Pfizer canvia les condicions i ara enviarà menys ampolletes de vacunes pel mateix preu

Es va dir que a cadascuna hi havia 5 dosis, però amb xeringues especials es poden vacunar 6 persones, i ho aprofiten per reduir el subministrament
Redacció Actualitzat
TEMA:
Vacunes

Espanya ha estat rebent cada setmana 72.000 ampolletes de la vacuna de Pfizer-BioNTech contra la Covid-19, cosa que corresponia a unes 360.000 dosis, cinc per cada ampolleta.

Però a partir de dilluns en rebrà només 60.000, perquè la farmacèutica considera que amb aquestes ja està servint les mateixes dosis.

Aquesta reducció, que afecta tota la Unió Europea, correspon a un canvi de criteri sobre quantes dosis hi ha cada ampolleta o vial: ara Pfizer assegura que n'hi ha sis.


Mateixos vials, més diners

Això haurà de permetre a la farmacèutica reduir els endarreriments que està tenint en el subministrament a desenes de països d'arreu del món.

Però hi ha una dimensió econòmica força destacada: cobrarà més diners per vial, perquè el contracte es va signar per nombre de dosis, no de vials.

El cert és que des del principi ja s'estan vacunant sis persones per vial en molts casos, però per fer-ho calen xeringues especials que permeten aprofitar la totalitat del líquid.

BioNTech va dir que no es cobraria la sisena dosi

Segons alguns mitjans europeus, va ser el soci alemany de Pfizer, BioNTech, creador de la vacuna, qui al desembre va dir que es podrien treure sis dosis de cada vial, però que només en cobrarien cinc.

Ara això no serà així, de manera que sembla que els 600 milions de dosis encarregades per la UE arribaran, pel preu ja fixat, en 100 milions de vials, no en els 120 milions que es preveien.

La reacció als països de la UE està sent diversa: mentre a Itàlia el govern està amenaçant de denunciar la farmacèutica als jutjats, a Alemanya no han volgut entrar en la polèmica.

Un treballador davant de la zona refrigerada on es conserven les vacunes (Reuters)


El límit de la producció

En aquest sentit, el ministre de Salut alemany, Jens Spahn, ho ha lligat a les dificultats que té la farmacèutica amb l'ampliació de la línia de producció de la vacuna:

"A través dels canvis i les reformes a la planta de Pfizer a Puurs, el nombre d'ampolles, de producció, es veurà reduïda especialment les pròximes setmanes, i l'entrega de dilluns serà més petita del que estava previst."

El ministre de Sanitat alemany, Jens Spahn, en una imatge d'arxiu (Reuters)

Mentrestant la Comissió Europea s'ha limitat a dir que estan seguint el cas, i que el més important és que els lliuraments es facin dins els terminis previstos.

En tot cas, hi ha estats membres que estan pressionant Pfizer perquè faci marxa enrere, però reconeixen que serà complicat fer-la canviar de criteri.

Resignació a Espanya

Per la seva part, el govern espanyol ha fet com l'alemany i s'ha resignat a rebre menys vials a partir de dilluns pel mateix preu.

En aquest sentit, fonts del Ministeri de Sanitat han recordat que els contractes amb Pfizer els ha negociat i tancat la Comissió Europea.

A Catalunya, la consellera de Salut, Alba Vergés, creu que no afectarà el ritme de vacunació que hi ha hagut fins ara:

"Aquest canvi de Pfizer d'aquestes tres setmanes creiem que no ens destrossa la planificació, donat que estem estirant els vials a sis dosis."

Dues sanitàries reben la vacuna de Pfizer contra la Covid a Cremona, a Itàlia, al desembre (ACN)


Les instruccions de la vacuna

El document d'especificacions tècniques de la vacuna actualment disponible al web de l'Agència de Medicaments de la Unió Europea assegura que en cada vial hi ha sis dosis:

"Un vial (0,45 ml) conté sis dosis de 0,3 ml després de la dilució."

Aquesta vacuna arriba en els vials ultracongelats a 70 graus sota zero, i cal tenir-los unes tres hores a temperatura ambient perquè es descongelin.

Un cop descongelats, el procediment és complex: cal girar el vial suaument deu vegades, diluir-lo injectant-li aigua amb clorur sòdic, i tornar-lo a girar suaument deu vegades més.

El "volum mort" de les xeringues

De tota manera, el document també reconeix que aconseguir la sisena dosi exigeix xeringues especials gairebé sense espai entre l'èmbol i l'agulla, el que s'anomena "volum mort":

"Per extreure sis dosis d'un mateix vial cal fer servir xeringues o agulles amb un volum mort baix."

"Si es fan servir xeringues i agulles convencionals, pot no haver-hi el volum suficient per extreure una sisena dosi d'un mateix vial."

A banda que aquestes xeringues estan ara mateix molt buscades i són difícils d'aconseguir, aprofitar la sisena dosi també exigeix molta pràctica i expertesa a les persones que l'administren.

Aquest període d'indefinició en què s'ha volgut aprofitar una sisena dosi que es considerava "sobrant", ha fet que a molts llocs s'hagin acabat vacunant persones que no eren dels col·lectius prioritaris.

 

 

ARXIVAT A:
Vacunes Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut