"Petits i grans, tots al mateix sac", el lament de pobles que volen passar a la fase 1
Un carrer d'Espinelves, a Osona (ACN/Estefania Escolà)

"Petits i grans, tots al mateix sac", el lament de pobles que volen passar a la fase 1

Municipis petits de diverses regions sanitàries defensen que la seva situació els permetria avançar en la desescalada

Redacció / ACNActualitzat

Els alcaldes d'alguns municipis de la regió sanitària Catalunya Central pensen que compleixen les condicions per passar a la fase 1 de la desescalada dilluns que ve.

D'entrada, si el govern espanyol ho autoritza, només ho faran els que formen part de tres regions sanitàries: Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu i Aran.

Així ho ha previst la Generalitat, que és partidària d'organitzar el retorn progressiu a l'anomenada "nova normalitat" a partir de les nou regions sanitàries en què està dividit el principat.

La regió Barcelona Ciutat, les dues regions metropolitanes que l'envolten, les de Girona i Lleida, i la Catalunya Central han quedat fora dels plans del govern per passar a la fase 1 l'11 de maig.

A la Catalunya Central la taxa de mortalitat per la Covid-19 encara és elevada, sobretot arran del brot que hi va haver a la Conca d'Òdena, però hi ha diversos municipis molt petits, amb nuclis aïllats i amb una densitat de població molt baixa i que no han tingut cap cas de coronavirus o ben pocs.

 

(CCMA)

Els alcaldes d'aquests municipis lamenten que la desescalada per regions sanitàries posa "petits i grans, tots al mateix sac", i els petits acaben afectats per mesures que s'adopten pensant en els grans.

Joan Riera, alcalde de Vilanova de Sau, pensa que s'hauria d'haver donat "més autonomia" a poblacions com la que ell governa, que no ha tingut cap cas confirmat de Covid-19.

Posa com exemple la prohibició de sortir a passejar que es va mantenir durant set setmanes, fins al 2 de maig, que troba que no té sentit amb una densitat de població de 5 habitants per quilòmetre quadrat. Diu que a Vilanova aquesta restricció "no s'ha acabat d'entendre".

 

Masies de Vilanova de Sau a tocar del pantà (ACN/Laura Busquets)


Joan Manel Claveria, alcalde d'Espinelves, la petita població coneguda arreu de Catalunya per organitzar la fira de l'avet, diu que els veïns tampoc ho han acabat d'entendre, quan la realitat és que molts carrers "van a parar al bosc" que envolta el nucli urbà. "No ho entenem, però poca cosa hi podem fer", admet.

Explica que a Espinelves tampoc no hi hagut cap positiu per Covid-19. I afegeix que considera que ja podria estar en una fase de desescalada "molt més avançada", tenint en compte la situació epidemiològica del municipi.

Ferran Teixidor, alcalde del Brull, també pensa que els municipis petits haurien d'haver tingut més autonomia per fer la desescalada.

Amb tot, admet que això voldria dir "desconfinament a la carta" i que prendre les regions sanitàries com a àrees bàsiques de salut és un criteri raonable.

Explica que al Brull els veïns han seguit sempre les recomanacions tot i que el municipi està enmig del parc natural del Montseny.

I que si hi ha hagut un moment que han estat més preocupats per possibles contagis ha estat aquest cap de setmana passat, que ja s'ha pogut sortir a passejar i fer esport, quan han vist "tot el trànsit de bicicletes una altra vegada pel Montseny".

Això, diu, "ens va afectar més, mentalment". I fa la següent reflexió:

"Nosaltres que hem fet bé el confinament, veient això, ens porta a pensar que potser no som els que hauríem d'estar confinats."


Encara sobre les diferències entre municipis grans i petits, Riera, l'alcalde de Vilanova de Sau, remarca que recomanacions per reduir els contagis com potenciar el teletreball estan molt bé, però que als municipis on la fibra òptica no hi ha arribat no tenen gaire sentit, perquè teletreballar amb ADSL és una "odissea".

Fora de la Catalunya Central, també hi ha municipis petits que tampoc entenen que no puguin passar a la fase 1 dilluns que ve.

A Sant Miquel de Campmajor, a prop de Banyoles, per exemple, cada vegada els costa més entendre el confinament estricte.
Són 245 habitants en 32 quilòmetres quadrats de municipi.

El centre del poble és un sol carrer, la majoria de la població viu en masos. No hi ha hagut cap cas de Covid-19.

A la comarca del Ripollès també demanen un tracte diferent. En aquest cas perquè l'economia de la zona no pateixi tant. Des del Consell Comarcal defensen el desconfinament per comarques, i no només per regions sanitàries.

Asseguren que tenen més en comú amb el Pirineu que no pas amb el Gironès o l'Empordà, perquè tenen 47 casos de Covid per cada 10.000 habitants.


Salut no es planteja fer excepcions

També l'Alt Penedès i el Garraf consideren que mereixen un tracte diferenciat.

Han demanat al govern poder passar a la fase 1 quan els indicadors ho permetin, independentment de la regió sanitària a la qual pertanyen, que és la Metropolitana Sud, a l'àrea de Barcelona.

Ara per ara, segons ha explicat aquest migdia la consellera de Salut, Alba Vergés, el govern no es planteja fer excepcions.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut