Pina nega rebel·lió i sedició: "No són alçaments. Són protestes i manifestacions"

L'al·legat final de l'advocat de Sànchez, Turull i Rull recorda que ni el rei ni Pedro Sánchez, aleshores cap de l'oposició, van parlar de rebel·lió després de l'1-O
Irene Vaqué Actualitzat
TEMA:
Judici procés

No és alçament, és protesta. Aquest és dels principals arguments que l'advocat Jordi Pina, que defensa Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, ha esgrimit en el seu al·legat final en el judici del procés.

Pina, que ha intervingut durant gairebé les tres hores de què disposava -una per defensat- ha qüestionat els arguments de la Fiscalia amb el plantejament que no ha pogut situar "quan es va donar l'alçament públic" i que s'han etiquetat amb aquesta categoria el que són "protestes" i "manifestacions" en desacord amb una actuació judicial:

"No són alçaments, són protestes, manifestacions. Em sorprenia el Ministeri Fiscal quan deia que s'estava qüestionant l'actuació dels jutges. Doncs sí, tots els ciutadans tenim dret a protestar contra les seves resolucions, no els sàpiga greu. Els que tenim la sort d'estar en un Estat on podem dir el que no ens agrada, amb educacioó i respecte però amb contundència, això es la sana crítica.

"I de jutges n'hi ha molts, i que han prevaricat també n'hi ha, encara que ens pesi."

Pina ha recordat també les paraules de Pedro Sánchez i del rei Felip VI després de l'1-O que, segons ha remarcat, evidencien que no hi va haver cap rebel·lió a Catalunya:

"Que no va passar res rellevant que pogués implicar rebel·lió es veu amb un tuit de l'aleshores cap de l'oposició Pedro Sánchez aquell dia: 'Vull deixar clar el descord amb les càrregues policials. Desitjo la ràpida recuperació dels ferits. I exigirem responsabilitats als que han ordenat les càrregues.' Ho va dir l'actual president del govern en funcions. Si hagués estat un període dantesc de rebel·lió, hauria fet aquest comentari?

Aquest és el tuit en qüestió:


En el cas del monarca, Pina ha dit que el discurs del 3-O no parla de rebel·lió:

"En el seu discurs, el rei no parla de rebel·lió, parla de reposar l'ordre constitucional. No parla de situació de violència. Ningú no va percebre, aquesta és la realitat, el que l'excel·lentíssim senyor fiscal entén com cop d'estat. La resistència passiva dels ciutadans és incompatible amb el concepte d'alçament públic."

 


Pina ha esmentat que l'1-O es van habilitar més de 2.000 col·legis on votar, i "només en una trentena hi va haver algun mínim incident". El lletrat ha apuntat que el clima a Catalunya és "de pau" malgrat el que diguin alguns:

"A Catalunya hi ha pau. Que se sàpiga, per més que ho diguin mitjans de comunicació o polítics que intenten dibuixar aquest escenari i que només volen la confrontació."

Prova d'aquesta pau, ha afegit, és que, també la tardor del 2017, hi ha hagut a Catalunya manifestacions a favor de la unitat d'Espanya: "A algú li cap al cap que en un període insurreccional, on els rebels secessionistes estan copant la societat catalana, es permeti sense el més mínim incident que milers de ciutadans contraris a la independència puguin lliurement manifestar-se pels carrers de Barcelona?" .

També ha retret al fiscal que parli d'una "rebel·lió diferent", quan els delictes "són els que estan tipificats al Codi Penal". "Mai sentim homicidi diferent o agressió sexual diferent", ha destacat.

En aquest sentit, s'ha preguntat si la violència que requereix el delicte de rebel·lió poden ser "escopinades" o "un discapacitat que llança puntades de peu contra gent a terra":

"Com es diu a Catalunya, ja toquem el moll de l'os. Què ha de ser la violència? La violència, en un delicte que té les penes que té, de debò ha de ser la violència que ens proclama el senyor fiscal? La violència per arribar a la separació d'una part del territori d'un país són escopinades, un llançament d'una tanca, 3 pedres que cauen sobre un estanc i un discapacitat que llança puntades contra unes persones que són a terra? Aquesta és la violència necessària per doblegar l'Estat? Per l'amor de Déu!"

L'advocat ha fet notar que, en el Codi Penal, es parla d'armes, combat, tropes, força armada o foc.

 

Tots els acusats, tret de Junqueras, seguint l'al·legat de Pina des dels bancs del centre de la sala


Pina ha afegit que en els quatre mesos de judici "si alguna cosa hem après és que aquests senyors [els acusats] són gent de pau" i que, en tot cas, la violència de l'1-O va ser la dels "policies que no van saber estar a l'alçada":

"Com es pot atribuir a aquestes persones que siguin els instigadors de conductes violentes? La violència, i em sap molt greu, va néixer i es va crear el dia 1 d'octubre en aquells llocs on alguns funcionaris policials i alguns cossos de seguretat de l'estat no van saber estar a l'alçada."

De fet, ha afirmat que les acusacions no han pogut acreditar que els ciutadans peguessin a policies l'1-O. "El fiscal Zaragoza parlava de xocs. Ho ha vist la sala. Ens hem avorrit dos dies veient vídeos. On són les persones pegant a policies? Hem vist gent amb les mans aixecades i actuacions censurables de policies. No tots, perquè molts es van comportar correctament", ha indicat.  
 

El "ridícul" de les acusacions

Pina ha refutat les acusacions de malversació i organització criminal amb l'enumeració de proves com el document "Enfocats", l'agenda Moleskine o el registre catalans a l'exterior, i ha considerat "ridícul" que s'englobin en la causa:

"Estem parlant del Carnet Jove. No sé si existeix en Madrid, però és per al jovent. Per poder anar al McDonald's amb mig euro. Estem parlant d'això, i ho vincula amb el referèndum. Els campaments d'estiu, les colònies d'estiu. Les biblioteques. Una cosa és que et diguin que busquis coses per al referèndum i una altra és fer el ridícul."

Sobre l'"Enfocats", que ha definit irònicament com el "Sant Grial de l'independentisme", ha manfiestat que "ningú té idea de què és", ni tampoc els guàrdies civils van fer "ni un sol esment" que hagués circulat entre els acusats. "Apliquem el sentit comú. Si nosaltres parim un document, no el farem circular entre nosaltres?", s'ha qüestionat.

I respecte de l'anunci de les vies del tren, ha implorat a la fiscal Consuelo Madrigal que el cregui quan diu que no té "res a veure amb la campanya civisme":

"Ho juro. Creguin-me. No sabem què més fer, ja no podem fer més. No té res a veure. Hi havia un conveni amb la CCMA. No hi va haver lucre cessant. Senyora fiscal, amb tot el respecte i l'afecte que li professo: no val més diners un anunci polític que un de no polític. No és cert. És radicalment fals. Per tant, no intenti confondre el tribunal amb coses que no són."

Els fiscals Consuelo Madrigal i Fidel Cadena escoltant les paraules de Pina


En el cas d'Unipost, Pina ha remarcat que "és fals" que ciutadans rebessin cartes cridant-los a formar part de meses de l'1-O. "I la fiscal ho va dir, sense rubor. Si hagués estat així, no haurien portat aquí la prova?", s'ha preguntat. Pina ha estat taxatiu en afirmar que no hi va haver "encàrrec, factura ni despesa" amb Unipost:

"El servei postal d'Unipost per a l'1-O no es va prestar. I si alguna cosa ha quedat clara en aquest judici és això. No hi va haver ni encàrrec, ni factura, no hi va haver pagament, no hi va haver obligació ni compromís de despesa, no hi va haver afectació al pressupost de la Generalitat i no hi va haver prestació del servei. I se segueix imputant a Jordi Turull gairebé un milió d'euros d'Unipost? Per l'amor de Déu."

 

"És normal anar a cometre un delicte de sedició i comunicar-ho?"

Jordi Pina ha posat en qüestió les proves que al·lega la Fiscalia contra l'expresident de l'ANC per situar-lo com un dels líders de la rebel·lió. En concret, el full de ruta de l'ANC del 2016 que, ha subratllat, no va merèixer cap pregunta en l'interrogatori del fiscal al seu client i ara apareix en l'informe final: 

"No pot ser que serveixi d'argument per acusar i condemnar una persona un document que està a la causa del qual no s'ha fet la més mínima pregunta a l'acusat. És trencar les regles del joc i causa una evident indefensió." 

També ha defensat l'1-O Jordi Sànchez era "un ciutadà més" perquè no havia rebut cap requeriment del TSJC ni del Constitucional. "No li donin més voltes. El referèndum el va convocar i organitzar el govern de la Generalitat i el senyor Puigdemont. No Jordi Sànchez ni l'ANC", ha afirmat. 

Sobre el 20S, el lletrat ha manifestat que, durant tota la jornada, hi va haver "crides a la calma" i "res que incités a la violència". Pina ha explicat que, en una concentració amb 20.000 persones, no es va fer malbé "ni una paperera" i ha ironitzat: 

"És normal anar a cometre un delicte de sedició i comunicar-ho a les autoritats? És el que va passar. Algú ha vist que els que cometin el delicte es personin i organitzin actuacions?"

I ha lamentat els danys en els vehicles de la Guàrdia Civil tot puntualitzant que són "l'excepció" a un llarg historial de manifestacions pacífiques i cíviques de l'independentisme: 

"L'ANC canalitza la força dels ciutadans a través d'una associació que, immaculadament, amb l'única i maleïda, que la maleïré tota la vida, excepció d'aquells 4 esgarrapacristos que van causar indecentment danys a uns vehicles de la Guàrdia Civil. Aquesta actuació puntual, concreta, d'uns malvats ha tirat per terra anys i anys de civisme a Catalunya que permet que jo hagi de defensar 16 i 17 anys de presó davant aquesta sala i sentir com acusen als meus clients de ser unes persones violentes."

Pina ha admès que l'ara diputat de JxCat es va posar "nerviós" o va ser "altiu" en algun moment quan va tractar amb el responsable de la Brimo davant del Departament d'Economia, però s'ha preguntat "si això justifica demanar-li 17 anys de presó". 

El lletrat ha acusat la secretària judicial del jutjat 13 de Barcelona, Montserrat del Toro, d'haver mentit al tribunal, quan va parlar d'un "intent d'assalt" a Economia, o va dir que "no es podien fer canvis de guàrdia". Com a molt hi havia "escridassades", ha dit. 

Pina ha recordat que es va arribar a dir que es llançaven avions de paper, "i el que ha firmat un atestat amb això no s'ha ni ruboritzat". 
 

El tribunal, atent a les argumentacions de Pina 

"Indefensió" de Turull

L'advocat ha recordat que Jordi Turull fa més temps que està en presó preventiva que no pas que va ocupar el càrrec de conseller de la Presidència.

Ha fet notar que se'l vincula amb factures que es van pagar "al març i a l'abril", quan ell no va ser nomenat conseller fins al juliol del 2017. I ha defensat que no hi ha res dolent en el fet que, a finals del 2016, Turull es reunís amb Marta Rovira o Raül Romeva, tenint en compte la situació política d'aleshores a Catalunya:

"En aquesta vida hi ha molt il·luminat. Reunions del 2016... Com no s'han de reunir? Els polítics es reuneixen amb els polítics. Els senyors fiscal no han escoltat. Hi havia una moció de censura, no s'aprovaven els pressupostos. No és raonable que es reunís amb els seus homònims per abordar una cosa tan important?"

També ha denunciat la "indefensió" que els causa no saber "quines declaracions són" de Turull que van causar "malestar en els Mossos", segons va dir el fiscal Jaime Moreno. "La Fiscalia ha estat incapaç d'aportar de quina entrevista o comentari estem parlant".


16 anys de presó per la "xuleria" d'un tuit de Rull

En el cas de Josep Rull, el defensor ha ironitzat dient que hauria de parlar de "dret marítim" perquè la Fiscalia manté que no va deixar atracar els vaixells dels policies al Port de Palamós. Pina creu que el judici ha acreditat que això no és cert i ha atribuït a "una xuleria" el tuit del conseller que se'n vantava:

"Quatre mesos de judici no serveixen per res" ha lamentat. "Podrien dir que el tuit no els va agradar però que té raó, que el vaixell no va atracar per raons tècniques. Hem aportat els plànols, que no hi cabien dos vaixells. No sé què més podem aportar", ha indicat. I ha conclòs que la Fiscalia s'agafa a un tuit amb "xuleria" per demanar 16 anys de presó per a Rull:

"En realitat, el que el Ministeri Fiscal està utilitzant és el que, permetin-me, i disculpa'm Josep, és una xuleria en un tuit. "No hem deixat atracar". Pot tenir les lectures que siguin, però de veritat que en ple segle XXI, en un estat democràtic, el Ministeri Fiscal  demana 16 anys de presó a un senyor per un tuit que diu que no ha deixat atracar un vaixell? Això és gravíssim. Em faria riure si no fos perquè és tan greu."


Missatge final als defensats 

Les últimes paraules de Pina han estat per als seus defensats: 

" I les 3 o 4 últimes paraules, em permetrà que siguin d'agraïment als meus tres amics. Josep, Jordi i Jordi, ha estat un honor, i, sigui quina sigui la sentència, podeu estar ben tranquils, que sou gent de pau."

Després de la intervenció, el lletrat ha demanat per escrit la llibertat Sànchez, Turull i Rull. 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut