Relleven el representant de la Generalitat a la Catalunya Nord després de setmanes de polèmica

El substituirà Albert Piñeira, exalcalde de Puigcerdà i excandidat de Junts al Senat

RedaccióActualitzat

El fins ara director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Christopher Daniel Person, abandona el càrrec després de sis mesos, segons ha informat aquest dimarts el Govern, que ho atribueix a "motius personals". 

El seu substitut serà Albert Piñeira, exalcalde de Puigcerdà, de Junts. 

Person havia estat protagonista de diverses polèmiques des que va ser nomenat director de la casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà, l'octubre de l'any passat, en substitució de l'historiador Alfons Quera. Tant l'oposició com entitats culturals l'havien qüestionat per la seva oposició a parlar de "Catalunya Nord" i utilitzar la forma administrativa "Pirineus Orientals".

La decisió l'ha celebrat ERC, que considera que el relleu de Person era inexcusable pel "cúmul de despropòsits i per la ineptitud manifesta" del fins ara delegat.

Des de la CUP i Junts diuen que arriba tard. "Person no hauria d'haver estat nomenat; el que volem saber és si el govern del president Illa canviarà també l'orientació de les polítiques de la casa de Perpinyà i celebrarà algun acte a la Catalunya Nord per Sant Jordi", ha manifestat la vicepresidenta de Junts, Mònica Sales.
 

Pirineus Orientals en comptes de Catalunya Nord

Des del seu nomenament, alguns sectors van criticar que Person, nascut el 1992, no tenia cap relació directa amb el territori. Però la principal polèmica va arribar amb la seva primera compareixença al Parlament de Catalunya, el 20 de març, Person es va negar a fer servir el terme Catalunya Nord per respecte, va dir, a l'estat francès

"He de ser neutral", va argumentar, i per això justificava que utilitza el terme Pirineus Orientals perquè "en un territori que no és Espanya hem de respectar la denominació oficial de l'Estat".

"L'estat francès només reconeix la denominació Pirineus Orientals, i nosaltres, des de la delegació, o almenys jo, com a director general, he de conservar la neutralitat institucional."

Així mateix, Person va afegir que "Rosselló tampoc és una denominació oficial de l'estat francès"

La posició de Person va generar malestar en partits com Junts, ERC o la CUP, mentre que el PSC, en les intervencions d'Ivana Martínez, es va referir al territori nord-català com a Pirineus Orientals i l'estat francès. 

També va evitar referir-se a Catalunya Nord el president Salvador illa, en la seva primera visita institucional a Perpinyà com a president de la Generalitat.  

Person va rebre Illa a la Casa de la Generalitat a Perpinyà (ACN/Mariona Puig)

El partit nord-català Unitat Catalana també va retreure a Person que renunciés a denominar el territori Catalunya Nord tal com el govern de la Generalitat havia fet fins ara, i va comparar el fet amb els intents de l'alcalde de Perpinyà, Louis Aliot, de Reagrupament Nacional, de descatalanitzar la seva història: que la Catalunya Nord va formar part del Principat de Catalunya fins que va passar a ser administrada per l'estat francès l'any 1659, arran del tractat dels Pirineus, signat entre els reis espanyol i francès.
 

Carta dels exdirectors

Arran de la polèmica el 23 de març, els cinc exdirectors de la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà van publicar una carta conjunta denunciant les declaracions de Christopher Person i demanant la seva destitució al capdavant de l'entitat.

Junts, Esquerra Republicana i la CUP també s'havien adreçat al conseller de la presidència Albert Dalmau, perquè el destituís del càrrec.

Els últims dies, a més, una trentena de personalitats i una vintena d'entitats n'havien tornat a demanar la destitució, en aquest cas perquè Person no ha organitzat cap mena d'acte amb motiu de Sant Jordi, que és la setmana vinent.
 

El govern agraeix a Person "els serveis prestats"

La consellera de Territori i portaveu del govern, Sílvia Paneque, ha anunciat el nomenament de Piñeira durant la roda de premsa per informar dels acords de govern.

Paneque s'ha referit a la marxa "per motius personals" de Person, a qui ha dit que "li agraïm els serveis prestats aquests últims mesos".

La portaveu ha volgut destacar "l'esforç que va fer per dotar la Bressola dels recursos que eren necessaris" i "donar impuls a la llengua catalana a través de l'àmbit educatiu".

Sobre la polèmica per la denominació del territori, Sílvia Paneque ha dit que "cadascú que en digui com vulgui; el govern no té cap problema amb dir 'Catalunya Nord'".
 

Piñeira, un nou fitxatge exconvergent

El seu substitut, nascut el 1980, va ser alcalde de Puigcerdà del 2011 al 2023, quan va renunciar a la reelecció després de tres majories absolutes.

Encara com a batlle, i després d'haver estat una de les cares visibles de l'última etapa del PDeCAT, Albert Piñeira va donar suport a la candidatura de Junts, després que l'espai de Convergència quedés dividit en diferents llistes. 

A més de liderar durant anys la capital de la Cerdanya, també va ser president del Consell Comarcal i figura clau tant de CiU com de Junts a la Diputació de Girona, de la qual va arribar a ser vicepresident i responsable de Cultura. 

Poc abans de deixar la política, va ser el número 2 de Junts al Senat per la circumscripció de Girona, tot i que no va sortir escollit.

El nou representant de la Generalitat a la Catalunya Nord, Albert Piñeira (dreta), reunit amb el conseller de la Presidència, Albert Dalmau (esquerra)

Amb la seva incorporació, l'executiu de Salvador Illa amplia la llista de fitxatges d'antigues figures de l'òrbita de CiU, encapçalada pels consellers Ramon Espadaler i Miquel Sàmper, i altres càrrecs com l'expresident del PDeCAT David Bonvehí, ara director general d'Economia Social i Solidària i el Cooperativisme.

El nou director de la Casa de la Generalitat és llicenciat en ciències polítiques i de l'administració i en ciències del treball per la Universitat Pompeu Fabra. 
 

Una delegació diferent de les altres

Des que es va crear, l'oficina de la Generalitat a Perpinyà es diferencia de les delegacions a l'exterior. Així, no s'adscriu al Departament d'Exteriors, sinó al de Presidència, i qui la lidera no és considerat delegat, sinó director.

La Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà es va inaugurar l'any 2003 sota la direcció de la desapareguda Maryse Olivé. Després d'ella, van ser-ne directors els cinc signants de la carta, Enric Pujol i Casademont (2004-2005), Jordi Fernández-Cuadrench (2005-2010), Joan Gaubí (2011-2014), Josep Puigbert i Punset (2014-2022) i Alfons Quera i Carré (2022-2024).

Segon es llegeix al web de la Generalitat, es va crear amb l'objectiu "de dinamitzar les relacions institucionals amb la Catalunya del Nord i promoure la cooperació entre els catalans del nord i els del sud en tots els àmbits de la vida social i econòmica", com l'ús de la llengua catalana.

La delegació "dona servei a les comarques de la Cerdanya, el Capcir, el Vallespir, el Conflent, l'Alta Cerdanya i el Rosselló".
 

Person, especialista en SEO

Nascut a Metz, al nord de França, Person té un màster en Sociolingüística per la Universitat de la Sorbona de París i un grau en Llengües Estrangeres Aplicades per la Universitat de Lyon III - Jean-Moulin. 

A més, ha fet un Erasmus+ en Ciències Polítiques i Administració pública, i Economia a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Ha exercit com a cap de Màrqueting de Continguts i especialista en SEO en diverses empreses i entre l'agost del 2021 i el setembre del 2023, va ser Operations Manager d'ERTL-Yang a París, Madrid i Lisboa.

És especialista en anàlisi de dades i màrqueting digital, i ha estat responsable de la gestió de campanyes de màrqueting polític al PSC de Cervera.

L'octubre del 2024, el Consell Executiu del Govern de la Generalitat el va nomenar director general de la Casa de la Generalitat a Perpinyà. 

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaCatalunya Nord
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut