Pistoles d'aigua contra el turisme: la protesta antimassificació que ha fet la volta al món
El Gremi d'Hotels creu que manifestacions com la que es va fer dissabte a Barcelona generen una imatge "terrible" de la ciutat i el ministre de Turisme les condemna
Yago Pasinato
Periodista del 324.cat
La protesta contra el turisme de masses a Barcelona de dissabte encara cueja. Les imatges de manifestants ruixant turistes amb pistoles d'aigua ha fet la volta al món: se n'han fet ressò mitjans com la BBC, el New York Times o Al-Jazeera.
En molts casos s'acompanya la informació d'entrevistes amb experts i activistes, que relaten problemes associats al turisme com l'augment del preu de l'habitatge a la ciutat, la desaparició de botigues emblemàtiques o, en general, la sensació entre molts habitants que hi ha massa visitants.
El rebombori ha contribuït al fet que lluny de Barcelona molts hagin descobert el significat de lemes com "Tourists go home" o "Barcelona is not for sale".
També les xarxes socials han tret fum aquests dies pels vídeos en què es veuen algunes terrasses precintades pels manifestants davant la mirada atònita dels turistes:
"No vull que siguem part del problema"
Aquests dies també s'ha fet viral el missatge d'una guia turística a un grup de viatgers a qui intenta conscienciar de "l'impacte" que generen al lloc que estan visitant:
"A Barcelona la gent s'està havent de mudar. He començat a veure els meus amics dient "odio als turistes". Com m'he de sentir si jo visc del turisme? Em sento malament. No vull que siguem una part del problema".
La guia de viatges ho remata dient que la solució implica prendre decisions intel·ligents sobre els llocs on consumeixen i explica als visitants que les botigues tradicionals estan tancant i la gent se sent envaïda.
Un malestar creixent en la població
El rebuig que relata l'experta és un fenomen que es palpa en l'ambient i un debat que, un estiu més, ha tornat amb força a l'opinió pública: el turisme de masses col·lapsa la ciutat.
De fet, la polèmica arriba en un context de malestar creixent, atiat per una sèrie d'esdeveniments privats avalats pel consistori que una part de la ciutadania considera que contribueixen a la sobreexposició de la ciutat.
En son exemples la desfilada de Louis Vuitton al Park Güell, el desembarcament de la Fórmula 1 al Passeig de Gràcia, o la Copa Amèrica de vela, que veïns de la Barceloneta denuncien que dispara els preus del lloguer, els restaurants i els comerços.
En el seu manifest, la plataforma de l'Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic que va organitzar la protesta del cap de setmana reclamava un augment de les taxes turístiques o reduir el nombre de terminals de creuers.
Això, mentre l'any passat van visitar Barcelona uns 26 milions de turistes, segons l'observatori de turisme de la ciutat, i quan el ministeri de Turisme calcula que les arribades de viatgers a tot l'Estat augmentaran un 13% interanual entre juliol i setembre.
Paral·lelament, Jaume Collboni ha anunciat que vol eliminar els 10.000 pisos turístics que hi ha a Barcelona en 4 anys. Actualment, a Barcelona, n'hi ha 10.292, segons l'última dada de l'Ajuntament de Barcelona, actualitzada el 14 de juny.
Crítiques del gremi d'hotelers i el ministeri
Precisament, aquest dijous hi ha hagut dues condemnes a les protestes de dissabte. D'una banda, el ministre de Turisme, Jordi Hereu, ha assenyalat les ruixades, dient que no representen la cultura hospitalària dels habitants i les ha relativitzat.
De l'altra, també ha mostrat el seu malestar el sector hoteler, que ha criticat la imatge que s'ha donat de la ciutat definint-la de "terrible".
El president del Gremi d'Hotels, Jordi Clos, ha expressat que el que els genera especial preocupació és l'acció directa contra els turistes per part d'alguns manifestants:
"Una cosa és fer una manifestació pacífica, que tothom en té dret i no hi tinc res a dir, i l'altra és que s'agredeixi el turista tirant-li aigua o es precinti un hotel on hi ha hostes que no tenen res a veure amb aquesta història. Això dona una imatge terrible de la ciutat".
Des de l'associació empresarial admeten que les accions individuals d'algunes persones contra turistes són molt difícils de prevenir, però tot i això fan una petició a l'Ajuntament, la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra perquè augmentin la protecció davant d'aquestes actuacions.
A favor de mantenir edificis sencers d'apartaments turístics
Sobre els apartaments turístics, després de la decisió de l'Ajuntament de Barcelona d'eliminar-los d'aquí a cinc anys, Clos s'ha mostrat partidari de mantenir els edificis sencers d'apartaments turístics, perquè creu que no donen problemes als veïns.
"Nosaltres sempre hem estat a favor de l'oferta en edificis sencers. Per una ciutat com Barcelona és necessari i la prova la tenim ara, quan s'inicia un esdeveniment de Fira de Barcelona o la Copa Amèrica de Vela".
Convé recordar que el Gremi d'Hotels de Barcelona gestiona una quarantena d'edificis que es destinen completament a habitatges d'ús turístic i que suposen unes 500 places.
En canvi, des del sector estan "a favor" d'eliminar els pisos turístics que hi ha a la ciutat el 2028. "L'ordre de l'alcalde és molt clara", ha destacat Clos, "a Barcelona hi ha un volum d'apartaments il·legals molt considerable".
Clos ho ha dit en la presentació de dues noves categories del gremi per distingir establiments diferencials: la d'hotels culturals i la d'hotels gastronòmics. L'objectiu és donar més valor afegit a l'oferta hotelera de la ciutat.
- ARXIVAT A:
- HabitatgeTurismeAjuntament de Barcelona