
Pluja de retrets per la derrota de Barcelona com a seu de l'Agència de Medicaments
La ministra de Sanitat acusa l'independentisme i Puigdemont en culpa la violència de l'1 d'octubre i el 155
La derrota de Barcelona per acollir la seu de l'Agència Europea de Medicaments ha provocat una tempesta política. Un cop eliminada la candidatura en primera votació, hi va haver una pluja de retrets entre responsables polítics amb el debat independentista de fons.
Des del govern espanyol, la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, va dir que el fet que Barcelona quedés descartada és una conseqüència del procés sobiranista.
"M'atreveixo a dir que aquest potser és un dels danys directes, un altre dels danys directes, que ens ha pogut portar l'independentisme de Catalunya (···) Mentre el govern d'Espanya ha remat amb molta força i en la mateixa direcció, altres no han remat amb aquesta mateixa força i en aquesta mateixa direcció. Alguns han posat obstacles."
Carles Puigdemont atribueix la decisió de l'Agència Europea de Medicaments a l'aplicació de l'article 155. Entre altres, diu que s'ha erradicat l'autogovern i empobrit el territori.
L'èxit del 155: empresonar líders civils i la meitat del govern legítim, forçar l'exili de l'altra meitat, erradicar l'autogovern i ara ja hi podem sumar empobrir el territori. Fins l'#1Oct, BCN era la favorita. Amb violència, retrocés democràtic i el 155, l'Estat l'ha sentenciat pic.twitter.com/xmGDFHkJUO
Carles Puigdemont 🎗 (@KRLS) 20 de novembre de 2017

No ho veu igual l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que vol aprofitar la feina feta de cara a "nous reptes", i assegura que "ni la declaració unilateral d'independència (DUI) ni el 155 hi han ajudat". Aquest dilluns s'hi referia via Twitter i avui hi ha tornat a insistir a "Els matins de TV3":
"Hem de reflexionar sobre com ha anat això. Quan es posen decisions polítiques extremes sobre la taula tenen conseqüències i no podem fer veure que això no existeix. Evidentment hem de reflexionar perquè ha passat això, perquè estic convençuda que Barcelona s'ho mereixia i reunia totes les condicions, i hagués pogut guanyar. N'estic convençuda. Però més enllà de reflexionar, el que no ens servirà, segur, és generar ara més mala maror i fer un creuament d'acusacions mútues, tirar-nos els plats al cap. Això segur que no ajudarà"
Des del Partit Popular, Fernando Martínez-Maillo, coordinador general de la formació, ha felicitat irònicament Puigdemont.
Esperemos q éste sea el ultimo efecto negativo del proceso independentista. Enhorabuena Puigdemont @PPopular https://t.co/mltFJbX9Ib
F. Martínez-Maillo (@martinezmaillo) 20 de novembre de 2017
Tener la mejor candidatura para albergar la Agencia del Medicamento y que un expresident @KRLS prófugo de la justicia se dedique a insultar a las autoridades europeas y hablar mal de nuestro país pone las cosas muy fáciles a nuestros rivales.
Xavier García Albiol (@Albiol_XG) 20 de novembre de 2017
La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, també ho ha atribuït al procés.
"És una decepció, una mala notícia i és una oportunitat perduda. Si ens han eliminat a la primera ronda és, evidentment, també, per la situació d'incertesa, d'inseguretat jurídica i política que tenim a Catalunya, a Barcelona."
El PSC, que encara des del govern municipal havia treballat en el projecte, ha reivindicat la feina conjunta entre administracions. I el líder del PSOE evitava referir-se al debat independentista i feia una crida a l'actuació conjunta de les administracions en més àmbits.
Amsterdam va ser la ciutat escollida després d'un procés de negociacions entre els diferents estats. Barcelona va començar el procés com una de les candidates més ben posicionades, ja que era l'única que complia tots els requisits. La seu es va decidir finalment per sorteig, perquè Amsterdam i Milà van arribar empatades a l'última ronda.