Membres de la Policia i de la Guàrdia Nacional se solidaritzen amb els manifestants (Reuters/Dustin Chambers)

Policies agenollats contra el racisme als EUA, on s'estenen les protestes i cassolades

Manifestacions pacífiques per la mort de George Floyd a tot el país mentre Trump desplega la Guàrdia Nacional
Redacció Actualitzat
TEMA:
Estats Units

El crit contra el racisme als Estats Units se sent més que mai. Augmenten les protestes per la mort de George Floyd a mans de la policia. Ha estat la nit amb més concentració de persones, malgrat el toc de queda en 40 ciutats, però també la més pacífica de les vuit que hi ha hagut fins ara. Fins i tot han començat a sentir-se cassolades.

A Washington, milers de manifestants s'han concentrat davant del Capitoli. Durant molta estona han estat agenollats en senyal de respecte. S'han cridat consignes a policies i militars, i es pregunten a qui protegeixen els cossos de seguretat. "No teniu vergonya, a la Casa Blanca hi ha un racista!", ha cridat un dels manifestants dirigint-se a les forces de seguretat.

La policia s'encarrega de contenir els manifestants quan les accions es tornen violentes, però també hi ha agents que expressen la seva solidaritat. Hi ha policies que s'agenollen contra el racisme. Molts efectius de les forces de seguretat s'uneixen a les marxes pacífiques, uniformats, alhora que fan la seva feina.

És el gest que simbolitza la lluita contra el racisme. Es va fer famós quan l'exjugador de futbol americà Colin Kaepernick es va agenollar al mateix temps que sonava l'himne dels Estats Units. Ara, també hi ha policies que actuen igual i reben aplaudiments i abraçades dels manifestants.
 

Sanitàries s'agenollen recordant George Floyd a Nova York (Reuters/Aleksandra Michalska)

 



Cassolades a Washington

A les 7 de la tarda, hora local, quan s'ha iniciat el toc de queda, han començat a sonar cassolades en diferents zones de Washington, com a resposta a una convocatòria que va circular a les xarxes socials. La proposta va sorgir a partir de la pregunta d'una persona a Twitter sobre la forma més segura d'unir les veus i enviar un missatge de suport al lema que els manifestants repeteixen en diferents punts del país: "Sense justícia no hi ha pau".
 

 

 

Trump: "Saquejadors i pinxos de barri arrasant les nostres ciutats democràtiques"

I, mentrestant, Donald Trump ha fet elevar la tanca que envolta la Casa Blanca, diu que per seguretat i, novament per Twitter, ha denunciat connivència entre els mitjans de comunicació i l'esquerra radical. Considera que tots van a l'una per trencar la pau de les grans ciutats americanes.
 

 


El president dels Estats Units ha militaritzat el país amb el desplegament de la Guàrdia Nacional.
 

La Guàrdia Nacional davant d'un tanc a Atlanta (EFE/Erik S. Lesser)
Gran desplegament de la Policia i de la Guàrdia Nacional per reprimir les accions de protesta (EFE/Erik S. Lesser)
Alguns manifestants s'acosten a la barrera militaritzada (EFE/Erik S. Lesser)

 

Ciutats amb els edificis tapiats

Els Estats Units s'han convertit en el país de les ciutats tapiades. A Washington, tots els carrers del centre tenen aquest aspecte. Façanes de comerços, restaurants o institucions amb plafons de fusta. Unes metròpolis fantasma on les úniques persones que s'hi veuen són operaris i policies. Un nou confinament que arruïna la tímida reobertura econòmica que començava després de la Covid-19.

Aquest dimarts, Trump ha visitat un santuari catòlic dedicat a Joan Pau II, una picada d'ullet a les bases més conservadores. Un gest que enllaça amb la imatge del dia anterior, posant orgullós amb una Bíblia a la mà davant d'una església protestant a tocar de la Casa Blanca que va ser atacada durant uns incidents. Abans, la policia havia expulsat amb gasos lacrimògens els manifestants pacífics que reclamaven un país sense desigualtats racials.

 

 

Manifestants i policies cara a cara (Reuters/Jeenah Moon)
Minut de silenci a Seattle on els concentrats se situen en la posició en què va morir Floyd (Reuters/Lindsey Wasson)
 

 

 

ARXIVAT A:
Estats Units Racisme Trump Protestes EUA George Floyd
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut