Ponsatí s'acredita com a eurodiputada, acompanyada de Puigdemont i Comín
L'exconsellera ha recomanat a la Junta Electoral que es torni a llegir la decisió del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea
Clara Ponsatí ha recollit aquest matí a Brussel·les l'acreditació com a eurodiputada. Ho ha fet acompanyada dels també europarlamentaris Carles Puigdemont i Toni Comín. La justícia escocesa no ha fet cas, per ara, al jutge Llarena, que vol que es mantingui l'euroordre contra l'exconsellera, ara que el Regne Unit ja és fora de la Unió Europea.
El tràmit, motivat pel Brexit, farà que hagi d'afrontar un suplicatori per la seva extradició. Ponsatí ha explicat que el jutge escocès no li ha posat cap impediment per viatjar a Bèlgica, tot i la petició contrària que havia fet el jutge Llarena.
L'exconsellera ha destacat la diferència entre les decisions que es prenen a Espanya i a la resta de la Unió Europa. I s'ha dirigit especialment a la Junta Electoral Central...
"A la Junta Electoral li costa llegir i els recomano que es tornin a llegir la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que va deixar les coses molt i molt clares. Per tant, suposo que en algun moment corregiran aquest error de lectura."
"És un suplicatori especial, peculiar, perquè està clar que la causa criminal que hi ha a Espanya contra nosaltres és una causa política. No és una causa fruit d'una investigació criminal normal, i per tant, aquest serà l'enfocament que donarem. Això és una causa política, s'han violat els drets civils i els drets humans, no només els nostres sinó també els de molts i molts catalans."
Divendres passat, el Parlament Europeu va reconèixer Clara Ponsatí com a eurodiputada, tot i l'oposició de la Junta Electoral Central (JEC).
En aplicació de la doctrina Junqueras del Tribunal de Luxemburg, el Parlament Europeu va acceptar la seva condició d'eurodiputada. La JEC havia declarat vacant el seu escó a Brussel·les perquè l'exconsellera no va anar presencialment a la seu de la Junta Electoral a Madrid per acatar la Constitució.
La JEC va proclamar electa Ponsatí en un acord del dijous 23 de gener. Ponsatí, que viu a Escòcia, no va acudir ni dimecres ni la setmana passada a la seu de la Junta Electoral. I aquest òrgan es va decantar per declarar vacant l'escó.
Per tant, seguint la sentència del Tribunal de Luxemburg, i com va passar amb Puigdemont i Comín, també Ponsatí serà eurodiputada de ple dret i la setmana que ve podrà assistir a la sessió plenària que l'eurocambra farà a Estrasburg.
La pròxima vista per a la seva euroordre està fixada per al 5 de març i s'espera que sigui llavors quan definitivament el jutge escocès clarifiqui si Ponsatí té immunitat al Regne Unit. En funció d'això haurà de decidir si continua o no el procés d'extradició.
Puigdemont i Comín van obtenir el reconeixement de l'Eurocambra el 20 desembre passat.
Llarena manté l'euroordre
Aquest dilluns, Llarena va demanar al Regne Unit que executi l'ordre de detenció contra la consellera d'Ensenyament del govern Puigdemont perquè considera que, després del Brexit, ja no té immunitat a Escòcia. El jutge va reactivar l'euroordre contra Ponsatí i altres consellers del govern Puigdemont el 31 d'octubre, dues setmanes després de la sentència del procés.
En un primer moment, la justícia del Regne Unit va rebutjar tramitar aquesta ordre per considerar-la "desproporcionada", expressió per la qual després es va disculpar i va apuntar que hi faltava "informació essencial" sobre la naturalesa del delicte de sedició.
Finalment, després que el jutge del Suprem enviés informació complementària, va acceptar tramitar l'euroordre. En aquest segon document, no hi consta en cap moment la paraula "sedició". Després de presentar-se en una comissaria d'Edimburg, se la va portar a declarar davant d'un jutge. Aquell mateix dia, la justícia escocesa la va deixar en llibertat sense retirar-li el passaport, a l'espera de continuar el procediment judicial.