Els arbres s'han plantat en 7 punts de la vall d'Isil (CCMA)

Plantada de més de 9.000 arbres fruiters perquè els ossos del Pirineu s'alimentin

La iniciativa busca millorar l'hàbitat dels ossos per fer possible la convivència amb els humans a la zona, fins i tot amb l'os Goiat
Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

Al parc natural de l'Alt Pirineu s'estan plantant arbres fruiters perquè la fruita serveixi d'aliment dels ossos.

Alumnes de l'Escola d'Oficials Forestals, com Carlos González, estan fent aquesta feina a 7 punts de la vall d'Isil, al Pallars Sobirà.

"Estem plantant pomes per a l'os, Ahir vam fer els forats i avui estem posant les pomeres dins i tapant amb la terra. Posem uns tutors i un tub protector perquè els animals no se les puguin menjar."

 

Els alumnes de l'Escola d'Oficials Forestals han plantat els arbres

Se n'han plantant més de 9.000. Són cirerers, moixeres, púdols, pomers bords i gerderes. L'objectiu és que d'aquí a dos anys puguin ser aliment per als ossos.

 

Dos exemplars d'os bru de la quarantena que hi ha al Pirineu català

Aquest projecte en què participa Endesa i la Fundació Oso Pardo pretén consolidar la presència de l'ossos al Pirineu millorant el seu hàbitat. El projecte va començar el 2016, quan es van recollir 180 quilos de fruita i material forestal per obtenir llavors de la zona.

Maria Gómez, responsable projectes forestals de la Fundació Oso Pardo, explica que d'aquesta manera s'ha fet un planter d'arbres adaptats al Pirineu.

"Ens interessa que les plantes que posem siguin espècies autòctones i s'hagin recollit en aquest mateix territori."

 

Els arbres s'han protegit perquè els animals no els facin malbé

Ara bé, al Pallars hi ha molts veïns i sobretot ramaders que no hi estan d'acord. Fins i tot als mateixos joves que estan plantant els fruiters, tots alumnes de l'Escola d'Oficials Forestals, i fills de ramaders de la comarca, com Aleix Sánchez, no els acaba de convèncer la presència de l'os al Pirineu.

"L'os provoca bastants problemes, ja no només pels danys que ocasiona, que no són pocs, sinó que també et fa escapar el ramat."

 

El projecte vol fer possible la convivència a de l'os i els ramats de muntanya

 

"L'os conviu amb els humans en altres territoris, i per què aquí no ha de conviure? Simplement s'ha d'escoltar la gent del territori i dialogar molt."

Es calcula que actualment hi ha una quarantena d'ossos al Pirineu, però la polèmica la genera sobretot un únic exemplar, el Goiat, que amb els seus últims atacs a granges de la Vall d'Aran ha tornat a activar les alarmes.

 

 


Una imatge nocturna de l'os Goiat

El Conselh Generau d'Aran ja ha demanat una reunió amb la Generalitat per decidir si és el moment d'expulsar-lo de la serralada.

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut