Jaume Padrós
Jaume Padrós és president del COMB des del 2014 i ha fet front a reptes com la covid (COMB )

Plega Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges, després d'11 anys al càrrec

En el seu comiat, el doctor demana millorar la planificació perquè, segons diu, Catalunya no està formant el nombre de professionals que faran falta els pròxims anys

Enllaç a altres textos de l'autor

Mònica Mas

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

Actualitzat

El doctor Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, deixa el càrrec després de gairebé 11 anys al capdavant d'aquesta institució, segons ha avançat Catalunya Ràdio.

Al març hi ha convocades noves eleccions per renovar la junta i, de moment, l'única candidatura és de caràcter continuista: l'encapçala la doctora Elvira Bisbe, fins ara vicepresidenta primera.
 

Millorar la planificació

Padrós se'n va deixant un repte pendent, la necessitat de formar i incorporar més metges al sistema davant l'allau de jubilacions els pròxims anys. Segons explica, les administracions no estan planificant bé el nombre de professionals que fan falta, i això obliga a comptar amb molts treballadors sanitaris vinguts de fora.

"Catalunya no forma el nombre de metges que necessita i després, tot i que l'expressió no m'agrada, en necessitem importar."

Segons dades de la institució, en nombres percentuals, els metges graduats a Catalunya han passat de suposar el 45% del total de noves altes el 2016, al 27% el 2023. El nombre creixent de col·legiats, doncs, s'explica per la incorporació al sistema sanitari català de doctors formats a la resta de l'estat espanyol i de l'estranger, sobretot de països extracomunitaris.

Padrós assegura que la situació actual porta a la "paradoxa" de deixar fora "centenars de bons estudiants que voldrien estudiar medicina i no poden" i, en canvi, haver de recórrer a treballadors amb sistemes de formació molt diversos.

"Fem embut a l'entrada i, per una altra porta, entren altres companys que segurament no han tingut un accés tan restringit ni una formació tan exigent com la del nostre país."

Amb independència de la procedència, Padrós posa el focus en la necessitat d'integrar-los, no només en coneixement de la llengua i del país, sinó també donant la màxima "qualitat i seguretat clínica" als pacients.
 

L'aprenentatge de la covid

En el seu mandat Padrós va haver de fer front a la pandèmia de la covid, que va posar en tensió el sistema sanitari i va evidenciar "la necessitat de repensar-lo", entre altres coses, per adaptar-lo a l'envelliment de la societat catalana. Per això, reclama un model menys rígid, capaç d'entomar millor els reptes de cada moment, i amb menys "estructures burocratitzades".

Nascut a Barcelona el 1959, el doctor Padrós es va especialitzar en medicina familiar i del treball. En l'àmbit polític, va ser un dels fundadors de la branca juvenil de Convergència Democràtica i va ser diputat al Parlament del 1989 al 1995. Des del 2014 presideix el Col·legi, un càrrec que va revalidar el 2018 i el 2021.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut