Una de les dosis de la vacuna de Pfizer-BioNTech contra el coronavirus
Una de les dosis de la vacuna de Pfizer-BioNTech contra el coronavirus (Reuters/Stephane Mahe)

Pfizer redueix temporalment l'entrega de vacunes de la Covid-19 a Europa

La presidenta de la Comissió Europea diu que la farmacèutica li ha garantit que Europa rebrà totes les dosis promeses pel primer trimestre: "És una necessitat mèdica"

RedaccióActualitzat

La farmacèutica Pfizer reduirà temporalment l'enviament de vacunes contra la Covid-19 a Europa a partir de la setmana vinent per augmentar la seva capacitat de producció de 1.300 a 2.000 milions de dosis l'any, segons ha informat l'Institut Noruec de Salut Pública i ha confirmat posteriorment la companyia.

La reducció en l'enviament de vacunes de Pfizer afectarà tots els països europeus. Segons Pfizer, es distribuiran menys dosis en les pròximes tres o quatre setmanes, però de cara a finals de febrer i març augmentaran significativament les entregues.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen ha assegurat que ja ha parlat amb la farmacèutica i ha dit que Pfizer li ha garantit que la Unió Europea rebrà totes les dosis promeses pel primer trimestre del 2021:

"És bo que siguin conscients que per a nosaltres la situació és molt difícil, perquè les primeres dosis ja s'han administrat i aviat s'hauran d'administrar la segona dosi. Es tracta d'una necessitat mèdica."

Espanya rep actualment unes 350.000 dosis de Pfizer cada dilluns, segons dades del Ministeri de Sanitat. Si s'aplica una reducció semblant a la que ja ha anunciat Noruega, podria passar a rebre 62.230 dosis setmanals menys, és a dir, 287.770.

El Ministeri de Sanitat espera que la multinacional farmacèutica Pfizer comuniqui l'abast de la reducció de la producció de vacunes per transmetre-ho a les comunitats autònomes i adaptar-ne l'estratègia de vacunació.

La vacuna contra la Covid-19 de Pfizer-BioNTech s'ha de conservar a -70 o -80 graus
La vacuna contra la Covid-19 de Pfizer-BioNTech s'ha de conservar a -70 o -80 graus (Reuters / Stéphane Mahe)

Pfizer ha justificat el retard en el subministrament perquè necessita fer canvis en el procés i les instal·lacions per incrementar la seva capacitat productiva de la vacuna.

Els ministres de Sanitat de Suècia, Dinamarca, Finlàndia, Lituània, Letònia i Estònia han fet una carta conjunta informant que havien rebut la notificació de Pfizer-BioNTech amb la reducció del nombre de vacunes. Els responsables sanitaris d'aquests països qualifiquen d'"inacceptable" la decisió de la farmacèutica i diuen que "no només afecta els calendaris de vacunació previstos, sinó que també disminueix la credibilitat del procés de vacunació".

La primera entrega de vacunes de Pfizer a Europa ja va provocar polèmica perquè es va fer amb un dia de retard per problemes logístics a la planta que la farmacèutica té a Bèlgica.

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Vacunes
Anar al contingut