Política 2.0: Amb vista a les urnes

"Política 2.0" és un espai setmanal del "Polièdric", de Catalunya Informació, on analitzem l'ús de les eines 2.0 que es fa en aquest camp.

Enllaç a altres textos de l'autor

Jordi Baró

Corresponsal de Catalunya Ràdio a Brussel·les

@jordibaro
Actualitzat
"Política 2.0" fa un parèntesi i tornarà passat l'estiu coincidint amb la represa de les emissions del programa "Polièdric" a Catalunya Informació. Amb l'inici del curs polític, els partits es concentraran en els comicis al Parlament de la tardor i aquest espai haurà de descobrir com tenen previst jugar la cita electoral a internet. Els últims mesos la majoria de formacions ja n'han donat pistes. El PSC va sorprendre amb un vídeo de precampanya de felicitació al president Montilla, CiU s'ha dotat d'una xarxa social pròpia -Cativistes- i d'una aplicació per a l'iPhone, i ERC està sotmetent el seu programa electoral a votació al Facebook. Recuperem aquests elements en un article-resum amb alguns dels interrogants que definiran l'estratègia de les formacions a internet els pròxims mesos.

Els vídeos tindran protagonisme en la campanya?
"És obvi que els polítics els faran servir, però també que els ciutadans hi trobaran utilitat", comentava al maig Marc López, exdiputat del PSC i actual coordinador del Personal Democracy Forum a Europa i a l'Amèrica Llatina, un projecte nascut als Estats Units per analitzar la repercussió de les noves tecnologies en la política. El PSC va donar rellevància al vídeo fa uns quants mesos per reivindicar l'acció de govern, i CiU va fer el mateix uns quants dies després amb l'espot de precampanya "Començar il·lusiona". Tots els partits catalans alimenten regularment els canals que tenen al YouTube, alguns amb gairebé mig miler de clips.

Fins a quin punt els partits apostaran per un format de míting 2.0?
Les eines del web participatiu estan transformant el rol dels assistents a actes polítics, oferint-los la possibilitat de ser més actius. Les xarxes socials com Facebook o Twitter permeten participar a temps real, ja sigui presencialment o gràcies a les transmissions en directe que els partits comencen a fer per internet. Vèiem aquestes noves tendències en un article al juny, on preníem com a referència un acte del PSC amb ciberactivistes i el format adoptat per CiU en les DOC Sessions.

I els telèfons mòbils, hi jugaran algun rol?
És la "política de butxaca", en la definició de l'assessor de comunicació Antoni Gutiérrez Rubí, que n'analitzava les potencialitats. "Els partits exploraran de manera iniciàtica algunes aplicacions, però el problema no és ser només el primer de tenir-les sinó convertir aquesta orientació cap a la política mòbil en una dinàmica de treball profunda", comentava sobre l'horitzó de les eleccions al Parlament. L'abaratiment dels serveis d'internet i el fet que el mòbil s'estigui convertint en el dispositiu de referència entre els joves pot ajudar a forçar aquest canvi. La plataforma de serveis mòbils durant la campanya d'Obama o l'aplicació de l'iPhone que lloa la figura de Silvio Berlusconi.

El que és ineludible és que s'ha obert un nou espai per a la política 2.0, i que cada partit té també els seus líders a la xarxa. Joan Ferran al PSC i Raül Romeva a Iniciativa per Catalunya en són dos exemples. "Escriure o no en un blog a mi no em diu que un polític sigui més o menys 2.0, ni tan sols un perfil al Facebook o un canal al Twitter. El que han de fer és estendre una comunitat al seu voltant que a la ciutadania en general per fer entendre el seu missatge", escrivia en aquest espai el bloguer i director de l'empresa Cink, Marc Vidal. "Han de mostrar com apliquen el seu programa de govern, i els ciutadans ho tenen més fàcil per controlar-los i exigir-los allò que van prometre", apuntava l'assessor Albert Medran.

Podeu escoltar tots els reportatges radiofònics de l'espai "Política 2.0" al web del programa "Polièdric", de Catalunya Informació.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut