Barcelona

Plataforma per la Llengua acusa Wert de tornar "als temps del franquisme" lingüístic

RedaccióActualitzat

Plataforma per la Llengua ha denunciat la política lingüística que aplica el govern espanyol i apunta directament al ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que està "retornant als temps del franquisme des del punt de vista lingüístic".

L'associació ha fet aquestes declaracions després que els advocats de l'Estat han presentat un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què demana obrir un nou període de matriculació escolar a Catalunya per garantir que el castellà sigui llengua vehicular el pròxim curs.

Josep-Anton Fernàndez, membre de l'executiva de la Plataforma per la Llengua, ha augurat que el recurs no tindrà un gran recorregut, i ha assegurat que es tracta d'"un atac a la línia de flotació de la convivència a Catalunya".

L'entitat afirma que el govern espanyol ha aprovat 50 noves lleis i disposicions a l'últim any que "imposen el castellà mentre que el reconeixement oficial del català a l'Estat és nul". A més, li retreuen la política "reguladora, intervencionista i antidemocràtica" del govern espanyol i consideren que Catalunya necessita un Estat a favor que la protegeixi com mereix.

La Plataforma ha fet aquestes declaracions en la presentació de l'InformeCAT 2015. Segons l'estudi, el català té bona salut i es troba en ple creixement, com demostra que ha sumat 1,4 milions de parlants en els últims deu anys, i que la comprensió del català se situa en "índexs més alts que mai".

No obstant això, una de les assignatures pendents és passar del coneixement a l'ús habitual, ja que a Catalunya el 80% dels residents sap parlar català, però només un 36% el té com a llengua habitual. L'entitat celebra que el català "no para de créixer" entre la població immigrant, ja que un 82% d'estrangers entén el català, un 52% el sap llegir i un 36% el sap parlar, a més que un 65% dels estrangers residents a Catalunya afirma que vol millorar els seus coneixements de català.

Entre sectors, la Plataforma ha remarcat la bona salut del català en àmbits com les noves tecnologies, amb la seva inclusió en els principals fabricants de "smartphones" i versions en els navegadors, i els mitjans de comunicació, sobretot els diaris digitals en català i la ràdio generalista.

Tot i això, ha contraposat les carències que encara té en àmbits com l'empresa, on només un 10% dels productes de fabricants distribuïts a Catalunya incorporen el català a l'etiquetatge, i la justícia, on per vuitè any consecutiu baixa el nombre de sentències i se situa al 12%.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut