Seu del Tribunal Constitucional (Europa Press)
Madrid

La decisió del TC s'ajorna i deixa via lliure a la votació de la reforma judicial al Congrés

Davant la falta d'acord entre els magistrats, el Constitucional s'emplaça a una nova reunió dilluns que ve

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha ajornat fins dilluns la decisió de paralitzar o no la tramitació parlamentària de la reforma del sistema d'elecció dels seus membres, plantejada pel PSOE i Unides Podem per desbloquejar-ne la renovació.

Davant la falta d'acord entre els magistrats, s'ha suspès el ple fins a la setmana que ve, quan s'espera que es pronunciï sobre les mesures cautelaríssimes que havia demanat el PP en el seu recurs d'empara, amb l'objectiu que s'aturi la reforma.

De moment, aquest dijous a la tarda, la proposició de llei --amb el nou mecanisme de renovació del TC inclòs-- es podrà votar al Congrés dels Diputats

Per primera vegada en 40 anys de democràcia, el TC ha estat a punt de paralitzar un debat del Congrés. El PSOE i Unides Podem parlen "d'intromissió intolerable".

El recurs dels populars que té el Congrés damunt la taula es dirigeix concretament contra l'acord de la Comissió de Justícia, que dilluns va aprovar --entre altres coses-- les esmenes a la proposició de llei per reformar el Codi Penal, que inclou també la derogació de la sedició o els canvis en la malversació.

En aquestes esmenes, proposen passar d'una majoria de tres cinquenes parts a una de simple perquè el CGPJ designi els dos candidats al TC que li corresponen.

Si el TC decideix finalment paralitzar la tramitació parlamentària, tampoc tiraran endavant la resta de punts de la reforma del Codi Penal, que també inclou la reformulació del delicte de desordres públics agreujats i la creació del d'enriquiment il·lícit per a càrrecs públics.


 

Matí d'estira-i-arronses

El ple ja s'havia endarrerit prop de tres hores perquè els magistrats volien estudiar primer l'escrit de recusació que ha presentat Unides Podem contra el president del TC, Pablo González-Trevijano, i contra el ponent de la resolució que ha d'emetre el tribunal, Enrique Arnaldo, tots dos del sector conservador, perquè no participin d'aquesta deliberació.

El motiu és que Trevijano és un dels magistrats que actua amb el mandat caducat i que ha de ser rellevat quan entri en vigor aquesta reforma, i que Arnaldo ha tingut --asseguren-- un "vincle estret" amb el PP.

També havien de valorar el text que han presentat els socialistes aquest mateix matí, en què, com Podem, demanen personar-se en la causa i que es rebutgin les cautelaríssimes que sol·liciten els populars.

Argumenten que acceptar-les i paralitzar el procediment legislatiu suposaria una "ingerència" del TC que "col·locaria l'intèrpret suprem de la Constitució en una posició que no li correspon".

El recurs dels socialistes també subratlla que, "atès que els recurrents --el PP-- ha anunciat un eventual recurs d'inconstitucionalitat contra la reforma de la llei, una vegada aprovada, el Tribunal Constitucional podrà pronunciar-se" sobre el fons i sobre el procediment per aprovar-la.

Patxi López ha criticat que el PP hagi presentat el recurs al TC (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

El president del grup d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, assegura que el recurs al PP és un "atac a la democràcia". En aquesta línia, el portaveu del PSOE, Patxi López, ha dit que "des de fa temps, la deriva de la dreta i alguns jutges conservadors és francament preocupant".
 

"Ús fraudulent dels tràmits parlamentaris"

Per contra, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha defensat que el procediment per reformar el TC i el Poder Judicial mitjançant una esmena a la reforma del Codi Penal és "il·legal": "No es pot fer servir el Codi Penal per modificar altres lleis que no siguin el Codi Penal".

Els diputats del PP Cuca Gamarra, Carlos Rojas i Guillermo Mariscal, aquest dimecres al Congrés dels Diputats (EFE/Mariscal)

En el comunicat del PP on justificava el recurs, ja apuntaven que s'ha fet un "ús fraudulent dels tràmits parlamentaris", per la "falta de connexió" de les esmenes amb la proposició de llei, per donar via lliure a unes modificacions que són "inconstitucionals de forma manifesta".

A mig matí, Vox s'ha sumat al PP i també ha demanat al Tribunal Constitucional que suspengui cautelarment la tramitació parlamentària.

 

El CGPJ decidirà els seus candidats dimarts

A propòsit d'això, el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha convocat un ple extraordinari per al pròxim dia 20, dimarts que ve, per votar els dos candidats que proposarà per al Tribunal Constitucional, a petició del bloc conservador.

L'ordre del dia inclou la proposta de nomenament dels magistrats del Tribunal Suprem César Tolosa i Pablo Lucas i la "d'aquells altres candidats que podran proposar els vocals fins al mateix moment de l'inici de la sessió".

El ple extraordinari serà a les 17.00 i respon a la sol·licitud de nou vocals del CGPJ un cop s'han presentat els noms i els currículums de dos candidats.

En un comunicat d'aquest dijous, el CGPJ remarca que la convocatòria s'ha fet "en atenció a les agendes i viatges programats pels vocals, amb la finalitat d'assegurar la seva assistència al ple i assolir un consens més gran".
 

Aragonès: "Catalunya ha estat el banc de proves"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha referit a la situació generada amb el ple al Tribunal Constitucional. "Catalunya ha estat el banc de proves quan hi ha hagut interferències externes", ha afirmat. 

Aragonès ha afegit que determinades institucions de l'Estat han acabat "capturades" per la dreta nacionalista espanyola."Ara veiem que això també passa amb qualsevol mesura que té per voluntat la regeneració democràtica", ha dit des de Viladecans.

El president ha remarcat que és "necessari" continuar amb el compromís de superar el bloqueig a la cúpula judicial, perquè "no és bo per res".

ARXIVAT A:
Tribunal Constitucional CGPJPPGovern espanyolSedicióMalversació
Anar al contingut