, que són tots tres persones dependents, s'han quedat sense casa i els estan acollint a la residència"
Martina Pasamontes: "Estan treballant per veure si es queden aquí o no sé on els portaran. Estem tranquil·les perquè estan fent la seva feina molt bé"
Dues setmanes després de les inundacions que van arrasar diversos municipis de l'Horta Sud, la xifra oficial de víctimes mortals pel temporal s'enfila a 214, de les quals 211 estan plenament identificades, segons l'última actualització de dades oficials. D'altra banda, encara hi ha 23 desapareguts.
Sanejar el clavegueram i recuperar l'aigua
Mentre la recerca de víctimes mortals està centrada a l'Albufera, la rambla de Poio i el mar fins a Dènia, a hores d'ara la prioritat "absoluta" dels equips d'emergències és treure fang dels carrers i sanejar el clavegueram dels municipis més afectats.
El Centre de Coordinació Operativa Integrat (CECOPI) assegura que aquestes tasques són una qüestió "prioritària i capital" que cal dur a terme "de manera urgent" per evitar un "problema real de salut pública".
De les 600.000 persones que es van quedar sense subministrament d'aigua arran dels aiguats, encara n'hi ha 7.000 que no l'han recuperat. En aquests municipis es recomana consumir aigua embotellada perquè la de l'aixeta podria estar contaminada.
La xarxa d'aigües al País Valencià ha quedat greument malmesa amb el temporal i es calcula que hi ha danys per un valor de més de 331 milions d'euros. El Ministeri de Transició Ecològica preveu que en un termini màxim de deu dies el subministrament d'aigua estarà plenament restablert.
Vaga d'estudiants en solidaritat amb el País Valencià
Els estudiants estan cridats a la vaga aquest dimarts en solidaritat amb l'alumnat del País Valencià. L'organització Sindicat d'Estudiants ha convocat una aturada a instituts i universitats i manifestacions a tot el territori estatal per manifestar el suport a la joventut valenciana i exigir la dimissió del govern de Carlos Mazón.
Els convocants també insten el govern espanyol a aprovar un decret d'emergència que garanteixi l'atenció mèdica gratuïta i immediata de tots els afectats pel temporal. I demanen que s'obligui les multinacionals a posar a disposició de la ciutadania els aliments i productes que necessitin.
L'aturada arriba l'endemà que reobrissin una cinquantena d'escoles, enmig de crítiques de famílies i sindicats, després d'aplicar protocols de neteja i desinfecció als centres.
Alerta taronja per pluges
Dues setmanes després de la dana, al País Valencià hi ha preocupació per la previsió d'un nou temporal en un territori en plena "vulnerabilitat".
El Centre de Coordinació d'Emergències ha establert l'alerta per pluges de nivell taronja al litoral sud de la demarcació de València i al litoral nord d'Alacant, i la groga al litoral de Castelló i al litoral nord de València.
L'Agència Estatal de Meteorologia preveu una precipitació acumulada de 30 litres per metre quadrat en una hora i de 60 litres per metre quadrat en 12 hores, a més de ratxes de vent d'entre 50 i 60 quilòmetres per hora.
El Centre de Coordinació Operativa Integrat (CECOPI) ha demanat extremar les precaucions davant la pluja i el temporal marítim previst per als pròxims dies.
Es recomana no acostar-se a passejos marítims, espigons o penya-segats; no circular per carreteres situades a tocar de la línia de platja i no practicar esports nàutics. També insta la població a estar informat del nivell de risc de cada municipi i de si el lloc on es viu o es treballa està situat en una zona inundable.
- ARXIVAT A:
- País ValenciàCarlos Mazón