Polsera i torn d'entrada: novetats a les guerres de caramels de Vilanova i la Geltrú
La prioritat de l'Ajuntament i els organitzadors és reforçar la seguretat del Carnaval i evitar les massificacions de l'any passat
Montse Jené Riba
Corresponsal de Catalunya Ràdio al Garraf, l'Alt i el Baix Penedès i l'Anoia
El Carnaval de Vilanova i la Geltrú d'enguany presenta novetats per posar el focus en la millora de la seguretat. Una de les mesures més destacades és la implementació de controls d'accés a la plaça de la Vila per garantir l'aforament i evitar les aglomeracions dels darrers anys.
Per primera vegada es donaran unes polseres de colors a tots els participants inscrits en les comparses. Aquestes polseres marcaran l'hora d'entrada a la plaça, on es faran les diverses guerres de les comparses programades, i només es deixarà entrar qui en dugui.
S'ha planificat perquè en cada una de les batalles de caramels hi hagi un màxim de 2.200 persones, i no prop de 3.000, com va passar en l'edició anterior.
També s'ha decidit fer una guerra més: n'hi haurà set d'adults, a partir de les 12 del migdia a la plaça de la Vila. Les infantils s'han tret de la plaça i es faran al capdamunt de la rambla, a la plaça de les Neus.
El president de la Federació d'Associacions del Carnaval, Dídac Santos, considera que són mesures necessàries per poder seguir gaudint de la festa: "S'estava perdent l'essència de les guerres. Al final s'havia convertit en una concentració més aviat semblant a un botellot."
L'ecocaramel guanya pes
Una altra de les novetats d'enguany és que s'ha avançat força en la implementació de l'ecocaramel, el caramel amb embolcall biodegradable. Segons ha explicat el consistori a Catalunya Ràdio, enguany representarà ja prop de la meitat de les 100 tones de caramels que es llançaran durant la festa.
La primera tinenta d'alcaldia, Teresa Llorens, ha explicat que el repte de l'últim any ha estat buscar altres empreses que poguessin produir aquest per augmentar-ne el proveïment.
La Federació d'Associacions pel Carnaval de Vilanova i la Geltrú va impulsar l'ecocaramel el 2019 amb la voluntat de millorar la sostenibilitat de la festa. L'Ajuntament calcula que els caramels que es llancen cada any el dia de les comparses generen gairebé 6 tones de residus plàstics.
L'edició d'enguany també planteja un gran repte pel que fa a neteja, donades les restriccions per la situació de sequera. Després de la festa, la ciutat queda plena d'una pasta enganxosa per les restes dels caramels. Des del consistori admeten que estan treballant per donar-hi una solució.