Ponsatí, al ple de l'Eurocambra: "La presidenta Metsola ha fracassat protegint-me la immunitat"
La presidenta del Parlament Europeu ha anunciat a l'inici del ple que derivarà la petició de Ponsatí a la comissió jurídica
Després de visitar Barcelona aquest dimecres per sorpresa i de ser detinguda per ordre del Tribunal Suprem, l'eurodiputada Clara Ponsatí ha viatjat aquest dimecres a Brussel·les.
Des del faristol de l'hemicicle, l'exconsellera ha assenyalat directament el paper de la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, de qui diu que "ha fracassat" en el compliment de les seves obligacions:
"Ahir se'm va detenir il·legalment a Barcelona. Vaig sol·licitar a Metsola que es defensés la meva immunitat. Pel que jo sé no ha fet res al respecte excepte, com m'acaben d'informar, passar el cas a la comissió jurídica."
Ponsatí també s'ha preguntat en veu alta si aquesta "és una política de la presidència, o si és "una actitud que se'ns mereix a nosaltres, els catalans".
"Aquesta falta de compliment de la defensa de la immunitat al davant d'una detenció il·legal d'un membre del parlament", diu, "és quelcom que no havia passat mai". Aquesta ha estat la intervenció, en anglès i amb la traducció simultània que n'ha difós el Parlament Europeu:
Quan ha acabat el torn, la presidenta Metsola ha instat Ponsatí a recuperar què havia dit al principi de la sessió, quan Metsola s'ha referit a les peticions de l'eurodiputada catalana i d'un exeurodiputat italià i ha assegurat que "aquestes sol·licituds es presentaran a la comissió d'assumptes jurídics".
Crítica a la manca de reacció europea
Més tard, en una altra intervenció al ple, Ponsatí ha criticat la manca de reacció de les institucions europees davant la seva detenció:
"Ahir em van detenir a Barcelona en una violació la meva immunitat com a eurodiputada i del dret europeu. Ni el Consell, ni la Comissió, ni la presidència d'aquest parlament van comentar-ho i, encara menys, demanar la meva llibertat, com l'ocasió requeria"
L'eurodiputada de Junts ha lamentat que "la UE és un club d'estats i no una unió genuïna" i que el Consell Europeu "protegeix els estats". Per Ponsatí, "Espanya està violant els drets i la llibertat, però sempre es veurà protegida pel Consell".
En acabar la intervenció, des de la Mesa han demanat a Ponsatí que s'havia de "cenyir al debat" i li han recordat que ja havia intervingut al principi del ple en aquest sentit.
Aquesta ha estat la segona intervenció de Ponsatí al ple, doblada al castellà per l'Eurocambra:
Retorn exprés a Brussel·les
Segons el seu advocat, Gonzalo Boye, Ponsatí ha anat fins a Brussel·les amb avió, fent escala a Amsterdam.
Un cop a la seu de les institucions europees l'han acompanyada, entre d'altre eurodiputats, el president Carles Puigdemont i Toni Comín, i ha estat envoltada de molta espectació.
L'exconsellera ha agraït el suport dels europarlamentaris que li han fet costat "en una situació tan irregular com la d'un eurodiputat sent detingut dins d'un país de la Unió".
"La detenció al mig del carrer de Barcelona d'un eurodiputat que l'únic que feia era passejar-se pel carrer és una detenció il·legal, com vam manifestar davant el jutge a Barcelona i que denunciarem a les instàncies que correspongui."
Ponsatí no ha dit si anirà o no a declarar a l'Audiència Nacional, el pròxim 24 d'abril:
"Un jutge m'ha dit que té moltes ganes de parlar amb mi i jo no tinc especial ganes de parlar amb cap jutge. Ja en veurem de què passarà d'aquí uns dies, hem de fer moltes coses abans."
Crítiques de PP i Ciutadans a Ponsatí
La intervenció de Ponsatí al ple ha provocat crítiques de PP i Ciutadans. La popular Dolors Montserrat ha dit que "ja està bé de tant teatre secessionista" i ha qualificat de "numeret electoral" el retorn de l'eurodiputada de Junts a Barcelona. Montserrat ha acusat l'independentisme de pensar-se "que són al Parlament de Catalunya, on fan el que els dona la gana".
Per part de Ciutadans, Jordi Cañas ha reclamat que no s'utilitzi l'Eurocambra "per fer un xou polític". L'eurodiputat ha insistit que, si Ponsatí ha pogut desplaçar-se a Brussel·les, és perquè "Espanya és un estat de dret" que garanteix els drets dels europarlamentaris.
D'altra banda, l'eurodiputada d'Esquerra Diana Riba ha demanat que es respecti la immunitat de Ponsatí. "És inaudit que un jutge decreti una detenció per un delicte que ni tan sols implica privació de llibertat, com és el delicte de desobediència, i posteriorment se la retingui durant hores a pesar de tenir tots els drets polítics intactes", ha assenyalat.
La petició a Metsola
L'eurodiputada va enviar aquest dimarts una carta a Roberta Metsola, presidenta de la cambra, precisament perquè fes respectar la seva immunitat, i ara té la intenció d'intervenir en el ple per denunciar la detenció. Ponsatí ha lamentat que Metsola no hagi fet res, encara, per ajudar-la:
"La senyora Metsola va ser informada immediatament de la detenció. Li vam demanar que actués per defensar la meva immunitat. Fins ara no ho ha fet i això també és una situació molt lamentable que deixa el Parlament Europeu en molt mal lloc."
Segons l'eurodiputat Toni Comín, Metsola ha d'actuar independentment dels suports polítics que tingui Ponsatí:
"Ella té el deure, perquè així ho indiquen les normes del Parlament Europeu, de protegir els drets dels diputats, i ha d'actuar encara que no hi hagi un sol diputat que l'hi demani."
Ponsatí i els seus advocats consideren que la seva detenció és il·legal perquè té immunitat com a europarlamentària i aquest és l'element que farà valdre des de Brussel·les.
Anirà Ponsatí a declarar al Suprem?
Pel que fa a la citació que ha rebut Ponsatí del jutge Pablo Llarena per ser a Madrid el 24 d'abril per declarar al Tribunal Suprem, Boye no ha volgut desvelar quina serà l'estratègia:
"D'aquí al 24 d'abril queda tant de temps que mirarem què és el que queda d'aquesta citació i quina és la decisió que es pren."
Boye ho ha dit entrevistat pel programa "Els matins" de TV3, i ha afegit que, entre altres accions, han demanat empara al Parlament Europeu, i ha afirmat que no s'estaran "de braços plegats".
De tota manera, ha dit que Ponsatí "no té cap intenció" d'anar a declarar davant Llarena, coincidint amb el que ha afirmat ella mateixa aquest dimarts, que "no és el jutge competent."
Boye ha aprofitat per afirmar que Carles Puigdemont tornarà a Catalunya abans que acabi aquest any, i que ni a ell ni a Comín "els atemoreix una detenció".
Tornada per sorpresa i detenció per ordre de Llarena
Ponsatí ha sortit en llibertat provisional de la Ciutat de la Justícia prop de les 11 de la nit d'aquest dimarts després que la detinguessin a les 6 de la tarda al centre de Barcelona.
L'eurodiputada per Junts, de 66 anys, ha tornat aquest dimarts per sorpresa a Catalunya després de més de 5 anys a l'exili, i ha fet una roda de premsa per explicar-ne els motius.
Ho ha fet després que l'acusació de sedició que pesava sobre ella hagi desaparegut amb la reforma del Codi Penal, i ara estigui acusada només de desobediència, que no comporta presó.Ponsatí era conscient de la possibilitat que la detinguessin, com efectivament va passar a mitja tarda: van ser els Mossos al mig de Barcelona i davant de tota la premsa que acompanyava Ponsatí.
Boye ha dit aquest dimecres que els Mossos "estaven complint ordres judicials" i que eren conscients que estaven detenint "una persona amb immunitat".
En aquest sentit, ha afegit que el Suprem ha posat la policia catalana en "una tessitura molt complexa" i que criticar-la seria "la via d'escapament fàcil".
- ARXIVAT A:
- Clara PonsatíParlament EuropeuJunts