Piscina, platja i coronavirus: sense risc a l'aigua, però cal mantenir les distàncies

Els científics expliquen que, amb el tractament desinfectant correcte, no hi ha perill de contagi a les piscines i que, al mar, el sol i la sal són aliats

Eduard Querol Boira/Irene Vaqué ReigActualitzat

Ens podem contagiar de Covid-19 en una piscina? D'entrada, el missatge és clar. Els experts expliquen que és pràcticament impossible que el contagi vingui de l'aigua.

Xavier Abad, cap de la Unitat d'Alta Biocontenció de l'IRTA-CReSA, destaca que una cloració correcta barra el pas al coronavirus:

"La probabilitat d'infectar-se en una aigua de piscina clorada correctament és infinitesimal. No hi ha risc d'infecció per coronavirus en piscina d'aigua clorada."


Albert Bosch, president de la Societat Espanyola de Virologia i catedràtic del Departament de Microbiologia de la UB, comenta que és molt improbable que a l'aigua s'hi pugui trobar el virus actiu. Si hi ha presència del virus de la Covid-19, seria per la femta de persones infectades:

El virus que provoca la Covid-19 s'excreta a la femta dels individus infectats, tinguin o no tinguin altres símptomes. Llavors pot anar a parar a l'ambient o, per exemple, en piscines. El que passa és que, probablement, el que s'excreta a la femta ja no és infecciós, per efecte de la bilis, etc.

Si queda virus, infecció, i va a parar a piscines, qualsevol piscina ha de tenir un sistema de desinfecció, digues-li clor, sulfat de coure o ozó, precisament per eliminar els possibles patògens que pugui haver-hi. Si n'hi ha, el coronavirus també seria inactivat."


Llavors, què passa si algun incívic fa les necessitats dins l'aigua? Els desinfectants eliminen el risc, apunta Xavier Abad:

"A l'orina, que jo sàpiga, no s'ha descrit. Però a la femta sí que pot haver-n'hi. Això no vol dir necessàriament virus infecciós a títol alt. Aquesta concentració de clor, si es manté, encara que hi hagi matèria orgànica, inactivaria el coronavirus."

 

De moment, les piscines comunitàries estan tancades per la pandèmia
De moment, les piscines comunitàries estan tancades per la pandèmia (Pixabay/Aquilatin)

 

Amb 0,5 mil·ligrams de clor per litre n'hi ha prou per desinfectar l'aigua. David Barceló, responsable de manteniment del Club Natació Barcelona, és partidari de treballar amb "valors màxims" per més seguretat:

"És suficient per matar el virus del coronavirus. Però, de tota manera, com que tenim aquesta possibilitat d'incrementar aquest marge, crec que no està de més el fet de treballar amb valors màxims, en comptes de mínims, per així incrementar aquesta seguretat."


El virus, diluït en metres cúbics d'aigua clorada, tampoc seria perillós en cas d'empassar-se'n un glop, com remarca Xavier Abad, de l'IRTA-CReSA:

"La concentració de virus queda clarament per sota de qualsevol possibilitat d'una dosi infecciosa en una persona individual, a menys que begués 40 litres d'aigua."


A més, el sol també ajuda les piscines a cel obert, afegeix l'expert:

"Per la radiació ultraviolada i el factor de la temperatura, inactivaria el virus ràpidament. Temperatures de 20, 22, 23 graus comencen a inactivar el coronavirus."

 

El sol i la sal del mar ajuden contra el coronavirus

La llum ultraviolada i la salinitat inactiven el coronavirus al mar (Pixabay/Thomas Tangelder)


La llum solar també minimitza riscos en els banys al mar, on la salinitat juga igualment un paper important. Ho explica Albert Bosch, president de la Societat Espanyola de Virologia i catedràtic de la UB:

"Al mar tenim una situació diferent, l'origen és el mateix, l'excreció per femta, però allà hi tenim dos factors, un i molt important és la irradiació solar, la llum ultraviolada és un germicida molt potent. I una aigua més o menys transparent, com ha de ser, neta, en la qual ens agrada banyar-nos, el virus ha de patir la desinfecció per la llum ultraviolada.

I l'altre factor ambiental és la salinitat, que també contribueix a la inactivació del virus. En el benentès que el virus hi pogués arribar, que no ho crec, quedaria inactivat per la llum ultraviolada i la salinitat del mateix mar."


Sortir mullats de l'aigua tampoc seria cap problema, indica Xavier Abad:

"De la piscina no sortirà un coronavirus perquè la persona surti de la piscina. Per tant, no es podrà transferir a la tovallola ni a l'herba."


Quin és el principal factor de risc a la piscina i la platja?

En resum, el risc de contagi del coronavirus a la piscina i a la platja no ve de l'aigua, sinó del fet que els banyistes no facin cas de la distància de seguretat, com subratlla Albert Bosch:

"El problema no és l'aigua, és la proximitat i, per tant, el que hem de mantenir és el distanciament entre les persones. És perillós estar molt junts a l'aigua, molt junts a la platja o molt junts al passeig."

De moment, les piscines es mantenen tancades.

Els administradors de finques volen instruccions

Els administradors de finques col·legiats han reclamat al Ministeri de Sanitat que reguli l'ús de les piscines comunitàries i d'urbanitzacions.

En una carta, demanen una normativa estatal, tot i que es tracta d'una competència autonòmica, per evitar desplaçaments de població, i que estigui basada en criteris "exclusivament científics".

Volen que, si se n'autoritza l'obertura, quedi clar en quines condicions s'ha de fer i quins protocols s'han de seguir, sobretot per garantir el distanciament social, cosa que implicaria, probablement, reduir-ne l'aforament.

Els administradors consideren que no és feina dels socorristes controlar i pensen que la responsabilitat de complir la norma seria de la ciutadania.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut