"Play it for Change", música per trencar estereotips contra la violència masclista

Alumnes de tres instituts catalans es converteixen en guionistes i cantants per combatre la violència masclista a través de la música

Mariona PiquéActualitzat

Tres instituts catalans s'han sumat al projecte europeu "Play it for Change" amb l'objectiu de prevenir les violències masclistes en l'adolescència a través de la música. Els ideòlegs del programa consideren que la música i els mitjans audiovisuals són eines potencials per canviar les relacions de poder entre gèneres, ja que reprodueixen estereotips i normalitzen violències masclistes.

 

Alumnes treballant sobre les cançons

 

La psicopedagoga Eva Miró assegura que els alumnes saben identificar els estereotips negatius de les lletres de les cançons que escolten. Però, amb això, diu, no n'hi ha prou:
 

"És preocupant, els dona una imatge de la relació de parella, nociva, tòxica en alguns casos. Ells saben que allò no és del tot correcte, que perdis els amics per la parella, que no està bé que la parella et controli. Però després, quan ho han de portar a la pràctica, perquè tot just comencen, són alumnes de 14 o 15 anys, a vegades els costa."

 

"Don't give a Damn", de l'Institut El Vern 



Tres cançons contra la violència masclista

A Catalunya hi han participat tres instituts, que presentaran els seus videoclips a la final europea del novembre. Per fer-los, els alumnes de tercer d'ESO s'han convertit en guionistes, cantants i productors. Fruits d'aquesta feina, l'Institut El Vern de Lliçà de Vall proposa el tema "Don't give a Damn", l'Institut Joaquima Pla i Farreras de Sant Cugat del Vallès presenta "Som Valentes" i l'Escola Nou Patufet de Barcelona el rap "D'aquesta manera".

 

"Som valentes" de l'Institut Joaquima Pla i Farreras


El programa "Play it for Change" està obert a crear noves cançons o a canviar la lletra de temes actuals perquè siguin menys sexistes. Natàlia Auqué n'ha modificat una:


"La cançó original és "Diles que yo me se tus poses favoritas, que te hablo malo y esto te excita. I l'hem canviat per "dile que yo sé cuidarme por mi sola, que valgo mucho más sin tu sombra, que no quiero nadie que controla no quiero sufrir." 

 

Ella mateixa ha patit una relació tòxica:

 

"Era molt controlador, tenia molts gelos, de que "ets només meva" molta possessió, de ningú més. Una relació molt tòxica".

 

"D'aquesta manera", de l'Escola Nou Patufet


La Fundació Surt coordina el programa "Play it for Change" a Catalunya, però també hi participen organitzacions d'Eslovènia, Polònia, Grècia, Xipre i Croàcia. Alba Elvira, coordinadora, insisteix en la importància de promoure la participació activa dels nois i noies en la prevenció de la violència masclista:

 

"Que se sentin agents actius en la lluita per la igualtat i en la prevenció de les violències masclistes per aconseguir erradicar-les."


 

 

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaEducació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut