Pilota endavant del Suprem amb les clàusules terra: ara vol plantejar dubtes al TJUE
- TEMA:
- Hipoteques
El Tribunal Suprem, el TS, ha tornat a ajornar la sentència sobre la demanda col·lectiva d'ADICAE sobre les clàusules terra. La setmana passada ja es va donar uns dies de marge i ara es planteja si demanar aclariments del cas al Tribunal de Justícia Europeu.
Ho ha decidit el ple de la sala social del TS en relació amb la macrodemanda d'usuaris de bancs i caixes presentada per ADICAE contra aquestes clàusules abusives en les hipoteques.
Amb la decisió, el TS ha obert un termini de deu dies perquè les parts diguin si són partidàries d'acudir al TJUE, mentre afirma que ho considera "pertinent" per aclarir dubtes.
15.000 clients de 101 bancs i caixes
Els dubtes són sobre el format col·lectiu d'aquesta demanda, que agrupa 15.000 clients de 101 bancs i caixes, i que segons el TS ajunta casos que poden ser molt diferents.
El TS és partidari de preguntar al TJUE si és compatible el que anomena l'"examen detallat" de les circumstàncies de cada cas amb el "control abstracte" del conjunt.
Aquesta demanda col·lectiva d'ADICAE denuncia el gruix de clàusules terra que es van comercialitzar a Espanya, i fins ara els jutges els havien donat la raó i reclamaven tornar els diners des del primer dia.
La decisió d'ara és un nou endarreriment en el procediment, perquè la setmana passada la secció del TS encarregada del cas va decidir elevar-lo al ple de la sala social.
L'euríbor baixava, però la hipoteca no
Les clàusules terra es van incorporar durant el boom immobiliari a uns 4 milions d'hipoteques, segons dades de l'Institut d'Estadística recollides per ADICAE. D'aquestes, més de 750.000 a Catalunya. I, quan va esclatar la bombolla, impedien que les quotes es reduïssin encara que l'euríbor seguís baixant.
La macrodemanda d'ADICAE es remunta al 2010, i el 2016 van aconseguir la primera victòria als jutjats, que donava la raó a 15.000 afectats contra la pràctica totalitat dels bancs.
El Suprem sentencia a favor, però no de retornar tots els diners
Des de llavors, totes les instàncies han sentenciat a favor dels clients, però les entitats han anat recorrent fins a arribar a la màxima instància judicial. ADICAE calcula que la banca els hauria de tornar fins a 190 milions d'euros.
El 2013, el Tribunal Suprem va sentenciar que les clàusules terra podien ser abusives si es demostrava que a l'hora de vendre la hipoteca al client no se li havia explicat amb transparència. I si s'havien de tornar els diners, es faria des de la publicació de la sentència, el 2013, no des del dia que es va firmar la hipoteca.
Cal demostrar que la clàusula no era transparent
Tres anys després, el tribunal de justícia europeu va esmenar el Suprem i va donar dret a recuperar els diners des del primer dia. Una doctrina que es va fer seva el Tribunal Suprem el 2017, però remarcant que només es tornarien els imports cobrats de més si es demostrava que la clàusula era abusiva i no transparent.
A partir del 2019, la llei del crèdit immobiliari les va prohibir.
A banda d'aquesta demanda col·lectiva, hi ha hagut moltes demandes d'altres associacions i de particulars. Durant aquests 12 anys de recorregut judicial i també per la via de l'arbitratge que va instaurar el govern espanyol, la majoria de sentències han donat la raó al client i moltes altres encara segueixen encallades als jutjats especialitzats.
- ARXIVAT A:
- Hipoteques