Podran ser al Parlament per a la investidura Puigdemont i els consellers cessats?

Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP sumen i podran revalidar la majoria absoluta. Però ara s'obren algunes incògnites

RedaccióActualitzat

--Què passa, si torna Puigdemont?

Amb els vots dels tres partits independentistes, que tenen majoria absoluta, és molt possible que Puigdemont sigui l'escollit per ser reinvestit com a president de la Generalitat.

Si torna, Puigdemont buscaria posar en evidència davant del món la resposta judicial de l'estat a un problema polític.

En qualsevol cas, si posa un peu a Catalunya, tant ell com els consellers cessats que es troben a Brussel·les podrien ser detinguts, i llavors començaria un periple judicial.  

--Els empresonats i els de Brussel·les podrien rebre l'acta de diputat?

El reglament del Parlament permet que ciutadans en presó preventiva i pendents de judici, com Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, puguin ser diputats; fins i tot poden rebre l'acta sense ser presents a l'hemicicle. Com que no hi ha exigència presencial, els de Brussel·les tampoc tindrien cap problema. Això sí, els seus vots serien crucials a l'hora de mantenir la majoria independentista a la mesa.

--Puigdemont podria ser present a la investidura?

Encara que es trobés empresonat, Puigdemont podria assistir, si el jutge li dona permís, a la sessió d'investidura. A l'estat espanyol ja n'hi ha hagut un precedent: Juan Carlos Yoldi, un pres preventiu d'ETA, va poder sortir de la presó per presentar la seva candidatura a lehendakari.

--Podrien votar al Parlament?

Mentre els empresonats estiguin pendents de judici, no poden ser inhabilitats per exercir càrrec públic. El problema, segons els experts, seria com podrien delegar el seu vot al Parlament; per tant, per no perdre votacions crucials, haurien de renunciar i donar pas als següents candidats de la llista electoral.

--Podrien ser al govern?

Difícilment podrien exercir els seus càrrecs des de la presó. A més, tindrien l'espasa de Dàmocles penjant sobre el cap, pendents d'un judici i d'unes possibles penes que suposarien la inhabilitació dels seus càrrecs.  Per ser president s'ha de ser diputat, però per ser conseller, no.  El problema, per uns possibles consellers a Brussel·les, seria com exercir la seva funció des de la distància.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut