Plataforma per la Llengua denuncia 22 casos de discriminació del català a l'administració
L'entitat ha recollit totes les discriminacions dels últims anys en un mapa interactiu
Plataforma per la Llengua denuncia que a les administracions públiques es continuen produint discriminacions lingüístiques greus que "atempten contra els drets de ciutadans".
L'informe del 2016 recull una vintena de casos de persones que han patit agressions pel fet de ser catalanoparlant.
Les situacions de discriminació es concentren en els tribunals de justícia i en la relació amb les forces de seguretat, dos àmbits "on el ciutadà és més vulnerable i el funcionari estatal se sent més impune", segons assegura Plataforma per la Llengua. Altres àmbits en què també s'han registrats situacions discriminatòries són el servei de correus i els transports públics.
L'entitat ha recollit totes les discriminacions dels últims anys en un mapa interactiu que geolocalitza cadascun dels casos sobre el territori catalanoparlant. El mapa posa especial èmfasi en els casos que afecten l'Administració de justícia, la de salut i els cossos policials.
Televisió de Catalunya va recollir el mes de març la denúncia de dos professors universitaris que asseguraven que no havien pogut exercir el seu dret a parlar en català. Un d'ells el van denunciar a l'aeroport del Prat per parlar en català al control de passatgers.
Entre els casos de discriminació registrats l'any passat, l'entitat destaca el d'un ciutadà brasiler a qui es va denegar la ciutadania espanyola per respondre la prova en català. També es recull el cas del diputat Benet Salellas a qui la policia va demanar que parlés castellà a l'aeroport del Prat perquè "a l'aire no es pot parlar català".
Altres casos de suposada discriminació lingüística són els d'una família obligada a parlar en castellà en un jutjat o una taquillera de Renfe que es nega a parlar en català amb els usuaris.