Polèmica pel discurs negacionista del president de la COP28, captat abans de la cimera
- TEMA:
- Crisi climàtica
Una nova polèmica acompanya el president de la COP28, Ahmed al-Jaber, per unes declaracions recents, que ara han transcendit, on assegurava que no hi ha estudis científics que demostrin que calgui posar fi als combustibles fòssils per limitar l'escalfament global.
Les crítiques contra al-Jaber van començar des del moment mateix que es va saber que un directiu petrolier presidiria la COP 28. Ell és ministre d'Indústria dels Emirats Àrabs i conseller delegat de l'empresa estatal de petroli i gas, ADNOC. Fa pocs dies, va desmentir que s'intentés fer negocis petroliers aprofitant la cimera mundial del clima, com va publicar la BBC, i ara apareixen unes paraules que moltes organitzacions han vist massa properes al negacionisme climàtic.
Al-Jaber també va dir que l'eliminació gradual dels combustibles fòssils no permetria el desenvolupament sostenible "tret que vulgueu tornar a portar el món a les cavernes".
Va ser en una trobada online nou dies abans de la COP28, on també participava Mary Robinson, antiga enviada especial de l'ONU per al canvi climàtic. Tots dos intercanvien retrets en una conversa que ara ha difós el diari britànic The Guardian.
Robinson li pregunta si dona suport a l'objectiu de posar fi als combustibles fòssils, com es discutirà en moltes sessions de la COP28, i ell respon que no pensa sumar-se a "cap debat alarmista". "No hi ha cap ciència, ni cap escenari, que digui que l'eliminació progressiva dels combustibles fòssils és el que permetrà assolir els 1,5 °C", assegura.
El president de la COP28 ha matisat les seves paraules després de les crítiques rebudes, entre les quals lhi ha les del secretari general de l'ONU, António Guterres, que les ha titllat d'"increïblement preocupants".
Al-Jaber ha hagut de reafirmar-se en el seu compromís amb la reducció i l'abandonament progressiu dels combustibles fòssils a través d'un portaveu, que també ha criticat la intenció de perjudicar la presidència de la COP.
Un perfil polèmic
A més de ser l'amfitrió de la COP28, que en aquesta edició es fa a Dubai, Ahmed al-Jaber és també el director executiu d'ADNOC, la quarta empresa de combustibles fòssils més gran del planeta.
A més, també és ministre d'Indústria i Tecnologia Avançada de la Unió dels Emirats Àrabs, així com representant del seu país per a temes de clima.
El president de la COP28 surt al pas de les declaracions
Aquest dilluns, les declaracions filtrades a The Guardian era el tema principal als passadissos de la cimera del clima de Dubai. I aquest migdia, sense estar programada a l'agenda, des de l'organització han convocat a tots els periodistes a una roda de premsa amb el president de la cimera. Ahmed al-Jaber ha sortit acompanyat d'un representant de l'IPCC, el grup de científics de tot el món responsables de fer els informes de com el canvi climàtic afecta al planeta, i ha assegurat que creu i respecte la ciència:
"És el respecte que tinc per la ciència, la passió i la convicció per la ciència, el que m'ha fet progressar a la meva carrera. Estic convençut i determinat a aconseguir la resposta més ambiciosa".
Al-Jaber ha dit que la declaració filtrada "està fora de context amb tergiversacions i interpretacions errònies" i que la ciència ha guiat la seva vida.
Després de fer un repàs dels acords aconseguits en els primes dies de cimera, ha posat el focus en les negociacions en les que diu, hi ha molta esperança i optimisme "i no hem de perdre aquesta oportunitat".
Abans d'aquesta roda de premsa, la vicepresidenta del govern espanyol i ministra de transició ecològica, Teresa Ribera ha dit de manera contundent que "és impossible, impossible" reduir l'escalfament global "sense una disminució nítida del consum de combustibles fòssils tal i com diuen els científics de l'IPCC".
Manuel Pulgar-Vidal, líder global en clima i energia de la WWF i president de la COP20, en declaracions a TV3 ha valorat positivament que hagi fet aquesta roda de premsa:
"Crec que és bo que reconeix la importancia de la ciencia. No importa tota la resta que assenyalat perquè ha donat a la ciencia la importancia que ha de tenir. Perquè hi ha una cosa molt important, el president quan s'inicia una COP canvia de vestit i s'ha de posar en el vestit d'un líder global"
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica