Els seus productors confien a crear una variant de cafè pròpia i única al món (3Cat/Nati Adell)
Catalunya al dia

Planten cafè a Osona: la primera tassa de km 0 es podrà degustar l'any que ve

Al darrere de la iniciativa hi ha un enamorat del cafè que ha comprat una finca a Sant Vicenç de Torelló, on el microclima de la zona afavoreix que creixi

Enllaç a altres textos de l'autor

Nati Adell

Corresponsal de Catalunya Ràdio a la Catalunya central

Actualitzat

A Sant Vicenç de Torelló (Osona), s'hi ha començat a cultivar cafè. Si la plantació tira endavant amb èxit, es podria convertir en la primera de tota l'Europa continental, ja que a les illes Canàries i a les Açores també se n'ha plantat.

Sigui com sigui, la decisió és excepcional. El cafè és una planta pròpia de climes tropicals. En aquest sentit, les Canàries i les Açores s'hi acosten una mica, perquè gaudeixen d'un clima subtropical, però Osona --amb clima continental mediterrani-- queda molt lluny. Cal recordar que les temperatures oscil·len entre els 5 graus negatius a l'hivern i els 40 a ple estiu.

Tenint tot això en compte, la pregunta és òbvia: a qui se li acut començar a plantar cafè a Osona? La resposta és fàcil: a un boig pel cafè que es diu Joan Giráldez i a la seva parella, Eva Prat.


20 anys en el sector cafeter

El Joan Giráldez fa més de 20 anys que treballa en aquesta indústria, on ha fet de tot: des de feines més mecàniques fins a la formació com a torrador professional passant per la distribució d'una marca italiana. Per a ell va ser natural que "tota aquesta passió pel cafè" desemboqués en la idea de plantar-ne. Ho veu com una manera d'acabar de tancar un cicle.

El cafetar del Joan i l'Eva farà 3 anys al desembre (ACN/Lourdes Casademont)

Va ser per això que l'any 2018 va comprar la finca Castellvilar, a la vall del Ges. Està a mig camí de la pujada que porta al conegut com el Castell dels Moros. Un cop t'endinses pels terrenys d'aquesta finca, sorprèn el què hi trobes: 5.000 plantes de cafè encara molt joves. N'hi ha que són dins d'un hivernacle amb semicobertura de plàstic i d'altres, a l'aire lliure, al sotabosc.

"Ens trobem en una vall que està enclotada. Tenim parets naturals a banda i banda i això fa que les condicions d'ombra, temperatura i radiació solar siguin molt semblants al que les plantacions de cafè necessiten."

Els estudis agraris ho van confirmar. El microclima de la vall del Ges quadrava en un 80-85% amb les necessitats del cafè.


Decisió molt estudiada

El propietari de la plantació, en Joan Giráldez, explica que van estar més de dos anys estudiant la pluviometria de la zona, les temperatures, el nivell d'humitat i el PH de la terra i que, quan van veure que tots els paràmetres es complien en un percentatge molt elevat, es van decidir a tirar endavant.

Aquest mes de desembre, les plantes ja tindran tres anys. Encara són molt joves, tenint en compte que la millor producció de cafè s'obté quan la planta té set anys i el millor moment s'allarga fins als 15 o 20 anys.

Els grans de cafè que estan sortint tenen la mida esperada (3Cat/Nati Adell)

Tot i això, el Joan i l'Eva estan esperançats perquè les seves plantes apunten maneres. Ja s'han fet dues germinacions i la primera collita; els primers tastos es podran fer l'any que ve. Calculen que la producció podria estar al voltant dels 7.000 quilos a l'any.


Quin gust tindrà aquest cafè?

Diuen que això és difícil de saber ara mateix, però asseguren que serà una barreja de gustos aràbics i afruitats, tenint en compte les plantes i els arbres que envolten el cafetar.  

Expliquen que aquest cafè s'impregnarà de les propietats organolèptiques d'espècies autòctones --com els roures i les alzines--, però també agafarà matisos dels litxis, mangos, nabius, plataners i alvocats que s'han conreat al voltant de les plantes de cafè per simular el seu hàbitat natural, o sigui, la selva tropical. L'Eva Prat té clar que el gust del seu cafè serà únic.

"Serà com una variant de cafè pròpia d'aquí, perquè plantes amb tota aquesta informació ambiental no n'hi ha cap més al món."

Aquest serà un cafè de cultiu d'ombra sota arbres. Un negoci a mitjà i llarg termini en un context, no ho oblidem, de canvi climàtic. Una aposta de negoci valenta, com admet el Joan:  

"Al principi, la gent ens deia que estàvem bojos, però jo crec que el món és dels bojos i que la societat avança gràcies a ells."

La primera tassa de cafè d'Osona, de km 0, no la podrem assaborir fins a l'any que ve. Abans, però, d'aquí a un mes, ja es podran fer visites a la finca del Joan i l'Eva per conèixer tot el procés. El mateix que es fa quan es visiten els cafetars dels països tropicals, però molt més a prop.

 

 

ARXIVAT A:
AgriculturaEmpresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut