L'actor, escriptors i director britànic Stephen Fry diu que la IA li ha robat la veu (EFE/Andy Rain)

"Podria fer-me llegir qualsevol cosa": Stephen Fry denuncia que li han robat la veu amb IA

A partir de les seves narracions dels audiollibres de Harry Potter han posat veu a un documental sense el seu consentiment

RedaccióActualitzat

L'actor, director i escriptor britànic Stephen Fry suma un nou cas de frau a través de la intel·ligència artificial (IA). Fry denuncia que li han "robat" la veu per narrar un documental sense el seu consentiment i adverteix que això només és el principi. 

L'actor participa en la vaga d'actors i guionistes de Hollywood. Entre les reivindicacions de millora salarial i condicions de treball, també hi ha la de reclamar protecció davant d'eines com les de l'IA que usurpen la seva feina

"Soc un membre orgullós del sindicat d'actors SAG-AFTRA. Com saben, fa tres mesos que estem en vaga. I un dels temes candents és la intel·ligència artificial. Han utilitzat la meva narració dels set volums dels llibres de Harry Potter, i a partir d'aquest conjunt de dades s'ha creat una IA de la meva veu i n'han fet una nova narració."

Fry ho ha fet públic durant en el festival CogX de Londres, en què ha reproduït un fragment fraudulent de la seva veu. "No he dit cap d'aquestes paraules, ha estat una màquina". "El que han sentit no és el resultat d'una barreja, és una veu artificial flexible, en què les paraules es modulen per encaixar en el significat de cada frase", va explicar.

"Per tant, podria fer-me llegir qualsevol cosa, des d'una trucada per assaltar el Parlament fins a porno dur; tot, sense el meu coneixement i sense el meu permís."

"No he dit cap d'aquestes paraules, ha estat una màquina", denuncia Fry (Europa Press/Andrew Cowie)

Així que l'actor va tenir notícia del frau, va enviar el muntatge fet amb IA als seus agents del Regne Unit i dels Estats Units: "No tenien ni idea que això fos possible", diu Fry, que va advertir-los que això només era el principi.

"Encara no heu vist res. Això és àudio. No passarà gaire fins que els vídeos completament deepfake siguin igual de convincents."

Stephen Fry té una dilatada carrera com a actor. Considerat entre els millors comediants del Regne Unit, escriptor, guionista i director, ha participat en pel·lícules com "Un peix anomenat Wanda", en programes de televisió, i en guions de sèries com l'"Escurçó negre" i "Els joves", entre molts d'altres. De la saga de Harry Potter no apareix en cap de les pel·lícules, però és la veu dels audiollibres al Regne Unit. Últimament, se l'ha pogut veure a "Rojo, blanco y sangre azul", a Prime Video.

 

Protecció dels actors davant la IA

Entre les preocupacions dels actors creix la de les possibilitats que genera la intel·ligència artificial. Els actors reclamen "un consentiment informat" de la manipulació o rèpliques digitals que els estudis puguin fer de la seva imatge i la seva veu a través d'una IA.

Aquest consentiment hauria de ser previ a qualsevol projecte futur i hauria de ser compensat econòmicament pel seu ús posterior. Segons publica Vanity, tot just s'hi està començant a treballar, però un altre aspecte més complicat és el control dels fraus a internet. Usuaris de la xarxa, marques o empreses poden manipular i distribuir les rèpliques visuals o sonores amb eines comercials d'IA cada cop més sofisticades i realistes.

El portaveu de la vaga a Hollywood, l'actor Bryan Cranston, va adreçar un contundent missatge a Bob Iger, CEO de Disney defensor de l'IA: "No ens trauran la feina i la lliurarem a robots. No deixarem que ens prenguin el nostre dret a treballar i a guanyar-nos una vida digna. I finalment, i el més important, no permetrem que ens treguin la dignitat! Estem units fins al final!", va dir Cranston.

 

ARXIVAT A:
Intel·ligència artificialCinemaEstats UnitsRegne UnitCultura
Anar al contingut