El portaveu de Podem al Congrés, Javier Sánchez Serna, en una compareixença a Madrid (Europa Press)

Podem abandona el grup de Sumar al Congrés i complica encara més la legislatura a Sánchez

Els 5 diputats del partit, entre els quals hi ha Ione Belarra i Lilith Verstrynge, passaran al grup mixt amb el BNG, Coalició Canària i UPN
Josep Maria Camps Collet / Agències Actualitzat
TEMA:
Unides Podem

Finalment, Podem ha decidit aquest dimarts trencar el pacte amb Sumar, de manera que els 5 diputats del partit que van sortir escollits en les eleccions del 23J passaran al Grup Mixt del Congrés dels Diputats.

La decisió l'ha feta pública el portaveu al Congrés Javier Sánchez Serna, afirmant que fa setmanes "van acceptar el cop i van passar pàgina" després que el PSOE i Sumar els fessin fora del govern espanyol.

La intenció que tenien, ha dit, era "seguir impulsant polítiques i transformacions valentes des del Congrés", però que la dinàmica interna de Sumar els ho ha impedit:

"Hem intentat fer tot el possible des del grup parlamentari de Sumar, però s'ha demostrat impossible, per això els anuncio que des d'ara els diputats i diputades de Podem passem al Grup Mixt per garantir la nostra capacitat de fer política al Congrés i per seguir impulsant les mesures valentes que necessiten les majories socials d'aquest país."

Sánchez Serna ha assegurat que dins de Sumar "les regles no són iguals per a tothom" i que a Podem "no se li ha permès fer política".

Ione Belarra i Irene Montero al Congrés en una imatge d'arxiu (Europa Press/Jesus Hellín)

És una decisió que arriba després de les males relacions que ha tingut Podem amb el lideratge de Yolanda Díaz al capdavant de Sumar, i que es va concretar en el veto a Irene Montero com a candidata i també per repetir com a ministra.

Els 5 diputats de Podem, entre els quals hi ha la secretària general Ione Belarra, la responsable d'organització, Lilith Verstrynge, i el mateix Javier Sánchez Serna, es trobaran al Grup Mixt amb els diputats del BNG, Coalició Canària i UPN.


Més feina per a Pedro Sánchez i el PSOE

A partir d'ara, doncs, per mantenir la majoria parlamentària que li va permetre continuar com a president del govern espanyol, Pedro Sánchez haurà de negociar i pactar amb un nou partit.

De fet, tal com ha dit Sánchez Serna, aquest és l'objectiu de Podem, tenir veu pròpia al Congrés, cosa que asseguren que no han tingut a dins de Sumar.

Segons alguns mitjans, han pres la decisió aquest dimarts perquè la direcció de Sumar ha impedit que Belarra intervingués en nom de la coalició en la compareixença del ministre d'exteriors al Congrés.

Lilith Verstrynge i Javier Sánchez Serna, en una compareixença al Congrés dels Diputats (Europa Press)

Ser al grup mixt tindrà altres avantatges: tindran una part proporcional més elevada que ara dels més de 30.000 euros al mes que rep cada grup parlamentari: seran 5 de 8, i fins ara eren 5 de 31.

La davallada de Podem al Congrés en els 9 anys que fa que hi té representació ha estat molt ràpida: van irrompre el 2015 amb 69 diputats, i els 5 que tenen ara passaran la legislatura en el grup mixt.

 

8 mesos de tensió i allunyament progressiu

Yolanda Díaz i el seu entorn van presentar el projecte de Sumar a principis d'abril quan Podem ja havia expressat molts dubtes sobre el procés de configuració d'aquesta coalició d'esquerres.

Un cop Pedro Sánchez ja havia avançat les eleccions al 23 de juliol, Podem va acceptar afegir-se a la coalició, malgrat que Díaz va vetar que Montero fos candidata.

Els resultats electorals no van ser els esperats, 31 diputats enfront dels 35 d'Unides Podem del 2019, i només 5 dels 31 van correspondre a Podem.

El ministeri d'Irene Montero, l'última esperança

Malgrat això, la coalició s'ha mantingut durant l'estiu i va superar el setembre, quan Podem va reclamar que Sánchez mantingués al govern espanyol Irene Montero com a ministra.

No va ser així, i el partit fundat per Pablo Iglesias es va quedar fora del govern després de l'intent de Díaz de fer ministre Nacho Álvarez, membre de Podem però de la seva màxima confiança.

L'intent va acabar amb la dimissió d'Álvarez al partit i també la renúncia a ser ministre, mentre l'esquerda entre Podem i Sumar s'eixamplava encara més, fins que aquest dimarts ja s'ha evidenciat del tot el trencament. 

 

ARXIVAT A:
Unides Podem Sumar Congrés dels Diputats Eleccions Generals 2023 - 23J
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut