Policies nacionals justifiquen les destrosses a escoles l'1-O per actuar amb rapidesa

Marta CarnicéActualitzat

Les destrosses portades a terme durant les intervencions que la Policia Nacional van fer als col·legis electorals durant el referèndum de l'1 d'octubre han emergit en el judici del procés. Un des centres afectats van ser el de l'escola Nostra Llar de Sabadell, on havia de votar la presidenta del Parlament Carme Forcadell.

 

 

El jutge de Sabadell va arxivar les denúncies perquè no va poder identificar cap dels agents, però en el judici n'ha parlat un que sí que hi va participar: el 88.009. El policia nacional ha admès que van rebentar la trentena de portes del centre per buscar urnes l'1-O i ho ha justificat al·legant que havien d'actuar amb rapidesa. Unes accions que li ha qüestionat Benet Salellas, de la defensa de Jordi Cuixart:

Salellas: "Si els que tenien els efectes del delicte, per dir-ho així, se'n van al pati i al gimnàs..., per què pugen a tots i cada un dels pisos de l'escola i tiren avall les portes per la força de totes i cadascuna de les aules?"

Agent 88.009: "És que els que van tant pel passadís com els que van al pati, hi ha altres portes que tenien accés a la zona de dalt del col·legi. Llavors era factible que s'haguessin amagat allà, tant les persones com els efectes del delicte."

Salellas: No van trobar res a cap de les aules per on van entrar.

Agent 88.009: Efectivament, no vam trobar res: ni les urnes ni les persones.

Salellas: "I no es planteja anar a la consergeria i agafar les claus per entrar a les aules, abans de rebentar 30 portes d'un centre escolar?"

Agent 88.009: "Miri, davant la constància delictiva que vam veure allà, posar-te a buscar claus que no sabem aquest col·legi... Jo no sé on són les claus, i la premissa era la rapidesa en les actuacions."

 

 

El passat mes de setembre el Diario.es va publicar 4 vídeos de gravacions fetes per la Policia Nacional durant les intervencions que van fer l'1-O. Entre ells, extractes de la gravació feta pels agents a l'escola Nostra Llar de Sabadell, d'una mitja hora de durada.

En la gravació, es veu com els agents van entrar al centre trencant els vidres a cops de mall mentre que a dins els rebien amb mans enlaire sense oposar resistència. Aleshores, els agents es van desplegar per tot l'edifici per buscar les urnes del referèndum i, també a cops de mall, van trencar totes les portes que estaven tancades. Fins i tot, l'agent que duia el mall va fer broma dient que és "el serraller 24 hores, servei d'urgència".

 

 

Ara bé, malgrat les destrosses, no van trobar cap urna. Un dels mateixos agents ho admetia en la gravació: "On són les putes urnes? Hòstia!".

 

Àlex Solà, també de la defensa de Jordi Cuixart, ha qüestionat en preguntes a un altre agent, el policia nacional 88.279, instructor de l'acta policial núm. 5 de l'1-O a Barcelona, districte de Sarrià-Sant Gervasi, que actuessin en llocs on no estaven les meses electorals, com marcava l'acte judicial. El policia, no obstant, s'ha justificat dient que no sabia si trobarien urnes en altres espais.

 

Solà: Va disposar que es forcés l'accés a un edifici contigu que no era col·legi electoral, i va disposar que s'examinés si ja havien trobat el material electoral dins del col·legi electoral?

Agent: Sí. Era un centre que estava dins del col·legi. Tenia ordre per inspeccionar on s'havia realitzat el referèndum i no sabia si amb una sala hauria estat suficient o haurien calgut més sales per fer-ho.

Solà: Aquesta ordre que diu que tenia de registrar el col·legi en la seva integritat, ens pot explicar en quin format i qui la hi va donar?

Agent: No sé si m'he explicat malament. Tenia ordre d'impedir el referèndum i de requisar tot aquells efectes relacionats amb ell. Jo no sé si les meses estaven en aquesta sala o podien estar en una altra.

-Solà: Vostè ha dit abans que disposava de l'acte i que fins i tot la va facilitar a ciutadans. Recorda si va llegir aquesta acta?

-Agent: Sí.

-Solà: Recorda que l'acta expressava que en aquells llocs on es prestaven serveis públics l'actuació es referiria només a espais habilitats amb en les meses electorals?

-Agent: Sí, però no sé si hi havia meses electorals en un altre espai.

 

Mapa audiovisual: "Memòria Individual de l'1-O"

 

 

Durant el judici al Tribunal Suprem, Salellas també ha qüestionat el llenguatge militar emprat per a "persones desarmades" que han fet servir els agents en el judici:

"Salellas: Quan vostès arriben a Sabadell, ens parlava d'una situació de setge de defensa. Quan parla de "cèrcol de defensa", està parlant d'un grup de ciutadans concentrats a la porta de l'escola totalment desarmats?

Agent 88.009: No, no, no. A Sabadell, precisament, les persones estan congregades, estan simplement, com vostè diu, pacíficament. La primera vegada que arriba la Unitat d'Intervenció Pública es posen a parlar amb ells, els impedeixen el pas, però sense cap impediment. Quan succeeix l'episodi dels Mossos, que fan cas omís a l'ajuda que li demana l'inspector de la UIP, és quan es reitera que s'entrarà i les persones veuen que es produirà l'actuació. Quan dic setge de defensa és quan s'agrupen, s'amunteguen, entrellacen els braços i fan una muralla humana.

Salellas: Però continuen sent ciutadans desarmats, és així?

Agent 88.009: Sí, sí, d'armes, no en tenia ningú. A Sabadell, res".

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
Anar al contingut