Pistes de gel en temps de sequera: reclam nadalenc o frivolitat?

Sant Feliu de Llobregat estrena aquest any pista de patinatge, com ja fan altres municipis, mentre que alguns han optat per prescindir-ne pel cost ambiental que té
Actualitzat

Cada Nadal, molts pobles i ciutats de Catalunya instal·len una pista de gel amb l'objectiu de potenciar el comerç local. L'any passat, la crisi energètica generada per la guerra d'Ucraïna ja va posar-les en el punt de mira, però aquest any encara més, ja que enguany aquestes pistes estaran funcionant en un moment de màxima preocupació per la manca d'aigua a Catalunya.

Hem fet un volt pel país per veure què han decidit fer els municipis davant una qüestió que genera tant debat.

A Manresa, els comerciants assumeixen el cost econòmic d'aquesta instal·lació, que cada any genera una certa controvèrsia. Es van plantejar alternatives, com una sénia, però finalment han tornat a optar per la pista, ja que creuen que és l'activitat que els portarà més clients a les botigues. La pista gastarà 20.000 litres d'aigua i, un cop es tanqui, el gel serà dipositat a la depuradora perquè es pugui reaprofitar l'aigua

El mateix debat l'han tingut a Vilafranca del Penedès, on per primer cop fan servir aigua no potable procedent d'un pou. Fins que no han tingut l'autorització de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) no han pogut omplir d'aigua la instal·lació, i per això s'ha retardat uns dies l'obertura de la pista.

"L'aigua ve de pous, tal com es fa per regar els arbres, i així no gastem aigua de boca. Així i tot, ens ho replantejarem de cara a l'any vinent", explica Xavier Lecegui, en nom de l'Associació de Comerciants Vilafranca Activa.

A la pista de gel de Vilafranca anuncien que l'aigua que es fa servir no és potable (3Cat)

Aquest Nadal, Tarragona i Lleida també han decidit instal·lar una pista de gel, com a Girona, que té una de les més grans de Catalunya. L'any passat van reduir el gruix de la pista tres centímetres i enguany l'han reduït un centímetre més. D'aquesta manera, segons Coralí Cunyat, directora de Fira de Girona, s'estalviarà un 40% d'aigua.

En canvi, la pista de gel d'Olot s'omple amb aigua regenerada i la de Platja d'Aro amb aigua d'un pou no apte per al consum humà.

Els tres municipis gironins coincideixen que la pista de gel és el millor reclam per aquestes festes.

Altres municipis, en canvi, han optat pel gel sintètic, com és el cas de Manlleu o Sant Vicenç dels Horts. Una fórmula, a priori, més sostenible, però que no ha acabat de convèncer molts municipis que ja van tenir-ne en campanyes anteriors i que han acabat desestimant-les.


Alguns municipis prescindeixen de les pistes

Terrassa i Reus són alguns dels municipis amb tradició de pistes de gel de Nadal que enguany han decidit cancel·lar-les per criteris mediambientals. La capital vallesana ha optat per invertir part d'aquests diners en activitats culturals --com tallers infantils i concerts--, una fórmula semblant a la que ha pres Reus.

Abrera i Sant Andreu de la Barca també han prescindit d'aquestes instal·lacions.

"El que no podem fer com a administració és, mentre demanem a la ciutadania que estalviï, instal·lar pistes que consumeixen tanta aigua i tanta energia", diu l'alcalde de Sant Andreu de la Barca, Marc Giribet, que afegeix que "no es poden incomplir els decrets de sequera!".

La pista que han estrenat a Sant Feliu de Llobregat (3Cat)

Sant Feliu de Llobregat en tindrà per primer cop

La majoria de pobles i ciutats que enguany mantenen la pista de gel aquest Nadal ja tenen una certa tradició de fer-ho, però Sant Feliu de Llobregat en tindrà per primera vegada. L'Ajuntament, que n'assumeix el cost, vol evitar la fuga de veïns a Barcelona per fer les compres. Consideren que la pista és un bon reclam.

Aquesta pista té 350 metres quadrats i s'ha omplert amb 25.000 litres d'aigua, la mateixa quantitat d'aigua que consumiran sis persones durant els 38 dies que la pista estarà en marxa.

 

Un cop es tanqui la pista, l'aigua serà utilitzada per regar els arbres del municipi. Pel que fa a l'electricitat, necessitarà 54.720 kilowatts, que equival a l'energia de 170 habitatges durant el mateix període. Són xifres que han generat molta controvèrsia a Sant Feliu de Llobregat, perquè hi ha veus a favor i en contra de fer una despesa com aquesta en un moment de sequera.

Un debat molt encès a Sant Feliu i en molts altres pobles i ciutats, que potser farà reconsiderar les pistes de gel el Nadal vinent.

 

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut