La controvertida òpera "Sancta" ja té totes les entrades esgotades (Staatsoper Stuttgart)

Polèmica a Stuttgart per l'òpera "Sancta", que ha provocat vòmits i lipotímies a 18 espectadors

L'obra inclou escenes en què es veuen grans dosis de sang artificial, l'elaboració de pírcings als cossos de les ballarines en directe i violència sexual
Redacció Actualitzat
TEMA:
Alemanya

Vòmits, nàusees i lipotímies. Aquesta és la reacció d'alguns assistents a la Staatsoper de Stuttgart després d'haver vist aquest cap de setmana passat la representació de "Sancta", una controvertida òpera que empra litres i litres de sang artificial i inclou imatges de violència sexual, així com moments de sexe explícit.

Durant les dues primeres representacions de l'obra de la coreògrafa austríaca Florentina Holzinger, el servei de visitants va atendre un total de 18 persones, algunes de les quals s'havien queixat de nàusees, ha declarat Sebastian Ebling, portaveu de l'òpera de la ciutat. En tres dels casos es va haver de trucar als serveis mèdics.

Holzinger, que lidera una companyia integrada al 100% per dones, fa anys que provoca polèmica en el món del teatre amb les seves obres. "Sancta", que inclou escenes explícites de sexe lèsbic amb una claredat provocadora, ridiculitza els rituals cristians i denuncia l'opressió sexual de les dones. L'obra es basa en una òpera dels anys vint del segle passat que ja va ser molt polèmica en el seu moment. 

L'espiritualitat, la sexualitat, però també la crítica a la religió i una visió crítica de la violència religiosa i social, són el centre de les actuacions, segons l'òpera de Stuttgart. "Explorar fronteres i creuar-les amb el plaer sempre ha estat una tasca central de l'art", diu el director d'òpera Viktor Schoner.

La polèmica està beneficiant l'artista, que té totes les entrades venudes per a les funcions austríaques i també per a les programades a Berlín per al mes que ve.


L'Òpera adverteix explícitament de la presència de sang i violència

Això no obstant, el teatre també adverteix expressament a la seva pàgina web que l'actuació de l'artista austríaca inclou "escenes escandaloses i actes sexuals explícits", així com representacions i descripcions de violència sexual. També es pot veure sang real, així com sang falsa, com es fan pírcings i una ferida. També s'utilitzen efectes estroboscòpics, sorolls forts i encens.

L'òpera recomana l'actuació a les audiències que "cerquen fermament noves experiències teatrals", com s'indica a la pàgina web. Ebling adverteix, a més, que en l'art de la performance no tot és "ficció, sinó real". En el cas de la violència sexual mostrada a "Sancta", l'empresa adverteix explícitament contra la retraumatització.

Segons el portaveu de l'òpera, no s'ha de canviar res de cara a les representacions de "Sancta" que encara estan previstes.

També ha dit que si bé les nàusees i els desmais es produeixen puntualment, l'estrena va ser molt aclamada. El portaveu afirma que està convençut que entre el públic hi havia principalment gent "que sabia on s'estaven ficant".

ARXIVAT A:
Alemanya
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut