La vacuna de Pfizer tindria una efectivitat elevada, segons la companyia (Reuters/Dado Ruvic)

Pfizer assegura que la seva vacuna contra la Covid té un 90% d'efectivitat

Ho ha anunciat juntament amb l'alemanya BioNTech, amb qui està desenvolupant el fàrmac
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La vacuna contra la Covid que estan desenvolupant l'empresa americana Pfizer i l'alemanya BioNTech proporciona un 90% de protecció contra la malaltia. Així ho ha anunciat aquest dilluns Pfizer en un comunicat.

Poc abans, l'empresa havia publicat aquest tuit:

 

 

La vacuna està en la fase 3 de l'assaig clínic i s'havia especulat que podia estar llesta per iniciar els tràmits per a la seva autorització a finals de novembre. Així ho ha valorat Albert Bourla, director i CEO de Pfizer:

"Avui és un gran dia per a la ciència i la humanitat. La primera sèrie de resultats de la fase 3 de l'assaig de la nostra vacuna proporciona proves inicials que té capacitat per prevenir la Covid-19."

Per la seva banda, Ugur Sahin, cofundador i CEO de BioNTech, ha fet aquestes manifestacions:

"Quan ens vam embarcar en aquest viatge, fa deu mesos, això és el que aspiràvem a assolir. Avui especialment, quan tots estem en una segona onada i molts de nosaltres estem tancats, apreciem encara més com és d'important aquesta fita en el nostre camí cap al final de la pandèmia i per tornar tots a una sensació de normalitat."

La fase 3 de l'assaig, que es fa amb més de 43.000 persones, seguirà fins que es detectin 164 casos confirmats, per calcular amb més exactitud quina protecció proporciona. A més, la recollida de dades seguirà almenys dues setmanes.

Això pot fer que les dades variïn, però sembla poc probable que la protecció sigui gaire inferior a l'anunciada.


Es podria començar a administrar a finals d'any

De moment, les diferències entre els participants que han rebut vacuna i els que han rebut placebo indiquen que és d'un 90% set dies després de rebre la segona dosi. Per tant, la protecció s'assoleix 28 dies després de la dosi inicial.

Entre els milers de participants hi ha persones de diverses ètnies i sembla que la protecció és igual d'efectiva per a tots.

Si tot es confirma, les primeres dosis de vacuna es podrien administrar a finals d'any a treballadors de la salut.

Pfizer diu que en aquella data pot tenir fins a 50 milions de dosis per repartir per tot el món. I que el 2021 hi haurà 1.300 milions de dosis.

Un dels problemes és que la vacuna s'ha de conservar a molt baixa temperatura i això pot fer difícil que arribi a certs llocs.

El que no se sap encara és quant de temps durarà la protecció. Per esbrinar-ho, caldrà temps.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica Vacunes
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut