Torra crida els partits i el talent de Catalunya a un pacte per construir el futur post-Covid
En una situació insòlita, per l'estat d'alarma, i d'una manera atípica, el Parlament té previst aprovar avui els pressupostos de la Generalitat, els primers en tres anys. El ple ha començat a les nou amb la sessió de control a l'executiu, la primera que es fa des que hi ha decretada l'alerta sanitària.
El president de la Generalitat ha fet una crida a tots els partits polítics i a "tot el talent de Catalunya" per construir junts el futur post-coronavirus. Ho ha dit en resposta al líder del PSC, Miquel Iceta, que ha li ha ofert el suport dels socialistes:
"No només penso cridar a a tots els partits, la meva crida és a tota la ciutadania, a tot el talent de Catalunya per construir aquest futur. M'estimo més construir que reconstruir futurs. Necessitem tot el talent del país, mobilitzem-nos per poder fer front a aquest pla en què ens juguem el futur."
El ple del Parlament ha començat amb un minut de silenci per homenatjar les víctimes del coronavirus, 9.186 a Catalunya segons les xifres de dijous al vespre. És una sessió reduïda, amb només 21 dels 135 diputats asseguts a l'hemicicle, a més del president de la Cambra, Roger Torrent, i un secretari de la mesa.
A més del president de la Generalitat, també hi assisteixen altres membres del govern com la consellera de Sanitat, Alba Vergés o el conseller de Treball, Chakir El Homrani, que han estat objecte de crítiques per part de l'oposició per la seva gestió en la crisi del coronavirus.
Vergés ha respost a les crítiques dient que el govern ha fet "un esforç brutal" per no deixar ningú enrere durant la crisi. La consellera de Salut ha respost amb contundència a una intervenció de Ciutadans, que ha criticat que els nous pressupostos són insuficients davant la nova realitat i poden deixar sense atendre alguns pacients:
"Cap pacient s'ha quedat a les portes d'un hospital per causes politiques, no s'atreveixi a dir-ho. Això és un esforç brutal per part de tots els implicats. Farem tot i més perquè ningú es quedi enrere. Ningú esperava aquesta crisi."
El conseller El Homrani, davant les crítiques per la gestió a les residències de gent gran, ha dit que no es pot acusar el govern català d'haver estat paralitzat davant la crisi:
"Amb totes les dificultats, amb totes els errors, no li puc acceptar que hi ha hagi hagut un mes de paràlisi. Si compara les decisions preses, totes es van prendre una setmana abans. Tots els altres territoris van prendre les decisions una setmana mes tard que nosaltres."
Quim Torra ha dit que la Generalitat no ha trobat el diàleg necessari en el govern de Madrid des del moment que es van treure competències a les comunitats autònomes:
"Lliçons ni una perquè no hem tingut cap altre prioritat que salvar vides. Sense imposicions, amb diàleg i sense imposició, hauria anat millor, però no ens hem trobat res d'això per part de l'estat que ens va treure competències. Demanem cooperació"
Vot telemàtic
Per primer cop, al Parlament es podrà votar de manera telemàtica, tot i que només han demanat de fer-ho 25 diputats de Junts per Catalunya. La resta ho faran a través de la delegació de vot en els diputats presents.
La crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19 ha portat la conselleria d'Economia a oferir als grups modificar els números, un cop estiguin aprovats, per afrontar les eventuals conseqüències del sobreesforç financer de les últimes setmanes.
Segons el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, és urgent aprovar uns nous pressupostos per fer front a la Covid-19:
"Els pressupostos són una caixa d'eines, la del 2020 més gran que la del 2017. Evidentment, d'aquests pressupostos caldrà adaptar moltes de les seves partides a la situació d'emergència, però seria molt pitjor no aprovar-los. Primer tots els recursos necessaris per lluitar contra el coronavirus, i després, ajudar a famílies i treballadors."
Està previst que aquests pressupostos s'aprovaran amb el vot a favor de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, i amb l'abstenció del grup parlamentari de Catalunya En Comú Podem. Tot i tenir garantida l'aprovació dels comptes gràcies a l'abstenció dels Comuns, el vicepresident Aragonès demana l'aval més ampli possible tenint en compte la gravetat del moment:
"Ara el que puguin ser matisos entre partits han de quedar en un segon pla. El pitjor desgast seria no fer res i actuar de forma electoralista. El país està dempeus i no tenim altra cosa al cap que superar aquesta situació."
Tot i un augment de la despesa de 3.000 milions d'euros, el govern admet que la crisi del coronavirus deixarà superats aquests números, de manera que caldrà convertir-los en un pla de xoc social i econòmic. Es preveu que el ple s'acabi més enllà de les deu de la nit.
No han passat ni tres mesos des que el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, lliurés al Parlament el seu projecte de pressupostos. Però la situació d'emergència a causa del coronavirus ha fet que ja quedin desfasats. L'augment de la despesa sanitària ha fet que els 9.500 milions d'euros previstos inicialment s'elevin, com a mínim, en 1.800 milions més.
També caldrà gastar més per ajudar els sectors econòmics més castigats per la pandèmia i atendre l'emergència social que ha provocat.
I fer-ho malgrat la caiguda de la recaptació dels impostos que gestiona la Generalitat. El gruix dels ingressos, els que provenen del finançament autonòmic, es mantindran. Però no es podrà evitar que el dèficit i el deute es disparin en el que havia de ser el primer pressupost amb dèficit zero en gairebé dues dècades.
Els pressupostos que surtin aquest divendres del Parlament seran els primers en tres anys. El 2018, arran de l'aplicació de l'article 155, es van prorrogar automàticament els comptes de 2017. L'any passat el Govern va elaborar un projecte de pressupostos, però no es va arribar a sotmetre a votació i van continuar vigents els de dos anys enrere.