Un gran esvoranc a la platja del Callao de Mataró, una de les zones més afectades pel temporal (3Cat)

Platges arrasades i passejos descalçats: els efectes del temporal al litoral

Els danys per la força del mar són visibles a bona part de la costa catalana, amb Sant Antoni de Calonge, Mataró, Sitges i Cambrils entre els indrets més afectats
Redacció Actualitzat

El temporal de mar de les últimes hores ha fet desaparèixer literalment algunes platges del litoral català, que han perdut sorra i han vist com els passejos marítims han quedat descalçats.

Les platges més afectades són al Maresme, però també a la Costa Central, el Baix Empordà i al nord de la Costa Daurada. Les que més han rebut són les orientades al sud, a Garbí.

La platja de Sant Sebastià de Sitges, gairebé sense sorra aquest divendres (3Cat)

Protecció Civil manté activat l'avís de perill a tota la costa catalana pels efectes del temporal Nelson, que dijous va provocar dues morts a Tarragona i dues més a Astúries. Durant el dissabte es preveu calma, però diumenge tornaran les onades de grans dimensions.

La força del mar ha coincidit amb la primera cita turística important de la temporada al litoral amb motiu de les vacances de Setmana Santa i molts visitants se'n feien creus, dels efectes del temporal.

Els efectes del temporal a la Costa Central

A la platja del Garraf l'aigua gairebé arriba a les casetes i a Sitges ha desaparegut part de la sorra de la platja de Sant Sebastià i en alguns trams s'ha hagut de tallar l'accés als vianants perquè el mar arriba fins al passeig.

El temporal de mar ha esborrat gairebé del tot la platja del Garraf (3Cat)

A Barcelona, en algunes platges també han quedat descalçats trams del passeig i les canonades han quedat a la vista, com és el cas de la de Sant Sebastià.

El temporal també ha malmès la platja del Callao de Mataró, on ara hi ha un bon esvoranc, tubs penjant i la torre de vigilància descalçada.

Un gran esglaó a la platja del Callao de Mataró, malmesa pel temporal de mar (3Cat)

Afectacions a la Costa Brava i a la Costa Daurada

A Sant Antoni de Calonge, al Baix Empordà, el temporal marítim ha obligat l'Ajuntament a prohibir el pas de vehicles en un tram del passeig i a senyalitzar zones de perill. Hi ha algunes palmeres que han quedat descalçades.


L'Ajuntament de Sant Antoni de Calonge demana celeritat al govern espanyol perquè ampliï dos espigons i denuncia que fa anys que aquesta zona del Baix Empordà pateix els efectes dels temporals.

L'Ajuntament de Calonge reclama celeritat al govern espanyol (Ajuntament de Calonge i Sant Antoni)

Cambrils, una de les poblacions més afectades pel temporal

El temporal de mar també ha estat fort a la Costa Daurada. A Cambrils, al Baix Camp, la força de les onades s'ha endut un xiringuito fins al mar i el passeig també ha quedat inundat.

En municipis com Altafulla, al Tarragonès, una zona molt sensible als embats del mar, l'aigua ha entrat a la part final del passeig Marítim, a la plaça Consolat de Mar.

La força del mar ha desplaçat aquesta guingueta de platja a Cambrils, al Baix Camp (3Cat)

La solució és col·locar més espigons?

En canvi, a Premià de Mar, al Maresme, ja es veuen els efectes de les obres de col·locació dels espigons i l'aportació de sorra. El temporal no ha malmès el passeig, ni l'estació de tren com ha passat reiteradament en temporals anteriors.

A Premià de Mar els nous espigons han evitat danys al passeig i a la línia de tren (3Cat)

Està previst que també es posin espigons per modificar el litoral a Vilassar i Cabrera amb l'objectiu de protegir-lo de l'embat de les onades.

Aquest mes de març els científics de la Universitat Politècnica han publicat un estudi en què diagnostiquen que caldrà fer obres d'adaptació en un 30% dels passejos marítims i fins a un 25% de les platges del litoral abans del 2050 per l'escalfament global i la pujada del nivell del mar.

El temporal ha fet desaparèixer molta sorra a moltes platges del litoral, com aquesta de Mataró (3Cat)

Els passejos marítims amb més risc de desaparèixer són al Maresme, a l'Alt Empordà, en alguns trams del Garraf, al Tarragonès i al Baix Ebre, segons els autors de l'estudi.

 

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut