Pla de xoc d'Itàlia pel coronavirus: no pagar hipoteca, la llum, el gas o l'aigua
Una dona amb mascareta al metro de Milà (Reuters/Yara Nardi)

Pla de xoc a Itàlia pel coronavirus: no pagar la hipoteca, la llum, el gas o l'aigua

El govern adopta un paquet de mesures econòmiques per enfrontar-se a la crisi productiva de la Llombardia i el Vèneto

Joaquim LladóActualitzat

Una trentena de morts i més d'un miler de contagiats pel coronavirus a Itàlia. Són les xifres oficials fins aquest diumenge. El país transalpí, especialment la Llombardia i el Vèneto, és el més castigat per aquesta malaltia a Europa. I davant d'aquesta situació, el govern ha decidit prendre unes mesures que van més enllà de les estrictament sanitàries.

Tenint en compte la repercussió del coronavirus a la zona nord, una de les més productives d'Itàlia, el govern de Giuseppe Conte es planteja un pla de xoc econòmic amb l'aplicació d'un paquet de mesures fiscals.

El bloqueig de la zona sud de Milà, amb l'ampliació del focus de contagi, pot perjudicar seriosament el motor econòmic d'Itàlia. L'executiu ha volgut ser molt rigorós pel que fa a la desena de municipis on han aparegut centenars de casos positius. Aquestes poblacions, que apleguen uns 50.000 habitants, estan pràcticament aïllades.
 

Pla de xoc d'Itàlia pel coronavirus: no pagar hipoteca, la llum, el gas o l'aigua
Tranquil·litat aparent a Codogno, a la "zona vermella" del coronavirus (Reuters)


Tot plegat fa que la crisi hagi mogut a les autoritats a ajudar els afectats pel coronavirus. Són mesures econòmiques que intenten pal·liar aquesta situació, no només destinades a les persones sinó també a les empreses. Davant d'un moment tan excepcional com aquest, el govern suspèn per exemple el pagament de factures per qui s'hagi vist implicat pel Covid-19:

- Els afectats no hauran de pagar les factures de la llum, l'aigua o el gas

- Als treballadors que no puguin anar a la feina se'ls suspendrà la hipoteca durant uns mesos

- Els empresaris, comerciants, botiguers o artesans que hagin hagut d'aturar la seva activitat seran indemnitzats amb 500 euros al mes

 

Són mesures ja aprovades i que, per tant, està previst que s'apliquin immediatament.

Però el govern italià està disposat a aportar més diners per combatre els efectes del Covid-19 en l'economia del país. El cost total d'aquestes mesures és de 3.600 milions d'euros. Inclou crèdits per a les companyies que hagin perdut el 25% d'ingressos, retallades en els impostos i més inversions en el sistema sanitari. Ho ha confirmat aquest diumenge el ministre d'Economia, Roberto Gualtieri, en una entrevista a La Repubblica.

 

 

Pla de xoc d'Itàlia pel coronavirus: no pagar hipoteca, la llum, el gas o l'aigua
A San Siro s'ha ajornat el partit de Lliga que s'havia de jugar (Reuters/Flavio Lo Scalzo)


Objectiu: frenar la recessió

El temor més gran de les autoritats italianes és que la crisi del nord obri la porta a una nova recessió al país. Molts indicadors vaticinen una reducció del producte interior brut. I aquesta última setmana la Borsa de Milà ha arribat a perdre el 5%.

Cal recordar que la Llombardia i el Vèneto, juntament a l'Emília-Romanya i el Piemont, representen el 50% del PIB del país i generen 850.000 milions d'euros en la producció italiana.
 

Pla de xoc d'Itàlia pel coronavirus: no pagar hipoteca, la llum, el gas o l'aigua
El teletreball s'imposa davant de l'amenaça del Covid-19 (Reuters/Yara Nardi)


I contra el coronavirus, nous sistemes de treball. La tecnologia digital permet que moltes empreses hagin optat pel teletreball. Molts dels empleats poden fer les seves funcions habituals des de casa seva utilitzant internet. Aquest és el cas d'empreses com Vodafone, Heineken, Luxottica o Unicredit.

El govern de Conte té previst ampliar el fons de garantia per a les petites i mitjanes empreses fins a 750 milions d'euros. A més d'aquesta injecció econòmica, també es pretén limitar l'augment dels preus dels productes en els llocs afectats pel coronavirus, ja que es tem que hi hagi comerciants que vulguin aprofitar-se de la situació.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Itàlia
Anar al contingut