Polèmica per les paraules de Macron contra els no vacunats: "Tinc ganes de fotre'ls"

Les declaracions del president francès al diari Le Parisien han sacsejat la política francesa, a tres mesos de les eleccions

RedaccióActualitzat

Atac directe del president de França, Emmanuel Macron, a les persones no vacunades contra el coronavirus.

Tot i que no és partidari de la vacunació obligatòria, en declaracions al diari Le Parisien, Macron ha dit això:

"Jo no estic per emprenyar els francesos, però als no vacunats tinc moltes ganes de fotre'ls. I ho faré a fons."

Les declaracions arriben dies després que el president francès assumís que algunes de les seves paraules "havien ferit la gent" i que, per tant, "no ho tornaria a fer" perquè "es poden moure les coses sense ferir".

Macron alerta que els que no s'immunitzin no podran entrar a bars, restaurants o teatres. Les seves declaracions, però, han tingut les primeres conseqüències. 

S'ha suspès, un cop més, la sessió parlamentària que discutia d'emergència la llei per aprovar el passaport de vacunació. Es tracta d'un projecte de llei pel qual el passaport covid passaria a ser exclusivament un passaport de vacunació --el test negatiu quedaria exclòs-- i, per tant, només podrien accedir a llocs públics tancats les persones vacunades.

Macron no vol fer la vacunació obligatòria, però diferencia els francesos: els vacunats i els cinc milions que no ho estan.

Les seves paraules han sacsejat la política francesa, a tres mesos que se celebrin eleccions presidencials. 

De fet, Le Pen i Zemmour, a l'extrema dreta,i Melenchon, el candidat més a l'esquerra, o Pecresse, la rival directa en els comicis, han reaccionat a l'estratègia del president francès. Pecresse ha criticat la divisió que ha fet Macron:

"No li toca al president de la República triar entre els francesos bons i els dolents. Els ha d'acceptar tal com són. Els ha de dirigir i unir sense insultar-los."

Pels diputats de l'oposició, Macron ha tensat els ànims.

Ciutadans es manifesten en contra de les restriccions anticovid a França

La premsa francesa d'aquest dimecres es pregunta si tot plegat és una maniobra controlada més que una sortida de to vulgar. I posa el focus en una segona declaració de Macron:

"El gran error moral dels antivacunes és que atempten contra la força d'una nació. Quan la meva llibertat amenaça la dels altres, em converteixo en irresponsable. Una persona irresponsable ja no és un ciutadà." 

El president francès ha aconseguit dues coses: que només es parli de la vacunació --que és el que ell vol-- i que tots els possibles rivals a les presidencials vagin contra ell; amb Pecresse barrejada amb els altres.

 

 

ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel MacronVacunesCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut