Pisos turístics i massificació: com s'ho fan ciutats com Nova York, Dubrovnik o Amsterdam
Moltes ciutats han començat a aplicar mesures per frenar el turisme, inclosa la limitació dels apartaments turístics
Grans destinacions turístiques han arribat al màxim de visitants que poden rebre, i per això ciutats com Dubrovnik, Nova York o Amsterdam han començat a plantejar mesures per reduir el nombre de turistes.
Restringir l'accés a centres històrics, augmentar l'impost turístic o prohibir els apartaments turístics són algunes de les actuacions que estan fent algunes ciutats turístiques massificades, decidides a limitar el nombre de visitants.
Barcelona també s'ha sumat a les limitacions i l'alcalde Jaume Collboni, amb la mesura més restrictiva, vol prohibir directament els apartaments turístics, reduint-los a zero, en cinc anys.
El turisme passa factura a les ciutats
Cobrar taxes als turistes que hi pernocten és habitual en moltes ciutats, incloent-hi Barcelona. A Venècia ja han començat a cobrar una taxa de 5 euros als turistes d'un sol dia que vulguin accedir al centre històric.
Dubrovnik, la perla de l'Adriàtic, un dels grans atractius de Croàcia, amb 40.000 habitants, rep més d'un milió de turistes cada any. Per evitar la turistificació, s'ha limitat el nombre de creuers i els passatgers que poden desembarcar-hi diàriament, han prohibit pujar a certs monuments o portar maletes amb rodes al centre històric.
Ara, volen aplicar restriccions als apartaments turístics. Segons el fundador de l'assessoria turística THR, Eulogi Bordas, el govern croat "reconeix que té un greu problema amb una sobreconstrucció. És a dir, construeix molt allotjament turístic que ocasiona gran quantitat de turistes en determinats llocs i que saturen."
Amsterdam també està limitant els allotjaments turístics i ja fa anys que té una política decidida per frenar el turisme. El consell municipal ha aprovat tancar la terminal de creuers del port d'Amsterdam, amb l'objectiu de limitar el turisme i reduir la contaminació.
La capital dels Països Baixos és especialment combativa amb el turisme de borratxera, amb campanyes que insisteixen que no es pot fumar porros al carrer ni comprar cocaïna. També ha fet campanyes de publicitat negativa, amb anuncis a internet adreçats sobretot als britànics entre 18 i 35 anys, que incloïa amenaces de multes de 140 euros, antecedents penals o danys permanents per a la salut.
Entre les restriccions, Nova York només permet llogar un pis si el propietari viu a l'habitatge. Però els seus efectes, segons els experts, encara és una incògnita. Les dades de l'Ajuntament de Nova York diuen que la demanda per obtenir el número de registre i poder operar legalment van a poc a poc, mentre alguns inversors miren cap a Nova Jersey, a mitja hora d'autobús del centre de Manhattan, per beneficiar-se de legislacions més laxes.
Yolanda Martínez, sòcia del departament de Dret de la Competència i de la Unió Europea a Marimon Abogados afirma que està clar que "hi ha un consens pel vessant públic que cal regular", però no en quina és la mesura que funciona:
"Està per veure si una mesura que prohibeixi els habitatges d'ús turístic o que els limiti substancialment revertirà automàticament en una major disponibilitat o un abaratiment del lloguer residencial."
Barcelona té l'objectiu de prohibir els apartaments turístics, per limitar un turisme que tothom ja assumeix que ha tocat sostre.
Pel soci de THR, Eulogi Bordas, "a Barcelona hi ha saturació turística en diverses àrees de la ciutat, que ha sobrepassat el límit del que és raonable. I això Barcelona ho acabarà pagant molt car", però "abans de dir que no volem més turistes cal saber d'on venen. Perquè potser descobriríem que no és l'allotjament turístic el que més contribueix a la saturació -que també-, sinó els creuers."
Els pisos turístics a Barcelona
15 milions de turistes es van allotjar l'any passat a Barcelona, i es calcula que uns 15 milions més la van visitar amb allotjament a l'Àrea Metropolitana, a la Costa Brava, la Costa Daurada, o en creuers.
La patronal dels apartaments turístics de Barcelona defensa aquest allotjament destinat sobretot al turisme familiar i insisteix que els 10.000 apartaments turístics són els mateixos que fa deu anys, i eliminar-los faria aflorar els il·legals.
Per a Enrique Alcántara, president de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona, la ciutat "no es pot permetre perdre aquest 40% d'allotjament", perquè aleshores "no podria acollir ni el Mobile, ni l'ISE ni la Copa Amèrica."
Des de l'associació Apartur afirmen que el percentatge d'habitatges turístics és molt petit i només suposen un 1% del total de 800.000 habitatges familiars de Barcelona. I creuen que la problemàtica de l'habitatge a la ciutat no es pot simplificar posant la responsabilitat sobre l'allotjament turístic.
Atraure turistes d'alt valor
El sector reconeix que Barcelona ha estat un model d'èxit pel que fa a la regulació dels allotjaments turístics. Per abordar una nova regulació el sector reclama un debat i un pacte de tots els implicats.
Les administracions intenten trobar la manera de regular el turisme. Per exemple el govern espanyol prepara un registre per identificar els pisos turístics il·legals. Una destinació turística d'èxit ha d'atraure un turista d'alt valor, que faci una despesa important i tingui un comportament que beneficiï la ciutat. I que alhora, permetin crear llocs de treball estables i beneficis a empreses de casa.
- ARXIVAT A:
- Turisme