Una noia es rasca els ulls perquè té conjuntivitis
Les causes de la picor als ulls són molt diverses (iStock)

Picor als ulls? Com evitar les conjuntivitis i distingir si és al·lèrgia, infecció o fatiga

Quins són els símptomes de la conjuntivitis infecciosa? I si la causa és una al·lèrgia? Quan hem d'anar al metge? Quina conjuntivitis és contagiosa?

RedaccióActualitzat

Et piquen els ulls? Els tens vermells o inflamats? La conjuntivitis pot tenir diverses causes: una al·lèrgia, una infecció per virus o bacteris o per haver-se estat moltes hores davant d'una pantalla o massa poques dormint. Quins són els símptomes en cada cas? Quan és necessari anar a l'oftalmòleg?

Ho mirem de respondre amb la doctora Laia Bisbe, oftalmòloga i especialista en superfície ocular i còrnia a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

Quina diferència hi ha entre la conjuntivitis al·lèrgica i la infecciosa?

Tot i que és difícil que els símptomes als ulls --com la picor, els ulls vermells o la fotofòbia-- t'orientin per si sols cap a una patologia específica, sí que n'hi ha alguns que ens poden donar pistes.

Així, per exemple, si la causa de la picor als ulls és una al·lèrgia, normalment va acompanyada de rinitis, esternuts o congestió nasal i també picor a la gola. I ens sol afectar els dos ulls. A més, en el cas de les al·lèrgies primaverals provocades per pòl·lens, ens passa de forma estacional.

Si parlem de conjuntivitis infeccioses --provocades per virus, bacteris o fongs-- parlem de símptomes molt puntuals. A més, quan la infecció és la causa de la picor, normalment comença en un sol ull.

També hi ha diferències en la secreció que provoquen als ulls: en el cas de les conjuntivitis al·lèrgiques, són més aquoses i, en el cas de les infeccioses, solen ser lleganyes que s'acumulen especialment en aixecar-se al matí. També és habitual tenir molta fotofòbia, que és el dolor als ulls en condicions de molta llum.

Quan he d'anar al metge per picor als ulls?

Si portes lents de contacte, sempre. Encara que et pugui semblar un símptoma lleu. Les lents de contacte redueixen la sensibilitat de la còrnia i les persones que en porten solen esperar més per anar al metge.

Laia Bisbe alerta que les lentilles "poden generar infeccions potencialment greus pel que fa a seqüeles visuals". En cas d'infecció, portar-ne "implica una càrrega bacteriana més alta del normal i el risc és més alt, fins i tot de tenir paràsits, que són molt més freqüents".

"La gent no sap que les lentilles impliquen un risc que pot arribar a ser més alt que operar-se", conclou la doctora.

Per a les persones sense lentilles, sempre és recomanable consultar un oftalmòleg. Si l'origen de la conjuntivitis és una infecció, caldrà un tractament receptat per un metge especialista.


Com es poden alleugerir els símptomes?

Partint de la base que mai és recomanable automedicar-se i que, en cas de dubte, sempre és millor consultar a un especialista, hi ha tractaments a les farmàcies que poden ser útils en el cas d'una conjuntivitis al·lèrgica o quan tenim els ulls secs, com les llàgrimes artificials.

Ara bé, la doctora Laia Bisbe subratlla amb convicció que han de ser sempre gotes sense conservants. Una condició que compleixen les llàgrimes artificials que es venen en monodosis, però no només. "Ens hem de fixar que no tingui, sobretot, clorur de benzalconi", afirma.

Segons l'oftalmòloga, els productes amb conservants ens poden danyar l'ull a llarg termini, perquè incorporen substàncies que maten bacteris, però també "són tòxiques per als ulls".

Un ull vermell, amb conjuntivitis
Les conjuntivitis víriques són les més contagioses (iStock)

Les irritacions provocades per químics

Hi ha algunes substàncies que poden irritar-nos els ulls, com el sabó o el clor. El consell principal que ens dona l'oftalmòloga per reduir les irritacions al mar o la piscina és portar ulleres. També ens podem rentar els ulls amb sèrum fisiològic o llàgrimes artificials, sempre sense conservants.

Aquí també hi ha una alerta especial per a les persones que porten lents de contacte: no et banyis amb lentilles. Els materials amb què es fabriquen tenen un percentatge d'aigua i actuen com una esponja en contacte amb l'aigua. Absorbeixen gèrmens o bacteris que també ens poden provocar problemes greus. Això serveix tant per al mar, com per a la piscina, com per a la dutxa de casa.

I un últim apunt per als usuaris de lents de contacte: no dormis mai amb les lents posades. "Això és pecat mortal", alerta l'oftalmòloga.

L'ull sec i la picor

Un dels símptomes de les persones que tenen l'ull sec pot ser també la picor, similar a una conjuntivitis al·lèrgica.

Acostuma a ser en els dos ulls alhora, tot i que pot ser asimètric, i és més comú en dones que en homes, especialment a partir de la menopausa. L'estrès, la contaminació, una mala alimentació o dormir poc també poden causar-ne. "És un problema del primer món", resumeix la doctora Bisbe.

Qui pateix ull sec té poca quantitat de llàgrimes o de menys qualitat. Com que l'ull no està ben lubricat, s'inflama amb el parpelleig.

No es pot curar d'una forma definitiva, però sí que hi ha mesures per disminuir les molèsties que provoca, com evitar estar-se massa hores davant de l'ordinador i pantalles o no abusar de lents de contacte. Un bon descans nocturn també és molt important.

Si no pots evitar les pantalles, procura abaixar la pantalla --així l'ull no està tan obert--, parpellejar sovint --almenys 12-15 cops per minut-- i descansar 5 minuts cada hora, mirant lluny o tancant els ulls.

Quan una conjuntivitis és contagiosa?

Les conjuntivitis més contagioses són les víriques. Els contagis poden ser de contacte, o també per les vies amb què es contagia una grip o la covid, a través del sistema respiratori.

Les conjuntivitis bacterianes normalment no són contagioses.

En tot cas, no fregar-se els ulls és un bon consell per evitar els contagis.

I si és un infant qui té picor als ulls?

"Si estem davant d'un ull vermell en un infant, cal que el vegi un metge sempre", diu Laia Bisbe.

També apunta una recomanació per reduir el risc de miopia en els infants. "L'epidèmia de miopia que ens espera té l'origen en una disminució de l'exposició dels nens a la llum solar", assegura. Per això, recomana que els toqui el sol.

ARXIVAT A:
SalutEstil de vida
Anar al contingut