Pla de millora de Rodalies: el govern invertirà 77 milions per rentar la cara al servei
La inversió, en dos anys, se centrarà a posar al dia trens i estacions i a millorar la seguretat i la informació en temps real que reben els viatgers
El govern ha anunciat aquest dijous un pla de "mesures urgents" per millorar el servei de Rodalies en un termini de dos anys. Es tracta d'una rentada de cara que busca donar resposta a alguns dels principals problemes que perceben diàriament els usuaris de la xarxa.
Les actuacions se centraran a posar al dia trens i estacions, augmentar la seguretat i informar millor els viatgers.
En total, s'invertiran 77,5 milions d'euros entre 2025 i 2026: 41 milions el primer any, i gairebé 36 el següent. El pla s'ha acordat entre la Generalitat, Mossos d'Esquadra, Renfe i ADIF.
La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha parlat en la presentació d'"inversió històrica" i ha dit que es busca "revertir la desinversió dels últims anys":
"Són inversions clau i prioritàries per a Catalunya. Cal actualitzar el sistema de Rodalies i fer que el viatge dels usuaris guanyi en qualitat i comoditat".
"A finals del 2026 s'ha de veure una millora clara del servei", ha incidit el president de Renfe, Raül Blanco.
Posar al dia trens i estacions
El capítol que s'emporta més diners és la millora de la imatge i la neteja de trens i estacions, amb una inversió de més de 43 milions d'euros, més de la meitat del pressupost total.
Segons el pla, s'incrementarà la neteja i augmentarà el personal dedicat a eliminar grafitis en vagons i estacions.
També es millorarà l'accessibilitat a les estacions, renovant ascensors, escales mecàniques i passos inferiors.
A més, es renovaran o rehabilitaran marquesines, es tornaran a pavimentar andanes i es millorarà la senyalització de les estacions i equipaments de control d'accés intel·ligent.
Més càmeres amb IA, vigilants i drons
En matèria de seguretat hi haurà més càmeres de videovigilància amb intel·ligència artificial, que controlaran l'aforament i possibles incidències. Es tracta d'un sistema capaç de comptar persones, maletes i fins i tot bosses.
Renfe ja el té instal·lat en 89 de les seves 107 estacions i el 2025 arribarà a les 18 restants.
També s'ampliarà la plantilla de vigilants de seguretat, un 5% durant dos anys, i hi haurà més hores de drons, que actualment ja vigilen els tallers i les instal·lacions de Renfe.
El pas a nivell de Montcada i Reixac és un dels punts negres de la xarxa. Per evitar atropellaments, s'augmentarà la vigilància a les andanes i hi haurà més senyalització i campanyes de sensibilització.
A més, Adif impulsarà el tancament perimetral en zones conflictives per evitar l'accés indegut a la línia ferroviària.
Precisament, prevenir robatoris de coure és un dels principals objectius del pla. Hi haurà més presència de Mossos d'Esquadra a les estacions i dispositius específics per reduir el vandalisme i els grafitis. Catalunya concentra el 50% de tots els que es cometen a l'Estat.
Informació en temps real
La falta d'informació en temps real és una de les queixes recurrents dels usuaris de Rodalies, sobretot quan hi ha incidències. És una eterna assignatura pendent, i ara s'hi invertiran 8 milions d'euros.
Al novembre ja es va fer un primer pas amb l'obertura d'un canal de whatsapp per enviar informació directament als telèfons mòbils.
L'objectiu és millorar els serveis d'atenció al client i megafonia, instal·lar gairebé 300 monitors de cartelleres digitals a les estacions, actualitzar màquines d'autovenda i millorar la senyalització de les estacions.
A més, es preveu la integració dels títols propis de Renfe en el sistema T-Mobilitat durant el 2025.
- ARXIVAT A:
- MobilitatTransport públicRenfeRodalies