L'Ajuntament de Calafell sobrevola amb dron una urbanització per controlar si els veïns han omplert les piscines (ACN)

Piscines i jardins particulars, sota control: així es vigila el consum excessiu d'aigua

Alguns ajuntaments com el de Calafell o Alella fan servir drons i preveuen sancions
Redacció Actualitzat
TEMA:
Sequera

L'Agència Catalana de l'Aigua prohibeix reomplir piscines en situacions d'excepcionalitat com la que hi ha ara en molts municipis catalans. Però la competència per sancionar és dels ajuntaments. Ara bé: molts no tenen els deures fets i han de canviar la normativa per poder fer efectives les multes.


Calafell: drons per controlar les piscines

A Calafell, al Baix Penedès, han posat en marxa una eina per controlar-ho: un dron que veu a vista d'ocell qui ha omplert la piscina de casa. Va fer el primer vol fa deu dies, i en farà un segon pròximament, per veure si hi ha hagut canvis. Ho explica el regidor d'Ecologia Urbana de Calafell, Aron Marcos:

"És difícil veure des del carrer si s'han omplert les piscines i hem decidit fer un inventari de les piscines buides amb vols de drons i vigilar si es van omplint o no i, en cas que s'omplin, procedir a la corresponent sanció."

Aquest municipi és un dels centenars en situació d'excepcionalitat per la sequera. Això limita la quantitat d'aigua que s'hi pot utilitzar. D'aquí dues setmanes acaba la moratòria del decret de sequera i, a partir del setembre, l'Agència Catalana de l'Aigua podrà sancionar els municipis que consumeixin més aigua de l'establerta. Per això, alguns ajuntaments ja fan controls com aquest de Calafell.

El dron de l'Ajuntament de Calafell que sobrevola les urbanitzacions per controlar les piscines (ACN)


D'altres, en canvi, encara tenen la feina pendent i no tenen les eines per sancionar perquè les ordenances municipals no contemplen aquest supòsit.


Alella: sancions a partir del setembre

Per això, alguns municipis com Alella ja estan canviant la normativa municipal. L'Ajuntament d'aquesta localitat del Maresme és conscient que alguns veïns s'han saltat les restriccions, però estan lligats de mans i peus. El seu reglament no preveu sancions, i ara l'han d'actualitzar.

Ara bé, la nova normativa municipal no estarà llesta, com a mínim, fins al setembre. Mentrestant, qualsevol incompliment quedarà impune. I, des del consistori, que també fa servir drons, ja s'ha constatat que alguns ciutadans han omplert la piscina quan no tocava o bé que han regat els jardins.

L'alcalde d'Alella, Marc Almendro, explica que, als incomplidors, per ara se'ls fa "un seguiment i recomanacions de com modificar l'actitud". I, de cara al futur, a banda de les sancions, es planteja altres mesures:

"Cal que puguem prendre altres mesures econòmiques o d'altres tipus que puguin afectar el servei."


Begur: limitar el cabal d'aigua als que en consumeixin massa

I modificar el servei és el que també posa sobre la taula l'Ajuntament de Begur, que es planteja limitar el cabal d'aigua als que en consumeixin més del compte.

Amb 1.800 piscines, a Begur ja han posat unes deu sancions per omplir-les. I gairebé 90 llars rebran una multa, que va dels 750 als 3.000 euros, per consum excessiu d'aigua.

En la fase d'excepcionalitat per sequera en què es troba bona part de la població de Catalunya, els municipis no poden passar dels 230 litres per persona i dia. A Begur, segons les últimes dades, se superen els 360 litres. I l'Ajuntament no vol que paguin justos per pecadors, tal com explica l'alcaldessa, Maite Selva Huertas:

"No volem que la gent que està fent bé les coses hagin de pagar una possible multa que ens puguin fer arribar a l'Ajuntament de Begur".

 

I és que l'ACA, a partir del setembre, podrà començar a sancionar aquells municipis que tinguin un consum excessiu d'aigua. De manera que, per als consistoris, imposar sancions als ciutadans són una manera de compensar aquestes multes de l'ACA.

Tot i que ha afluixat una mica, la calor persisteix, i també la sequera, que continua en una situació preocupant. Han baixat dos punts les reserves d'aigua a les conques internes, que ara estan al 29%. A la zona de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, ara les reserves estan al 40%.
Les pluges del maig i juny van ajudar a millorar l'estat dels pantans, que estaven sota mínims.

 

 

ARXIVAT A:
Sequera
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut