Pla per tractar la covid com una grip: el govern espanyol ultima un canvi d'estratègia
El govern espanyol treballa en una nova filosofia per gestionar la covid com una malaltia respiratòria més, però no la posarà en marxa com a mínim fins que no passi la sisena onada
D'una pandèmia global a una malaltia respiratòria més. La covid es gestionarà de manera similar a la grip en un futur pròxim. És un canvi de filosofia a nivell espanyol que ha avançat aquest dilluns El País. El nou pla, però, no s'activarà de manera imminent. Com a mínim, no es posarà en marxa fins que no acabi aquesta sisena onada.
Ara que molta gent ja ha tingut contacte amb el virus i que la gran majoria de la població està vacunada, s'aposta per fer un canvi de protocols. Així, ja no es comptarà cada cas ni es faran proves davant de cada mínim símptoma. De fet, ara ja no es fan proves als contactes directes de positius si no tenen símptomes.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha referit a aquest canvi en una entrevista a la SER:
"Avui, de mitjana, la letalitat del coronavirus està a prop de l'1%, i per tant crec que tenim les condicions perquè amb precaució, a poc a poc, comencem a avaluar l'evolució d'aquesta malaltia amb paràmetres diferents del que hem fet fins ara."
El nou pla preveu que ja no es vigilaran tots els contagis un per un, sinó que alguns CAPs i hospitals informaran dels casos que tractin. Seran centres "sentinella", escollits expressament perquè són representatius de la població del territori on estan situats. Sabent què passa en aquests centres es podrà tenir una fotografia global de l'evolució epidemiològica i les característiques de circulació del virus.
Els centres d'assistència primària informaran de les infeccions respiratòries agudes lleus, i els hospitals, de les greus. Segons El País, 5 comunitats autònomes ja han començat a fer proves a primària i 9 als hospitals. Però aquest canvi no es pot fer de la nit al dia. A més, de moment Espanya té compromisos a nivell internacional que l'obliguen a notificar tots els casos.
No es farà el canvi mentre duri la sisena onada
Aquest canvi no afecta el tractament per als pacients que pateixin la covid, sinó la manera com es gestiona l'afectació de la malaltia a nivell estatal. Els malalts seran atesos en cada moment segons els protocols i tractaments disponibles i en funció de la gravetat del cas.
El nou sistema es va començar a preparar l'estiu del 2020 i ara l'estan ultimant. Hi treballen des del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, la Ponència d'Alertes -on hi ha representats tècnics de totes les comunitats autònomes- i el Centre Nacional d'Epidemiologia.
Amb tot, fins que no passi la sisena onada no es durà a terme el canvi. Tot i que amb la vacuna el risc de cada persona ha baixat molt, en haver-hi tants contagiats per la variant òmicron el nombre d'ingressats als hospitals comença a arribar a xifres crítiques.
El cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Parc Taulí, Manel Cervantes, explica que cal mantenir la prudència:
"No sé si la persecució dels pacients asimptomàtics amb proves massives que col·lapsen els hospitals i l'atenció primària serà el futur d'aquesta pandèmia, jo tinc la impressió que no. Però la setmana que hi ha el nombre més alt de casos, tota la prudència és poca."
Al principi de la pandèmia, alguns rebaixaven la importància del coronavirus dient que era "com una grip". Després, ha resultat ser molt més perillós. De mica en mica, però, el virus s'adapta a l'ésser humà i és menys letal. A mesura que rebaixi la perillositat, s'anirà assemblant als virus convencionals de cada hivern.