Pla de Salut per prevenir suïcidis: trencar l'estigma per rebre ajut des del començament
- TEMA:
- Salut Mental
A Catalunya, durant el 2019, hi va haver 441 morts per suïcidi, de les quals el 73% van ser homes i més de 2.600 persones en van patir les conseqüències traumàtiques i de dol. Amb l'objectiu de prevenir aquestes morts, el Departament de Salut ha presentat un pla perquè les persones de risc rebin ajuda.
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha admès que el 70% de les persones amb tendències suïcides, abans d'intentar treure's la vida, havien anat al metge per altres causes derivades, sense expressar el problema real per "tabú social".
"La solució tan fàcil i alhora tan difícil és parlar-ne, que la societat en parli obertament", ha assegurat.
Els efectes de la pandèmia de la Covid han incrementat els factors de risc del suïcidi, per l'aïllament social i l'impacte econòmic i social que ha comportat. Entre els joves, els intents de suïcidi han crescut un 27%, i en general, les consultes per trastorns d'ansietat ho han fet un 30%.
Davant d'aquesta situació, el govern ha presentat un pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC), amb l'objectiu de reduir el 2030 més d'un 15% de les temptatives i morts per suïcidi i en més d'un 20% en els grups més sensibles, així com reduir l'estigma social.
El pla, com a mesures prioritàries, amplia el Codi Risc de Suïcidi i integra el 061 a la xarxa de salut mental per oferir una resposta "més ràpida" i "personalitzada" a les persones en risc. Sota el lema "Trio la vida", el pla l'han elaborat més de 300 professionals, i preveu destinar 15 milions d'euros en 5 anys, dels 80 que es destinaran a la salut mental per fer un abordatge integral i comunitari.
El govern, però, no ha especificat si contractarà nous professionals i on aniran a parar els 15 milions d'euros d'aquest pla. Familiars i supervivents urgeixen perquè hi hagi concrecions i no quedi en paper mullat.
061, acompanyament i seguiment
El 2020, el telèfon del 061 Salut Respon va rebre 5.900 trucades amb consultes relacionades amb el risc de suïcidi, per això es farà una integració més àmplia d'aquest servei de suport directe i acompanyament, amb la xarxa de salut mental.
"Actualment, aquestes trucades s'articulen a través d'equips de consulta del SEM que tenen una casuística molt variada i ara el que volem és reforçar el servei.".
Aquesta integració es farà a partir del 2022, ha dit el conseller Argimon.
També s'incorpora l'atenció als supervivents, a la família i als professionals, i s'activaran els circuits de derivació a recursos de suport comunitaris, com ara les entitats de supervivents.
Més atenció a les persones amb conductes suïcides
La taxa de suïcidis és més alta en les persones en condicions socioeconòmiques desfavorables i les temptatives de suïcidi són més altes en les dones. El doctor Víctor Pérez, de l'Institut de Recerca de Salut Mental de l'Hospital del Mar, que ha participat en l'elaboració del pla, assegura que la població més vulnerable és la que ja ha fet una temptativa i que aquestes persones tenen un 15% més de possibilitat de reincidir i morir. "Per cada mort per suïcidi, 20 persones ho han intentat", ha afegit
Per això, el govern vol ampliar l'aplicació el Codi Risc Suïcidi, un instrument pioner i clau a Catalunya vigent des del 2014, per millorar la detecció, monitorització i seguiment de les persones amb conductes suïcides.
Sobretot en els casos de depressió, es vol aconseguir una intervenció precoç que doni resposta eficient a les situacions de risc. S'incorporaran 150 psicòlegs més als centres d'atenció primària, 52 equips per a la intervenció domiciliària i 10 equips especialitzats en joves.
El Codi també es revisarà per als serveis d'urgències generals i altres serveis assistencials que no són de salut mental. I de cara als joves i adolescents, es reforçarà la col·laboració als centres educatius en el marc del pla de Salut i Escola.
Es farà especial atenció en la detecció i tractament de les conductes suïcides en els col·lectius més sensibles, com les víctimes de violència, abusos, també en la gent gran, persones amb malalties cròniques i discapacitats, persones amb dolor, malalties avançades i altres persones vulnerables. Es treballarà de forma integrada i coordinada amb els diferents àmbits i serveis implicats.
Això comporta impulsar la formació de professionals d'atenció primària i comunitària, d'educació social, centres penitenciaris i justícia juvenil, entre altres sectors socials.
El PLAPRESC crearà una comissió de seguiment per coordinar tots els departaments de la Generalitat implicats i altres administracions i organismes com la justícia o els Mossos d'Esquadra, entre d'altres.
Malestar emocional
A Catalunya, més d'una quarta part de la població major de 14 anys té malestar emocional, segons l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA). L'ansietat i depressió se situen entre els principals problemes de salut crònics, que comporten un fort impacte en la qualitat de vida per la discapacitat que provoca.
El suïcidi és la principal causa de mort no natural des del 2008; la segona entre els joves d'entre 15 i 29 anys (2,39 morts per 100.000 habitants) i les dones de 25 a 44 anys, i la primera en els homes d'aquest grup d'edat.
Víctor Pérez ha destacat la gravetat de la situació del risc de suïcidi a Catalunya, -- tot i que registra una de les taxes més baixes d'Europa--: "No s'ha fet prou" per reduir aquestes morts evitables:
"Per cada mort per accident de trànsit hi ha dues morts per suïcidi, i per cada mort per suïcidi, 20 persones ho han intentat".
El govern, però, no ha especificat si contractarà nous professionals i on aniran concretament els 15 milions d'euros d'aquest pla. Familiars i supervivents urgeixen perquè hi hagi concrecions i no quedi en paper mullat.
- ARXIVAT A:
- Salut Menors Salut Mental