Picabaralla entre Boris Johnson i l'oposició per l'assessor que es va saltar el confinament

El primer ministre continua defensant Dominic Cummings: "Va actuar de forma responsable, legal i íntegra"

RedaccióActualitzat

Boris Johnson continua defensant el seu principal assessor, Dominic Cummings, que es va saltar el confinament per portar el seu fill a casa dels seus pares, que viuen a 400 quilòmetres de Londres. Però l'oposició pressiona i vol que Johnson destitueixi Cummings.

Malgrat que l'assessor va infringir la llei, el primer ministre l'ha defensat assegurant que va actuar seguint els seus instints de pare i que l'única opció que tenia era que els seus pares es fessin càrrec del seu fill.

"Crec que en tots els sentits ell va actuar de manera responsable, legal i íntegra."


Una defensa de Cummings davant d'una infracció flagrant que ha sorprès, fins i tot, alguns membres del seu mateix Partit Conservador. Tant l'oposició com membres de l'entorn "tory" pressionen el govern perquè en prescindeixi, ja que es considera que, si el manté, suposa un greuge per als ciutadans i fa minvar la credibilitat del missatge de Johnson.
 

L'oposició augmenta la pressió a Johnson perquè destitueixi el seu conseller Cummings
Johnson continua confiant en Cummings (Reuters/Toby Melville)


Un missatge misteriós

Uns minuts després de la roda de premsa del primer ministre britànic, apareixia una piulada d'un compte oficial de Twitter de l'administració en què s'afirmava textualment: "Arrogant i ofensiu. T'imagines haver de treballar al costat d'aquests manipuladors de la veritat?"

El missatge, procedent del compte oficial del cos de funcionaris britànics, @UKCivilService, s'ha esborrat immediatament, però ja l'havien compartit 25.000 usuaris.

 

 

El govern de Johnson ha anunciat que obrirà una investigació sobre aquest missatge. Els funcionaris britànics no estan autoritzats a emetre opinions polítiques.

El tuit ja ha tingut un fort ressò i, fins i tot, la famosa escriptora J. K. Rowling, la creadora de les aventures de Harry Potter, ha ofert un any sencer del seu salari a l'autor anònim del missatge, a canvi que digui qui és.

 

Cummings es justifica

Malgrat la polèmica, Dominic Cummings, lluny de dimitir, ha decidit anar a Downing Street per fer-hi una inusual roda de premsa per a un càrrec no electe, sinó de confiança. Cummings ha insistit que el viatge va ser per buscar ajuda familiar en la cura del fill de 4 anys. 

"Sabia quines eren les instruccions. Parlen de circumstàncies excepcionals amb nens petits. I crec que vaig actuar de manera assenyada i legal."


Cummings ha confirmat, com ha dit un testimoni, que un dia va sortir d'aquesta casa amb el cotxe per anar a una població turística propera. I ho ha justificar, també:

"Vam dir de fer una sortida curta per veure si podia conduir bé."


L'assessor també ha assegurat que no s'ha plantejat dimitir, que no va informar del viatge Boris Johnson, que no es penedeix de res. De l'única cosa que s'ha disculpat és d'haver començat tard la roda de premsa. 

L'oposició augmenta la pressió a Johnson perquè destitueixi el seu conseller Cummings
Cummings abandonant casa seva envoltat de fotògrafs (Reuters/Simon Dawson)


Aquest dissabte, Cummings demanava als periodistes que l'esperaven a la porta de casa seva que respectessin la distància de seguretat i ja justificava el desplaçament.

I aquest diumenge, els mitjans britànics recullien testimonis que asseguren que Cummings va saltar-se el confinament més cops.


Dues dimissions sonades

Abans d'aquest cas, el Regne Unit ha viscut dimissions sonades per no respectar el confinament, que està en vigor des del 23 de març. L'assessor científic del govern, el professor Neil Ferguson, va plegar després de rebre a casa seva una dona que, segons mitjans periodístics, era la seva amant.
 

Arrogant i ofensiu
La cap dels serveis sanitaris escocesos va admetre que havia trencat el confinament (Europa Press Jeff Mitchell)


A començaments d'abril, la cap dels serveis sanitaris escocesos, Catherine Calderwood, també va dimitir després d'admetre que havia visitat dues vegades la seva segona residència.

Mentrestant, el Regne Unit continua sent, amb gairebé 37.000 morts, el segon país del món amb més víctimes per la Covid-19. Només els Estats Units el superen, amb prop de 100.000 defuncions.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutBoris Johnson
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut