Petards i focs artificials volen recuperar protagonisme aquest Sant Joan
- TEMA:
- Sant Joan
El juny és el mes de l'any en què les pirotècnies fan més caixa gràcies a les festes de Sant Joan i l'inici de la temporada d'estiu. Les primeres casetes de venda de petards van obrir fa una setmana i la resta ho faran abans del cap de setmana, entre aquest dimecres i divendres.
Es calcula que en total n'hi haurà un miler d'obertes a tot Catalunya, una xifra similar a la del 2020 i un 23% menys que l'any 2019.
Aquest any, el sector espera remuntar les pèrdues de l'any passat, en què les vendes van caure en picat per les restriccions de la pandèmia. No descarten, fins i tot, superar les del 2019, també gràcies a la recuperació de les festes majors, l'altra gran font d'ingressos del sector, que ja han estat autoritzades pel Procicat a partir d'aquest mes de juny.
Les previsions xifren en 17 milions d'euros la facturació estimada en aquesta campanya en la venda de petards, una xifra com la del 2019. L'any passat la facturació va caure en un 20% i un 30% i es va quedar en 13,5 milions d'euros.
Ganes de festa
El sector atribueix les bones previsions a l'optimisme i a les ganes de fer celebracions després de més d'un any de limitacions, com explica Josep Maria Vilardell, president de l'Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya.
"La sensació que tenim és que hi ha moltes ganes de festa, de comprar i llançar petards."
Des de l'1 de juny, el ritme de venda en establiments està sent superior a anys anteriors, tant per la despesa com pel volum de clients, que opten per lots i productes amb més colors i menys soroll.
Tot i les bones previsions, el sector s'ha unit per llançar la campanya "Sant Joan sí", i promoure la celebració de la revetlla de Sant Joan "la primera gran celebració des de l'estat d'alarma", i aprofitar la nit més màgica de l'any per "cremar simbòlicament tot allò que és negatiu i començar de nou".
Es manté la venda anticipada
L'any passat es va instaurar en molts sectors la venda online anticipada amb recollida en botiga per reduir el temps d'espera i els possibles contagis i el de la pirotècnia no en va ser una excepció. Una mesura que ha vingut per quedar-se, ja que va tenir molt bona acollida en permetre agilitzar cues i reduir el volum de gent a les botigues.
La venda per internet amb entrega a domicili està prohibida per llei i el sector anima els clients que vegin pràctiques d'aquest tipus a denunciar-ho, per la seva perillositat.
El que també es repeteix aquest any és la tria de petards més familiars i lluminosos, amb menys soroll i més color: "El tro agrada, però hi ha molta sensibilització pels animals i s'ha baixat el gramatge pel soroll", explica Vilardell. També els lots de productes variats a preus més assequibles.
Estrictes mesures de seguretat
La pirotècnia és un sector sotmès a una normativa molt estricta per garantir les mesures de seguretat, tant en el miler de casetes que hi ha repartides per tot el territori com, sobretot, en les botigues i comerços que s'hi dediquen. L'any passat, malgrat la caiguda en la facturació, molts negocis van haver d'afrontar grans inversions per adaptar-se a un nou reglament de seguretat. Se'ls va allargar el termini per adaptar-s'hi fins al 31 de desembre, però alguns ja no van poder assumir aquella despesa i van tancar.
Les empreses que es mantenen recuperen ara els estocs guardats l'any passat (algunes asseguren que van arribar a tenir un 95% de cancel·lacions, sobretot d'ajuntaments i entitats) i reobren els tallers, després d'un any tancats, amb l'esperança que el sector es reactivi.
La venda de petards a particulars no va quedar tan afectada per la Covid l'any passat com la d'ajuntaments i entitats, que van haver d'anul·lar festes majors, fires, correfocs, concerts i espectacles.
El sector segueix donant suport a la campanya "Revetlla segura" impulsada pel Procicat l'any passat i que va aconseguir reduir els incidents per l'ús de petards en un 35% respecte al 2019. Aquest any s'ha fixat com a objectiu que n'hi hagi encara menys, com a mínim la meitat que fa dos anys.
El sector pirotècnic, sobretot a Catalunya, és una activitat amb una visibilitat de deu dies de campanya de Sant Joan, però amb una feina al darrere de tot l'any en què treballen 3.000 persones entre fixes i temporals.
En aquest vídeo pots veure com es preparen per la revetlla d'aquest any.
- ARXIVAT A:
- Sant Joan