Petites elèctriques s'han de blindar pel preu disparat de la llum i ja no agafen clients

Amb la fluctuació constant dels preus, firmar un nou contracte els obliga a mantenir una tarifa que els pot fer "perdre molts diners"

Les comercialitzadores petites i independents ja estan començant a suspendre les noves contractacions. Han deixat d'acceptar clients, almenys de manera temporal, veient com el preu de la llum segueix en xifres mai vistes.

Aquest divendres es pagarà a 284,58 euros el megawatt hora, s'ha frenat respecte als últims dies, però continuen sent preus prohibitius que ja han comportat les primeres conseqüències.

Des de dilluns qualsevol que vulgui contractar la llum o el gas amb Catllum veurà que no pot acabar el procés, perquè no admeten nous clients. "A causa de l'actual fluctuació de preus de la llum i el gas", expliquen a la web, "el servei de contractació es troba parat temporalment".

Un missatge similar és també el que des d'aquest dimecres al vespre es pot trobar a la web de Som Energia, que expliquen que "actualment tampoc poden acceptar noves contractacions d'electricitat".

Aquests en són només dos exemples, però són moltes més les petites comercialitzadores que s'han vist obligades a fer el mateix, i és que ara guanyar clients, lluny de generar-los beneficis, els costa diners. Ho explica Eduard Quintana, que és membre de l'equip elèctric Som Energia:

"Cada nou contracte que ens entrava ens posava en una situació de molt d'estrès de tresoreria. Has de comprar energia a un preu molt volàtil, has d'avançar uns avals i no podràs cobrar fins al cap d'un temps."

És molt probable, assegura Quintana, que el preu a què estan venent ara un nou contracte no els cobrís els costos. En aquesta línia, Pere Gran, que és gerent de Cat Gas, explica que el problema és que un cop firmat el contracte cal mantenir les tarifes:

"Tu feies un contracte i la CNMC t'obligava a aguantar durant un any aquest preu. Posaves avui un preu i l'endemà t'havia pujat un 30%, però és que al dia següent tornava a pujar. Això era una aberració, i per això no contractem res."

Segons Josep Graell, que és director d'operacions de Trebol Energía, les pèrdues poden arribar a ser molt altes:

"La volatilitat que hi ha avui en dia fa que donis un preu i al cap de tres hores hi estiguis no només perdent, sinó perdent molts diners: el que havies de guanyar en dos o tres anys."


Les grans elèctriques aguanten

A l'altra cara de la moneda, les grans elèctriques, amb prou múscul financer i amb una pota ficada també a les plantes de generació. Pere Gran, de Catgas, explica que aquestes empreses "tenen tota l'energia. Són productors, la tenen barata, tenen hidràuliques, nuclears o eòliques i poden vendre al preu que els sembla".

Josep Graell, de Tebol Energía, adverteix que "les grans comercialitzadores històriques estan recuperant tota la quota de mercat que havien perdut durant 10 anys i que totes les petites no poden aguantar". Per això, assegura, "hi haurà molta menys competència i els marges tornaran a créixer, seran com fa 10 anys".

Les comercialitzadores independents han de jugar, ara més que mai, la carta del servei al client.

 

ARXIVAT A:
EmpresaEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut