Polèmica pel gran hotel que s'obre camí a tocar de la cala verge d'Aigua Xelida
- TEMA:
- Turisme
L'Ajuntament de Palafrugell, al Baix Empordà, ha admès a tràmit el projecte per alçar un hotel amb quatre blocs, 66 habitacions, piscina i spa a la cala d'Aigua Xelida.
Es tracta d'una construcció que amenaça 22.000 metres quadrats d'un bosc amb centenars d'exemplars de pi blanc al Puig de la Trona, a la frontera entre Palafrugell i Tamariu, però l'Ajuntament ha descartat requalificar el terreny, perquè s'haurien d'afrontar indemnitzacions milionàries.
La iniciativa compta amb l'oposició frontal de la plataforma ecologista SOS Palafrugell, que considera que es tracta d'un negoci turístic devastador que compromet el futur d'un pulmó verd verge de la Costa Brava, on asseguren que en temporada baixa no hi ha demanda.
L'entitat ha presentat al·legacions al tràmit administratiu --que es va aprovar en un ple del passat 30 de gener-- i alerta que avalar la construcció del complex destruirà aquest espai.
Josep Lladó, que és membre de la plataforma, denuncia que el projecte "desafia qualsevol norma de protecció del paisatge" i fa un crit d'alerta per salvar un bosc que, recorda, és "a poca distància de la cala d'Aigua Xelida, una de les més boniques que té Palafrugell i la Costa Brava".
L'Ajuntament ha admès el projecte
Tot i les protestes de SOS Palafrugell i SOS Costa Brava, l'Ajuntament ha admès a tràmit el projecte urbanístic. En declaracions a TV3, l'alcalde, Juli Fernández, nega que xoqui amb la moratòria vigent d'obres a primera línia de la costa i remarca que s'ha rebaixat la previsió inicial de 150 habitacions:
"Nosaltres hem ajustat aquest paràmetre inicial, perquè deien que era excessiu. Ara li pertoca aprovar-ho, amb els informes corresponents, sobretot, a la comissió d'urbanisme."
Fernández, a més, apunta que no es tracta d'un intent d'incentivar la construcció d'hotels, sinó d'un assumpte "urbanístic" que "el Pla General permet", i assegura que la construcció "no posa en risc aquesta cala, ni la platja de Tamariu ni la platja de Llafranc ni de Calella".
Per això mateix, els uns i els altres fan una crida al govern perquè s'acabi de desplegar el Conservatori del Litoral de Catalunya, un instrument públic que permeti salvaguardar la costa amenaçada per la urbanització.
Per Lladó, en una època de canvi climàtic i amb una sequera com l'actual caldria "adaptar-se a la realitat" i, per això, reclama que l'Ajuntament destini una partida econòmica a evitar la construcció i proposa que la resta de diners els pagui la Generalitat.
Una proposta que no veu de bon ull Juli Fernández, que assegura que l'Ajuntament "actua amb responsabilitat" i només requalificarà terrenys en "aquells sectors que no posin en risc les finances municipals".
Considerar la parcel·la de l'hotel com a no urbanitzable podria suposar més de quatre milions d'euros en indemnitzacions als promotors.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient Turisme